FLYKTNINGDEBATT: Carl I Hagen vil hjelpe flyktninger, men ikke i Norge. Her sammen med justisminister Anders Anundsen under Frp-markeringen på Jessheim 1. mai.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLYKTNINGDEBATT: Carl I Hagen vil hjelpe flyktninger, men ikke i Norge. Her sammen med justisminister Anders Anundsen under Frp-markeringen på Jessheim 1. mai. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Det er Frp som står for solidariteten i Norge

Carl I. Hagen til angrep på Arbeiderpartiets flyktningpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Frp-nestor Carl I. Hagen gikk i strupen på Ap-leder Jonas Gahr Støre da han entret talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte lørdag formiddag.

- La meg da gjøre det klinkende klart, tar vi imot 1 flyktning i Norge, må vi si nei til 25 i nærområdene, sa Carl I. Hagen.

Ut mot Støre - Det er bedre å vise soldaritet med mange enn få. Når Støre sier ja til 10.000 fra Syria, sier han nei til 250.000 som ikke vil få mat, klær og medisiner i Syria, sa Carl I. Hagen.

- Vi bør ikke hjelpe bare noen få til det noen kaller luksus her i Norge. Hvis vi hjelper i nærområdene, da hjelper vi langt flere. Det er vi som står for soldariteten i dette landet når det gjelder flyktninger og asylsøkere, sa Hagen.

Når Dagbladet snakker med ham etter hans innlegg, er Hagen klar på at han mener Norge ikke bør ta imot noen flere flyktninger enn det er lagt opp til i statsbudsjettet.

Ingen flere - Jeg mener ikke vi skal ta imot noen flere flyktninger enn det vi avtalte med støttepartiene i forbindelse med statsbudsjettet. Frp ville nok i utgangspunktet tatt imot langt færre, men det er en avtale, sier Hagen.

Han henviser igjen til argumentet om at det er mulig å hjelpe langt flere i nærområdene, men vil ikke svare på hva Frp vil gjøre dersom de blir presset av et stortingsflertall.

- Jeg velger å tro at Venstre og Kristelig Folkeparti vil føle seg bundet av budsjettavtalen. De har selv skrytt av at de klarte å øke antall kvoteflyktninger, sier han.

- Utenfor handlingsregelen Hagen mener heller ikke at det er noen ny situasjon i flyktningproblematikken som tilsier at antall kvoteflyktninger bør økes i revidert budsjett.

- Og uansett er situasjonen slik at vi hjelper 25 flyktninger i nærområdene for hver kvoteflyktning vi tar imot her hjemme. Det er ikke noe som heter både og. Sier vi ja til å ta imot flere flyktninger her hjemme, sier vi nei til å hjelpe dem i nærområdene, sier han.

Hagen er imidlertid ikke fremmed for å øke bevilgninger til flyktninger i nærområdene.

- Men dette må eventuelt gå utenfor handlingsregelen, sier han.

Bekymret for Oslo Carl I. Hagen sa fra talerstolen at det vil gå «dit høna sparker» dersom prognosene for innvandring til Oslo slår til.

- Når du ser på grafen over SSBs prognoser for befolkningsvekst i Oslo fram til 2030, så er det ventet 167.000 flere inn i Oslo. 7.000 av dem kommer fra andre norske byer, altså nordmenn. Det kommer 160.000 innvandrere til Oslo, sa Hagen til Frps landsmøte.

- Det gjør at vi nå vil få flere mennesker som betaler mye mindre skatt enn gjennomsnittsnordmenn. Da ser dere hvor det vil gå. Dit høna sparker, mener partinestoren.

Hyllet Siv Fra talerstolen hyllet også Frp-gründeren sin arvtaker Siv Jensen.

- Det er den beste talen hun har hatt som partileder, sa Hagen fra talerstolen.