Abbasi-familien deportert etter sju år i Norge:

- Det er fullstendig uforsvarlig at mora ble sendt bevisstløs ut av landet

Ekteparet Ragnhild Jepsen og Einar Vegge er sjokkert over norske myndigheters uttransportering av den afghanske familien Abbasi i helga.

KUNNSKAPSHUNGRIGE: Her markerer mor Atefa Rezaie at datteren Taibeh (midten) fikk utdelt vitnemålet etter å ha fullført videregående skole i fjor. Her sammen med yngstemann, Ehsan. Familien var godt integrert i Trondheim og barna var svært flittige elever. Foto: Privat
KUNNSKAPSHUNGRIGE: Her markerer mor Atefa Rezaie at datteren Taibeh (midten) fikk utdelt vitnemålet etter å ha fullført videregående skole i fjor. Her sammen med yngstemann, Ehsan. Familien var godt integrert i Trondheim og barna var svært flittige elever. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag morgen ble familien Abbasi vekket klokka fem om morgenen, med beskjed om at de skulle bli deportert til Afghanistan, et land to av de tre barna aldri har vært.

- Det er mye som tyder på at mor ble fraktet bevisstløs ut av Norge og det er ikke forsvarlig. Mora har en sykdomshistorie. Alt er dokumentert og gitt til myndighetene, sier Einar Vegge, venn av familien og leder av støttegruppa for familien Abbasi.

Fortvilet og livredd

Pilgrimspresten Vegge ble kjent med familien Abbasi gjennom dattera si, Ingjerd, som gikk i klasse med Taibeh på Rosenborg i Trondheim. De har mye kontakt, og har flere ganger ringt 113 i forbindelse med at mora, Atefa Rezaie, har besvimt.

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter nå at «Rezaie gikk inn i en bevisstløs tilstand kort tid etter pågripelsen i Trondheim lørdag morgen kl. 5. Hun var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul».

- Min kone Ragnhild pratet med Taibeh på telefon i Istanbul i går. Hun er fullstendig fortvilet og livredd for mammaen sin og seg selv. Familien har jo stort nettverk i Trondhiem, men ikke i Oslo der mora er nå, sier Vegge.

Han forteller videre at 20 år gamle Taibeh «gråt og var fortvilet».

VENNINNER: De to gode vennene Taibeh Abbasi og Ingjerd Jepsen Vegge er glade etter at de fikk utdelt vitnemål fra ungdomsskolen i 2015. Nå er de to venninnene redde og fortvilet: Taibeh og hennes to brødre er i Istanbul, og frykter deportasjon til Afghanistan, et land verken Taibeh eller lillebroren noen gang har vært i. Foto: Privat
VENNINNER: De to gode vennene Taibeh Abbasi og Ingjerd Jepsen Vegge er glade etter at de fikk utdelt vitnemål fra ungdomsskolen i 2015. Nå er de to venninnene redde og fortvilet: Taibeh og hennes to brødre er i Istanbul, og frykter deportasjon til Afghanistan, et land verken Taibeh eller lillebroren noen gang har vært i. Foto: Privat Vis mer

- Hun sa at mora er sendt tilbake til Norge fordi hun er for syk, men at de fortsatt vil sende barna alene til Afghanistan. De er dypt fortvilet over at familien er splittet, og de vet ikke når de skal bli sendt ut, sier Vegge.

- Deportasjon

Mora og hennes tre barn kom til Norge for rundt sju år siden. Ifølge Vegge har mora vært syk i stressede situasjoner hele veien.

- Dette er grundig dokumentert hele veien. Taibeh, brødrene og mora er godt integrert i Trondheim og vi synes dette er helt forferdelig. Myndighetene kaller det retur, men jeg mener det er deportasjon. To av barna har aldri vært i Afghanistan, sier Vegge.

FEIRING: I 2016 fikk familien Abbasi ja fra tingretten for å bo i Norge. Her danser Taibeh og Yasin av glede, mens lillebror Eshan står til høyre ved dørkarmen. Foto: Privat
FEIRING: I 2016 fikk familien Abbasi ja fra tingretten for å bo i Norge. Her danser Taibeh og Yasin av glede, mens lillebror Eshan står til høyre ved dørkarmen. Foto: Privat Vis mer

Mora fikk i sin tid opphold i Norge fordi hun var en enslig forsørger med barn, uten mannlig nettverk. Så kom faren, ifølge Vegge, uten at mora og barna visste om det. Da han skjønte at familien risikerte å bli sendt fra Norge etter hans ankomst, forsvant faren.

- Vi har etterlyst ham, men norsk politi har aldri gjort rede for hvor han er. Han kan godt være død, og UDI og UNE gjemmer seg bak det faktum at han kan være i live, men uten å komme med informasjon, sier Vegge.

Sykdomshistorie

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) mener ifølge Vegge at familien Abbasi har et nettverk i Afghanistan.

VENNER: Ragnhild Jepsen og Einar Vegge står Abbasi-familien nært, og synes det er skammelig av Norge å sende ut den godt integrerte mora og hennes tre barn. Foto: Privat
VENNER: Ragnhild Jepsen og Einar Vegge står Abbasi-familien nært, og synes det er skammelig av Norge å sende ut den godt integrerte mora og hennes tre barn. Foto: Privat Vis mer

- UNE argumenterer i flere av avslagene at de har et stort nettverk i Afghanistan og at det vil være fint for eldste sønn å være med far. Med det er oppspinn. Søstera til mor er sjøl flyktning i Pakistan, og vitnet derfra per telefon under rettssakene, sier Vegge.

