FANT IKKE FEIL: - At vi har tatt feil har vært vår arbeidshypotese siden mars. Men vårt samarbeid med fem fagmiljøer sier at vi ikke har tatt feil. Vår konklusjon er å fortsette å jobbe med dette, sier Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. FOTO: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN
FANT IKKE FEIL: - At vi har tatt feil har vært vår arbeidshypotese siden mars. Men vårt samarbeid med fem fagmiljøer sier at vi ikke har tatt feil. Vår konklusjon er å fortsette å jobbe med dette, sier Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. FOTO: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTENVis mer

- Det er for seint å finne bevis i denne saken

PST konkluderte i dag med at det ikke er hold i Aftenpostens påstander. Sjefredaktør Espen Egil Hansen vil ikke være med på at avisa har tatt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember i fjor hevdet Aftenposten at de hadde avslørt at falske basestasjoner ble brukt i Oslo for å avlytte tusenvis av mobiltelefoner. Opplysningene slo ned som ei bombe, og både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo politidistrikt startet en omfattende etterforskning.

I dag konkluderte PST:

- Nå er saken henlagt. Etterforskningen er sluttført. Konklusjonen er det ikke finnes bevis for bruk av falske basestasjoner, slik Aftenposten konkluderte, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet tidligere i dag.

Ved siden av sin egen eksperter har PST benyttet kompetansen til E-tjenesten, teleselskapene Telenor og NetCom, samt Simula Research Laboratory, som driver forskning på utvalgte områder innen programvare- og kommunikasjonsteknologi, for å komme fram til sin konklusjon.

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, vil ikke være med på at avisa har tatt for hardt i, og sier at Aftenposten vil fortsette å jobbe med saken.

- En annen konklusjon - Vi kan fastslå at det nå som i mars er to helt ulike versjoner og tolkninger av dette materialet. PST på den ene siden, og en rekke andre eksperter vi har snakket med, som kommer til en annen konklusjon. PST har brukt en metode som bestrides av andre fagmiljøer, sier Hansen til Dagbladet.

- Betyr det at du ikke har tillit til PSTs konklusjon?

- Jo jeg har ikke brukt ordet tillit, men det står fast at tunge fagmiljøer kommer til et annet resultat. Vi vil jobbe videre med saken, sier Hansen.

Åpne metoder I Aftenposten den 12. desember 2014 het det:

«Utenfor Stortinget, regjeringskontorene og boligen til statsminister Erna Solberg befinner det seg avansert spionutstyr som kan overvåke alle mobiltelefoner i området. Spørsmålet er: Hvem står bak?».

- Står du og Aftenposten ved denne konklusjonen?

- Vi brukte formuleringen «med stor sannsynlighet», i denne og alle påfølgende saker. Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjorde egne målinger og uttalte at her er det høyst sannsynlig noe, så summen av de kildene vi hadde gjorde at vi kom til den konklusjonen.

- Men nå er jo dette etterforsket, med et helt annet utfall?

- Men ledende uavhengige fagmiljøer sier noe annet igjen. Vi er åpne på vårt materiale og våre metoder, sier Hansen.

- Hva skal til for at dere bøyer av og sier at her har vi tatt for hardt i?

- At vi har tatt feil har vært vår arbeidshypotese siden mars. Det har vært vårt utgangspunkt. Men vårt samarbeid med fem fagmiljøer sier at vi ikke har tatt feil. Vår journalistiske konklusjon er å fortsette å jobbe med dette faglig.

- Juridisk tilnærming Sjefredaktøren mener sjansen for å bevise spionasje har løpt fra PST.

- Det er verdt å merke seg at både PST og firmaet de har brukt, Simula Research Laboratory, sier at det ikke er funnet bevis. Vi har aldri sagt at det er bevis, men at det på grunnlag av kildene og materialet er svært sannsynlig. PST velger å se dette i en streng juridisk tilnerming, sier Hansen.

- Aftenposten gikk til PST i god tid før publisering. Da kunne PST ha gått inn i de ni lokalene hvor de falske basestasjonene angivelig står. Men det ville ikke PST gjøre. De svarte at «vi kan ikke fly rundt og lete etter falske basestasjoner». Sånn sett er det nok for seint å finne bevis i denne saken, sier Hansen.

FANT IKKE BEVIS:  Allerede i mars avviste PST Aftenpostens påstander om falske basestasjoner i Oslo. Nå er saken henlagt, etter måneder med etterforskning. Fra venstre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat Signe Aalling i PST. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FANT IKKE BEVIS: Allerede i mars avviste PST Aftenpostens påstander om falske basestasjoner i Oslo. Nå er saken henlagt, etter måneder med etterforskning. Fra venstre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat Signe Aalling i PST. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer