- Det er frekt av DNB å ikke sette ned renten nå

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund mener DNB kan kutte kraftig i lånerenten.

VIL HA LAVERE LÅNERENTE: Adm. dir. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund Petter Batta mener DNB har lovet å kutte renten slik situasjonen nå er i pengemarkedet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
VIL HA LAVERE LÅNERENTE: Adm. dir. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund Petter Batta mener DNB har lovet å kutte renten slik situasjonen nå er i pengemarkedet. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Adm. dir. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund sier til HegnarOnline at han hadde møte med DNB-sjef Rune Bjerke for 3 - 4 måneder siden.

Bjerke skal da ha sagt at DNB ville sette ned renten når 3-måneders pengemarkedsrenten hadde stabiliert seg på 1,7-tallet.

Meldingen Batta sier at han fikk var at renten kunne bli satt med 0,2 prosentpoeng når det var et faktum.

Siden det har ikke pengemarkedsrenten bare stabilisert seg på 1,7-tallet, men også falt videre ned på 1,6-tallet for andre gang på en måned.

I mellomtiden har DNB satt opp renten med 0,3 prosentpoeng noe Batta mener tilsier at boliglånsrenten i banken nå burde vært 0,5 prosentpoeng lavere, tilsvarende 3,3 prosent.

- Det er frekt at han ikke setter ned renten nå, sier han til HegnarOnline, med henvisning til DNB-sjefen.

DNB kan ikke si noe Konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide, kan imidlertid ikke love lavere lånerenter og viser til ustabilitet i markedet og strengere krav fra myndighetene.

- Vi følger med på alle de indikaktorene som er viktig for banken, er det han kan si.

Bankens innlånskostnad 3-måneders pengemarkedsrente dykket ned til 1,68 prosent fredag og har med det falt med 0,61 prosentpoeng det siste året.

Tabeller hos Norges Bank, som går tilbake til januar 1986, viser at 3-måneders renten nå er på det laveste på over 26 år!

3-måneders renten er retningsgivende for boliglånsrenten, og nå er påslaget for de aller fleste med lån i bank også på rekordnivåer.

Dobbelt så høy som markedsrenten I følge Norsk Familieøkonomi er laveste flytende boliglånsrente, hvis man låner 2 millioner kroner, nå 3,2 prosent nomielt.

De som er kunder i Norges største bank, DNB, må betale 3,8 prosent rente nominelt!

FÅMÆLT: Konserdirektør kommunikasjon i DnB, Thomas Midteide, kan ikke si mer enn at de følger med i markedet og på det som er viktig for banken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅMÆLT: Konserdirektør kommunikasjon i DnB, Thomas Midteide, kan ikke si mer enn at de følger med i markedet og på det som er viktig for banken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Med utgangspunkt i dagens pengemarkedsrente gir det bankene en rentemargin på 1,52 prosentpoeng til rekordhøye 2,12 prosentpoeng for DNB.

Utlånsrenten til boliger i DNB ligger nå på mer enn det dobbelte av pengemarkedsrenten!

Normalt har denne marginen i bankene ligget fra 0,5 til 1 prosentpoeng, litt avhengig av sikkerheten.

Nær styringsrenten På 1,68 prosent begynner også pengemarkedsrenten å nærme seg styringsrenten til Norges Bank, som torsdag ble holdt uendret på 1,5 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen senket samtidig rentebanen og signaliserte at styringsrenten, i tiden fremover, kan forventes å ligge på dagens nivå eller lavere.

Det tolket DNBs egen sjeføkonom Øystein Dørum dithen at han nå legger til grunn at det kommer et kutt til 1,25 prosent på rentemøtet i Norges Bank den 19. september.

KUTT: Med dagens lave renter i pengemarkedet mener Peter Batta at DNB har lovet å kutte lånerenten med 0,5 prosentpoeng. 
 Foto: Morten Holm / SCANPIX
KUTT: Med dagens lave renter i pengemarkedet mener Peter Batta at DNB har lovet å kutte lånerenten med 0,5 prosentpoeng. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer