- Det er fullstendig kaos her i dag

Glassmesterne Sven og Kai har en travel dag på jobben etter gateslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Jeg ble helt sjokkert da jeg kom på jobb i morges. Jeg visste at det var demonstrasjoner i går, men ikke at de nærmest hadde ramponert butikken min, sier butikkleder Reyna Palderán ved Freia-butikken ved Paleet i Karl Johans gate i Oslo.

Vinduet i døra til butikken og utstillingsvinduet er knust etter steinkasting fra mot-demonstranter i går kveld. I seks timer var Norges paradegate en slagmark mellom propalestina-mennesker, mange ungdommer og store politistyrker utstyrt med skjold og tåregass.

Seks personer ble skadd, fem av de politifolk, og til sammen 45 personer ble arrestert etter opptøyene. Ni personer er siktet for vold mot politiet og flere sitter i avhør i dag.

Les: - Én palestiner blant 45 innbrakte i gateslaget

Etter at demonstrantene var gasset nok i går kveld og gatekampene hadde roet seg, var opprydningsarbeidet i gang. Knuste ruter, brente søppelkaster og tommer granathylser dannet gatebildet i Karl Johans gate og flere av sidegatene i Oslo sentrum.

- Vi var på jobb i natt. Nå har vi hatt noen timer søvn og er tilbake på jobben, sier glassmester Kay Siljan hos Svendsens Glass Service til Dagbladet.no.

Travel dag for glassmesterne
Han representerer ett av flere glassmesterfirmaer som var på plass i sentrum i dag tidlig for å reparere knuste ruter hos de mange bedriftene.

- Bare vi har 15 ruter her i Karl Johan. Vi har oppdrag andre steder også, sier Sven Runar ved samme firma.

De har med andre ord en god dag på jobben. Vinduet de fikser utenfor klesforretningen Karen Millen, anslår de å ha enverdi et sted mellom 20 og 30 000 kroner.

- Det blir nok reperasjoner for noen hundretusen, sier Siljan.

Til tross for en økonomisk god dag på jobben, har de ikke noe til overs for årsaken til at de har en travel dag på jobben i dag.

- Dette er ikke bra. Det skal ikke være slik i Oslo. Jeg har ikke hatt lignende dager siden 1. mai-markeringene på begynnelsen av 80-tallet, sier han.

Les: Oslo-gjenger rasende på voldelige demonstranter

Ukjent beløp
Det har heller ikke administrerende direktør Morten Fure i Oslo handelsstand forening (OHF). Han gikk i dag tidlig en runde i de meste herjede gatene og observerte store matrielle skader.

- Det er mest knuste ruter i butikkene. Disse ble fikset i natt og i dag tidlig, sier Fure.

Han har ikke noe anslag på hvor mye ødeleggelsene er i kroner og øre og viser til forsikringsnæringen.

- Vi har ikke fått så mange henvendelser hittil, men vi har fått en håndfull. Det er mest rapporter om knuste ruter og liknende. I tillegg har vi fått en henvendelse fra en kunde som har fått tåregass i klærne i butikken, og lurte på om de kunne ha fått forringet verdien, sier John Elvsborg, produktsjef i Gjensidige, til Dagbladet.no.

Han tror ikke forsikringsselskapene vil måtte betale ut store summer etter gateslaget.

- Det er umulig å si hvor mye det vil bli nå. Det vil være snakk om mange småsummer. Det er også en egenandel for kundene, så det vil nok ikke bli en stor sum i forsikringssammenheng, sier Elvsborg.

Går utover tredjepart
Mange kiosk- og butikkeiere stengte forretningene sine i panikk i går kveld. Tåregass sivet inn i lokalene, og mange demonstranter og nysgjerrige tilskuere søkte tilflukt inn i lokalene før de ble stengt.

- Det er kjedelig at disse opptøyene skal gå utover tredjepart, som butikkeiere, ansatte og kunder, sier Fure.

- De fleste butikkeierne fikk beskjed i går kveld. Det skal mye til for at butikkene må stenge slik som i går, sier han.

Butikkeier Palderán i Freia-butikken var ikke blant disse. Nå må hun bytte ut begge rutene.

- Den ene byttes i dag, mens den andre må bestilles. Dette er veldig kjedelig for meg, sier hun.