Han kan også fortelle at en av sønnene har en sykehistorie, og at myndighetene sitter på denne.

- Sykdomshistoriene til både mor og sønn er grundig dokumentert, og det påhviler myndighetene å ta hensyn til dette, noe jeg ikke kan forstå har gjort, sier Vegge.

Dagbladet har vært i kontakt med UNE om saken, og bedt om kommentarer på en rekke spørsmål.

- UNE ønsker ikke å kommentere denne saken mens det pågår en uttransport, sier direktør Ingunn-Sofie Aursnes i UNE.

Redde i Istanbul

Nå er 22-årige Yasin, 20-årige Taibeh og 16-årige Ehsan livredde i Istanbul, i påvente av å bli sendt til et land som bare den eldste av dem har vært i, og det bare i sine aller første leveår.

- Taibeh ringte i ettermiddag og forteller om den forferdelige, håpløse situasjonen de er i. De er veldig redde. For mora og hennes helsetilstand, men også for Kabul, som jo er målet for denne turen, sier Ragnhild Jepsen.

Hun synes det er «helt vanvittig at staten Norge oppfører seg på denne måten».

- Nå har dette pågått i to døgn, og saken blir bare verre og verre. Vi er alle dypt sjokket og fortvilet. Myndighetene kunne ha forhindret dette, sier Jepsen.

Sosial person

Dattera til Jepsen og Vegge gikk i klasse med Taibeh på Rosenborg skole i Trondheim. Taibeh omtales som en veldig sosial person.

- Hun er en veldig lærenem og flink person med store drømmer i livet. Da hun bodde i Iran, ble hun fratatt muligheter for å gå på skole, men her var hun veldig ivrig, sier Vegge.

Men den unge jenta skjønte tidlig at livet i Norge ikke var noe hun kunne ta for gitt.

- Som 12-13-åring fikk Taibeh rollen med å oversette brev som omhandlet deres opphold i Norge. Usikkerheten var en stor belastning for henne og hele familien. Likevel gjorde de alt for å integrere seg - og de er integrert, sier Vegge.

- Skammelig

Han karakteriserer Taibeh som en person som en «omsorgsfull person som engasjerte seg for andre som er i vansker».

- Hun er veldig kunnskapssøkende, flink med språk og sosiale relasjoner. Samtidig sliter dette veldig på henne, sier Vegge, og fortsetter:

- Det er skammelig at det norske samfunnet har behandlet familien sånn. De vant i tingretten etter en grundig rettsprøving, og det var fullstendig unødvendig av myndighetene å ta saken videre.

Varsler Trondheim-demonstrasjoner

LAGER HJERTER: Tirsdag skal elevene ved Thora Storm videregående demonstrere for Abbasi-familien, og laget mandag hjerter for å vise sin støtte. Foto: Helen Amundsen Halten
LAGER HJERTER: Tirsdag skal elevene ved Thora Storm videregående demonstrere for Abbasi-familien, og laget mandag hjerter for å vise sin støtte. Foto: Helen Amundsen Halten Vis mer

Elevene på Thora Storm videregående laget i hjerter og et maleri av Taibeh Abbasi på skolen i går. Tirsdag vil de lage en hjertedemonstrasjon for å vise sin støtte til familien.

- Dette preger skolen. Vi har hatt de to eldste som elever hos oss, og Taibeh var russ her i fjor. Jeg synes dette er dypt tragisk. Vi har fryktet at det skulle skje fordi saken har ikke endret seg etter vedtaket om utsendelse, men den siste utviklingen synes jeg er helt horribel: At de splitter mor og barn, sier rektor Anders Buhaug og fortsetter:

STOLT OG TRIST: Rektor ved Thora Storm videregående i Trondheim, Anders Buhaug. Foto:
STOLT OG TRIST: Rektor ved Thora Storm videregående i Trondheim, Anders Buhaug. Foto: Vis mer

- Nå blir en 16-åring sendt til Afghanistan uten foreldre. Hadde jeg sendt fra meg min 16-åring til Afghanistan, hadde jeg mistet foreldreretten. Dette er en skamplett for Norge, sier rektoren.

Skolen hadde møte med elevrådslederne mandag morgen, og elevrådet hadde møte med elevene til lunsj.

- De skal få i gang en hjertemarsj for å vise solidaritet med familien. I tillegg vil vi prate om det som har skjedd og så gå ut og vise vår støtte til familien i byen, sier Buhaug, som sier følgende om Abbasi-ungdommene.

- De er sosiale, godt integrerte og velfungerende ungdommer. De har venner her og en drøm om framtida her. Dette beveger oss alle, og en klasse har allerede bestemt at pengene de hadde spart til klassetur skal doneres til familien. Jeg er både trist og stolt samtidig. Trist på grunn av saken og stolt på grunn av engasjementet til elevene her.

BLIR MALERI: De vil mye heller ha Taibeh Abbasi med seg i Trondheim, og er sinna over uttransporteringen i helga. Nå gjør elevene ved Thora Storm videregående seg klare for hjertedemonstrasjon for familien. Her maler Lea Alstad (vg3 KDA) et portrett av Taibeh. Foto: Helen Amundsen Halten
BLIR MALERI: De vil mye heller ha Taibeh Abbasi med seg i Trondheim, og er sinna over uttransporteringen i helga. Nå gjør elevene ved Thora Storm videregående seg klare for hjertedemonstrasjon for familien. Her maler Lea Alstad (vg3 KDA) et portrett av Taibeh. Foto: Helen Amundsen Halten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer