SPONSET: Aserbajdsjan skal ha betalt omkring 100 millioner kroner for å komme på brystkassa til Diego Costa og de andre Atlético Madrid-stjernene. Foto: Reuters / NTB scanpix
SPONSET: Aserbajdsjan skal ha betalt omkring 100 millioner kroner for å komme på brystkassa til Diego Costa og de andre Atlético Madrid-stjernene. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Det er forferdelig at et fotballag lar seg kjøpe av slike penger

Underdogen i Champions League-finalen lever av omdiskuterte penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan vidundersesongen til Atlético Madrid bli fullbyrdet, om de slår byrival og mangeårig storebror Real Madrid i mesterligafinalen i Lisboa.

Fra før er stemningen i Atlético-leiren allerede over middels, etter at Diego Simeone ledet laget til dets første seriemesterskap på 18 år. Sju Atlético-spillere havnet på årets lag. Dramaturgien i seriefinalen mot giganten Barcelona var også en Hollywood-film verdig.

I en sesong der Real Madrid, og spesielt Barcelona, har kommet i søkelyset etter påstander om grovt økonomisk snusk, er Atlético blitt sett på som et friskt pust inn i toppen av La Liga.

Nuvel, vil trolig Human Rights Watch si til det.

Oljepenger På trøya til Atlético lyser det nemlig opp: «Azerbaijan, Land of Fire».

Draktavtalen skal være verdt omkring 100 millioner kroner, ifølge The Guardian.

I Norge er Aserbajdsjan først og fremst kjent som oljenasjon og arrangør av Eurovision i 2012. Landet huser Statoil og en rekke andre norske selskaper, men er lite omtalt i norsk presse.

Brannmetaforen henspiller trolig på «flammefjellet» utenfor hovedstaden Baku kalt Yanar Dag, hvor naturlige gassflammer står opp av jorden.

Journalister i fengsel Men Human Rights Watch har dokumentert en rekke høyst kritikkverdige forhold, som på ingen måte går fram i draktreklamen hos Atlético Madrid.

KRITISK: - Det er forferdelig at et fotballag lar seg kjøpe av slike penger, sier Erling Borgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: - Det er forferdelig at et fotballag lar seg kjøpe av slike penger, sier Erling Borgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

President Ilham Aliev styrer Aserbajdsjan med jernhånd.

Han har fengslet en rekke journalister og menneskerettighetsaktivister, i flere tilfeller på det som omtales som konstruerte anklager. Aserbajdsjan anses som svært korrupt, og da president Aliev ble gjenvalgt til en ny periode i fjor - med 85 prosent av stemmene - var det i et valg som ble slaktet av internasjonale observatører.

- Et av Europas verste regimer Journalist og dokumentarfilmskaper Erling Borgen kjenner Aserbajdsjan godt.

- Aserbajdsjan er blitt et styrtrikt regime, på grunn av oljepengene som blant annet Statoil har bidratt til å pumpe opp fra Det kaspiske hav. Statoil har investert 20 milliarder i landet, påpeker Borgen.

- Det er et av Europas verste regimer. Det er gjennomkorrupt og kveler enhver opposisjon. Det er nå 10 journalister i fengsel, og flere er drept. Presidentfamilien bruker oljepengene som om de kom fra deres egen bukselomme. Blant annet har det kommet fram hvordan presidentens da 11 år gamle sønn har kjøpt ni hus på Dubais strender, sier Borgen til Dagbladet.

- Lar seg kjøpe Handelen kostet  totalt 44 millioner dollar- noe som er 10 000 ganger større enn gjennomsnittslønna i Aserbajdsjan.

- Det er forferdelig at et fotballag lar seg kjøpe av slike penger, sier Erling Borgen.

Han forteller om et land preget av enorm fattigdom, med 600 000 internt fordrevne flyktninger.

Borgen har selv kjent regimet på kroppen.

Tror OL er målet - Jeg hadde vært i Aserbajdsjan i ei uke for å gjøre opptak til dokumentaren «Fangen fra Aserbajdsjan» - om myrdede og fengslede journalister. Da jeg kom på flyplassen ble jeg overfalt av 15 sikkerhetsagenter som ville ta fra meg materialet mitt. I vår digitale tidsalder var materialet kopiert over til tre andre harddisker og sendt hjem til Norge for lengst, men det var en uhyggelig opplevelse, sier Borgen.

URO: Politifolk tar hånd om en regimekritisk demonstrant i Baku i mars i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
URO: Politifolk tar hånd om en regimekritisk demonstrant i Baku i mars i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Han tror målet til regimet i Aserbajdsjan er et eget OL.

- Eurovision og nå fotballsponsingen illustrerer veldig godt hvordan Aserbajdsjan jobber målbevisst for å få vinne kampen om et OL i framtiden. Husk det: Sjefen for Aserbajdsjans IOC er president selv.

BANKET: En demonstrant har fått smake kølla til en politimann under en demonstrasjon i Baku i 2005. Foto: Reuters / NTB scanpix
BANKET: En demonstrant har fått smake kølla til en politimann under en demonstrasjon i Baku i 2005. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer