VAR FORBEREDT: - Jeg visste til en viss grad hva som ventet meg, men det er nesten umulig å på forhånd fult ut forestille seg situasjonen, sier Gunnar Hasle fra Leger uten grenser. Foto: Privat
VAR FORBEREDT: - Jeg visste til en viss grad hva som ventet meg, men det er nesten umulig å på forhånd fult ut forestille seg situasjonen, sier Gunnar Hasle fra Leger uten grenser. Foto: PrivatVis mer

- Det er forferdelig å se hvordan hele familier blir utradert og dør

Gunnar Hasle fra Leger uten grenser står midt oppi ebola-krisen i det hardt prøvde landet Liberia. Krisen er langt fra over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Tidenes verste ebola-epidemi er ute av kontroll i Vest-Afrika.

Så langt er 2.473 mennesker rapportert smittet av ebola og nesten 1.400 av dem har mistet livet. En av de som kjemper en kamp for å redde så mange liv som mulig, er lege Gunnar Hasle fra Norge.

FAKTA OM EBOLA: * Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.* Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.* Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.* Ebolaepidemien har nå krevd minst 1.069 menneskeliv i Vest-Afrika.(Kilde: WHO) (©NTB)

Frykter smitte

- Det er en meget alvorlig situasjon, og vi mottar mellom 20 og 30 personer hver dag som endten er smittet av ebola eller frykter at de har blitt smittet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn