Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er funn som ikke lar seg forene med Kripos' rapporter

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold mener saken må løses før det blir en rettssak.

DELTOK: Kripos deltok i undersøkelsene i august. Her forlater  etterforskningsleder Are Meisler Storvik, Håvard Aalmo og advokat Hans Marius Graasvold Ndolo-fengselet i Kinshasa etter at de deltok under et avhør med French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DELTOK: Kripos deltok i undersøkelsene i august. Her forlater etterforskningsleder Are Meisler Storvik, Håvard Aalmo og advokat Hans Marius Graasvold Ndolo-fengselet i Kinshasa etter at de deltok under et avhør med French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French er tiltalt for drap på sin tidligere medfange Tjostolv Moland.

Advokat Hans Marius Graasvold sier han er svært overrasket over utviklingen.

- Joshua fikk forkynt tiltalen i går. Den er tatt ut på grunnlag av funn som er gjort av kongolesiske myndigheter. Vi har fått tak i rapporten og er i ferd med å oversette den nå, sier Graasvold til Dagbladet.

Forundret - Vi er forundret, for å si det forsiktig, over at de kan ha gjort noen funn som kan gi grunnlag for en tiltale når Kripos deltok i den samme undersøkelsen og utelukket at det kan være noen slike funn, sier advokaten.

- Her er det snakk om funn som ikke lar seg forene med Kripos' rapporter, sier Graasvold.

Tiltalen ble gjort kjent av Joshua Frenchs mor Kari Hilde French, som mandag kveld ut melding om tiltalen på bloggen Freefrenchandmoland.com

Bekymret Dagbladet meldte søndag at French er blitt syk, men nektes legebesøk, Det er ikke klart hva som feiler ham. Graasvold er bekymret for sin klient.

- Vi må få løst dette før vi kommer til en rettssak. Vi er ekstremt bekymret for situasjonen hans og engstelige for hva som kan skje. Og med vår kjennskap til kongolesisk rettspraksis og rettssikkerheten, er vi ikke trygge på at en rettssak vil skje innenfor trygge rammer, sier advokaten til Dagbladet.

Utenriksdepartementet er like forundret over utviklingen som Graasvold.

- Grunnen til at vi stiller oss uforstående til dette, er at Kripos deltok i etterforskningen av Tjostolv Molands dødsfall sammen med kongolesiske myndigheter. Sammen kom de til en konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak Molands død, sa kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen ved Utenriksdepartementet til Dagbladet seint i går kveld.

Snudde Dagbladet skrev nylig at kongolesisk politi hevdet at de har nye opplysninger i saken og at de ville gjennomføre nye avhør av Joshua French. 

Det selv om både kongolesisk og norsk politi 27. august i år holdt en pressekonferanse der de konkluderte med at French ikke kan mistenkes etter Molands død.

- Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå er den endelige rapporten kommet, og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sa generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa til Dagbladet.