- Det er funnet spor av kokain i håret til kapteinen

Advokaten til de etterlatte og overlevende krever nye prøver av kapteinen på «Costa Concordia».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sporene av kokain som ble funnet, var på utsiden av en hårprøve fra kapteinen, forteller advokatene til de overlevende, skriver nyhetsbyrået AP.

Det har tidligere blitt tatt både hår- og urinprøver av kapteinen, som ikke viste spor av narkotiske stoffer. Nå krever advokaten som representerer flere av de overlevende og etterlatte at det blir tatt nye prøver av kaptein Francesco Schettino.

De vil også sjekke om noen av prøvene kan ha blitt tuklet med.

Gikk på grunn Det er over en måned siden cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn utenfor den Italienske øya Giglio. 32 mennesker antas omkommet i ulykken.

Siden katastrofen har kapteinen, Francesco Schettino, vært i hardt vær. Han risikerer nå å bli siktet for uaktsomt drap og for å ha forårsaket kantringen.

Nå svirrer også ryktene om at han kan ha vært ruset da han styrte skipet.

- Hilse på kjente Årsaken til at kapteinen manøvrerte båten så nærme land skal ha vært at han ønsket å hilse på kjente. Dette skal ha utviklet seg til en tradisjon der båten passerte nære øya og hilste ved å tute.

- Ruten var bestemt før vi forlot Civitavecchia, men jeg gjorde en feil. Jeg navigerte på øyemål fordi jeg kjente havdybden godt, og hadde gjort denne manøvren tre eller fire ganger før. Men denne gangen ga jeg beskjed om svingen for seint, og vannet var for grunt, skal Schettino ha forklart i avhør ifølge Daily Telegraph.

Det stormes mot kapteinen på sosiale nettsteder. Avisa Corriere della Sera har fastslått at han er Italias «mest forhatte mann».

Får gjennomgå Han får spesielt gjennomgå for å ha forlatt skipet før alle passasjerer var reddet ut.

I HARDT VÆR: Kaptein Francesco Schettino har blitt kalt «Italias mest forhatte mann» i italienske medier. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer
I HARDT VÆR: Kaptein Francesco Schettino har blitt kalt «Italias mest forhatte mann» i italienske medier. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer Vis mer

Også kolleger kritiserer kapteinen. Mario Palombo, tidligere kaptein på ulykkesskipet, mener Francesco Schettino er en impulsiv «våghals».

En annen kaptein i Costa Crociere, rederiet som eier Costa Concordia, reagerer på at Schettino skal ha gått farlig nær land for å «hilse» på øyfolket.

- Det var brautende, Schettino brisket seg, lekte klovn, det var utrolig dumt. Jeg ville dømt ham ikke bare én gang, men ti ganger, sier kapteinen.

Cruiseskipet gikk inn i et skjær som er godt merket på alle sjøkart, understreker han.

SKIPET: Her ligger oljetankeren «Elba» og plattformen «Meloria» inntil «Costa Concordia», for å tappe drivstoff. Foto: SCANPIX/REUTERS/Giampiero Sposito
SKIPET: Her ligger oljetankeren «Elba» og plattformen «Meloria» inntil «Costa Concordia», for å tappe drivstoff. Foto: SCANPIX/REUTERS/Giampiero Sposito Vis mer