Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er fredag kveld, vi har vært her i 13 minutter, og jeg har ennå ikke sett politi

Politikapteinen fra LAPD forstår ikke hvordan det er mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den siste episoden av «The Norden» besøker Peter Whittingham, politikaptein ved Los Angeles Police Department, politiet i Norge, Sverige og Finland. 

Whittingham har jobbet i det amerikanske politivesenet siden 1974.

Norsk politi avfyrte færrest skudd I serien vises statistikk over antall skudd som ble avfyrt av politiet i 2012. Norsk politi avfyrte færrest skudd i Norden. 

I Finland ble det avfyrt syv skudd av politiet, i Sverige var tallet 40 og i Danmark 49. I Norge avfyrte politiet tre skudd i løpet av 2012, og tallet var det samme i 2013.

Los Angeles Police Department avfyrte imidlertid mer enn 180 skudd i 2012.

Når Whittingham ankommer Umeå i Sverige blir han lettere sjokkert.

- Vi har vært her i 13 minutter. Det interessante er at jeg ikke har sett en eneste politimann. Jeg har ikke hørt en eneste sirene på en fredagskveld i sentrum. Det er bemerkelsesverdig, sier han.

- Hvilke rettigheter har politiet? Produsent John Stark sier at den siste episoden er ytterst aktuell.

- Dette er veldig aktuelt med tanke på de tragiske hendelsene i Ferguson og Cleveland i USA. Vi stiller spørsmål ved hvilke rettigheter og hvilket utstyr politiet har, og hvordan man behandler mistenkte, sier Stark til Dagbladet.

I går var det store opptøyer I Ferguson etter at politimannen som skjøt og drepte afroamerikanske Michael Brown i sommer, ikke ble tiltalt for drap.

På lørdag ble en tolv år gammel gutt med softgun skutt av politiet i Cleveland.

I utdraget spør Whittingham Remi Anbakk, politimann ved politistasjonen i Mo i Rana, hvilket kaliber pistolen hans har.

- Vi bærer ikke våpen. Vi har pistolen i et skap i bilen, svarer Anbakk.

Midlertidig bevæpning i Norge Slik er det imidlertid ikke lenger, for i går våknet vi i Norge opp til væpnet politi. Bevæpningen kommer som et resultat av den økte faren for terrorangrep.

Bevæpningen vil vare fram til 19. desember, men politiet vil sannsynligvis be om en ny vurdering når det midlertidige tiltaket utløper.

Episoden sendes på NRK2 2. desember kl. 19.45.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media