- Det er forferdelig å se folk gå til grunne, og ikke kunne gjøre mer for å hjelpe dem

Thorvald Stoltenberg er skuffet over norske politikere, som ikke tar tak i narkotikaspørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Thorvald Stoltenberg har vært statsråd tre ganger, diplomat og president i Røde Kors. Mange ble likevel overrasket da Ap-veteranen i fjor høst avslørte at han ville gjøre comeback for Oslo Arbeiderparti i kommunevalget.

Se en kritisk Stoltenberg fortelle om hvorfor han er skuffet over regjeringen øverst i videovinduet.

Politikeren som innehar den 65. og siste plassen på Oslo Arbeiderpartiets liste, gjestet torsdag Valgboden til DBTV.

- Må behandle raskt Ap-veteranen ledet i 2009 Stoltenberg-utvalget, som gjennomgikk norsk narkotikapolitikk, og i 2010 la fram en innstilling om hvordan de mest hjelpetrengende rusavhengige kan få bedre hjelp. Stoltenberg er klar på hva som er den største utfordringen for norsk narkotikapolitikk i dag.

- Det er å kunne behandle folk raskt når de ønsker behandling, og så mange som mulig. Det er ikke mulig å si til en person som ønsker behandling at han eller hun må vente i flere uker, sa han under sending.

Skuffet over manglende gjennomslag Rapporten som ble lagt fram i 2010 vekket stor debatt, men har så langt ikke ført til drastiske endringer i norsk narkotikapolitikk.

- Jeg er skuffa over at en så bred sammensatt gruppe, som faktisk kom til enighet, ikke har hatt større gjennomslagskraft.

- Hvorfor har ikke rapporten hatt større effekt?

- Jeg tror folk gjerne vil holde narkotika og narkomane på en armlengdes avstand. Du vinner ikke én stemme av å jobbe med narkotikaspørsmål, men 250 mennesker dør hvert år av narkotikarelaterte sykdommer. Det er en forferdelig ting å se folk gå til grunne og ikke kunne gjøre mer for å hjelpe dem, sier Stoltenberg.

- Nini var avgjørende - ­Du har personlig erfaring med dette gjennom din datter Nini. Hvordan har det påvirket ditt syn på narkotikapoltikk?

- Det var avgjørende. Jeg vet ikke om jeg hadde viet så mye tid og engasjement til narkotikapolitikken om det ikke hadde vært for Ninni. Vi reiste land og strand rundt og fortalte om dette, og hun var kjempegod, sier Stoltenberg om sin avdøde datter.

En av Stoltenbergs største kampsaker de siste årene har vært heroinassistert behandling, noe Arbeiderpartiet gikk inn for på landsmøtet i vår. Poltikerveteranen mener det er forståelig at det er vanskelig å få gjennomslag for behandlingsmetoden.

- Jeg tror det er noe med navnet. Jeg skjønner at folk synes det er vanskelig å få beskjed om at deres datter, ektefelle eller sønn skal få heroinassistert behandling. Så jeg forstår at man nøler, men vi som arbeidet med dette opplegget, besøkte de sju landene som driver med dette på forsøksbasis. Ingen av dem har så langt gitt opp forsøkene, så det må ha en viss effekt, sier Stoltenberg.

- Norsk narkotikapolitikk handler i dag om å hjelpe de narkomane til å bli rusfrie. Hvorfor er det så vanskelig?

- Det er vanskelig å sette et mål som så mange ikke klarer å holde. Det er ødeleggende og direkte galt. Jeg håper de fleste politikere setter mål som er mulig å oppnå.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.