TUSEN LYS:  Vidar Holm og familienbor i Tanemi Klæbu kommune, rundt 15 kilometer fra Trondheim sentrum. De har pyntet huset siden november 2009. Foto: Privat
TUSEN LYS: Vidar Holm og familienbor i Tanemi Klæbu kommune, rundt 15 kilometer fra Trondheim sentrum. De har pyntet huset siden november 2009. Foto: PrivatVis mer

- Det er galskap at en voksen mann holder på sånn

Vidar Holms (41) julelysentusiasme ved Trondheim har blitt møtt med lattermild skepsis fra familen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no.

(Dagbladet): 15 kilometer fra Trondheim sentrum, på Tanem i Klæbu kommune, markerer tusenvis av små julelys konturene til dette «pepperkakehuset».

- Det blir litt som en besettelse, men det er viktig å få estetisk riktig, slik at det ikke blir som et blinkende Asis-hus, sier Vidar Holm, som er den selvutnevnte «lysmesteren» i huset.

Jobber «til sjøs» Familien på to voksne og tre barn mellom ni og 13 år flyttet inn i huset i 2009, og i løpet av de tre årene som har gått, har stadig nye lysdekorasjoner funnet veien til både alle sidene av husveggen, garasjen og trærne i hagen. Lysene er ensfargede med gult skinn.

- Huset er et Telemark-hus, og ser derfor ut som et pepperkakehus. Da vi kjøpte det forlangte jeg at jeg skulle få pynte så mye jeg ville, men jeg vet ikke helt om jeg har fått tilatelse fra samboeren ennå, sier han, og fortsetter:

- Galskap? Ja, det er galskap at en voksen mann holder på sånn. Men andre hopper i fallskjerm.

Lang pyntetradisjon Holm har alltid vært begeistret for julehuspynting, og satte også opp lys da han fortsatt bodde hjemme i barndomshjemmet.
Han jobber «til sjøs» og har derfor ikke tid til å sette opp og rydde bort lysene hvert år.

NISSEMOR OG NISSEFAR:  Vidar Holm har alltid vært glad i å pynte utendørs til jul. Her er han og nissemor, Aina Karin Pedersen. Sammen bor de med tre barn på Tanem, 15 kilometer fra Trondheim sentrum. Foto: Privat
NISSEMOR OG NISSEFAR: Vidar Holm har alltid vært glad i å pynte utendørs til jul. Her er han og nissemor, Aina Karin Pedersen. Sammen bor de med tre barn på Tanem, 15 kilometer fra Trondheim sentrum. Foto: Privat Vis mer

- De ler godt. Mora mi var ikke så begeistret, men jeg jobber på båt, og har hatt god tid til å henge opp julelys i hagen siden jeg jobber en måned ute og en måned inne.

- Familien ler også, og fruen i huset mener det er nok, og barna lurer på hvor mange lys vi egentlig trenger.

Likevel ser han ikke bort ifra at flere dekorasjoner blitt innkjøpt til neste sesong.

Året rundt Lysene er av god kvalitet og tåler fint å henge oppe året rundt, mener Holm. Mange av lysene har hengt oppe siden de ført ble hengt opp i november 2009.

- Det ville blitt for travelt å rigge opp og ned hver jul. Men litt rigging blir det med diverse kontakter og kabler. Huset har flust med dobbelkontakter utvendig, slik at det ikke er noen slags kabelklem i dører og vinduer, sier han.

- Galskap Julehuset er innstilt til å lyse mellom klokka 07 og 10 på formiddagen, samt mellom klokka 16 og 01.
 
Holmes strømforbruksutregning for en sesong anslår han å komme på oppmot 700 kroner, og setter han opp slik: Strømforbruk for omtrent 1,5 kilowatt per 12 timer i 35 døgn = Ei god flaske Cognac i kostnad.

RUNDT HELE HUSET:  Den ensfargede lysene med gult skinn dekker alle husveggene på familiens hus. Foto: Privat
RUNDT HELE HUSET: Den ensfargede lysene med gult skinn dekker alle husveggene på familiens hus. Foto: Privat Vis mer