- Det er ganske ille. Det er mer eller mindre jevnet med jorda

En drept og minst 21 skadd etter at over 20 tornadoer og hagl på størrelse med baseballer herjet Oklahoma i natt.

ØDELAGT: Uværet og tornadoene som herjet søndag har skapte store ødeleggelser. Foto: Bill Waugh / Reuters
ØDELAGT: Uværet og tornadoene som herjet søndag har skapte store ødeleggelser. Foto: Bill Waugh / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uværet og tornadoene som har herjet flere stater i USA i natt, norsk tid, har skapt store ødeleggelser.

- Det ser ut som det har vært tunge maskiner der og revet ned alt. Det er ganske ille. Det er mer eller mindre jevnet med jorda, sier Mike Booth, sheriff i Pottawatomie.

I Oklahoma ble minst 21 personer skadd, opplyser Keli Cain, talsperson for statens Department of Emergency Management. I tillegg omkom en 79 år gammel mann i uværet, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Mary Fallin, guvernør i Oklahoma, har erklært 16 fylker i staten for katastrofeområder, og sent søndag, lokal tid, ble det rapportert om strømbrudd i flere av områdene.

- Søk dekning Før klokka 21.30, lokal tid, ble det observert mer enn 24 forskjellige tornadoer i Iowa, Oklahoma, Kansas og Illinois, skriver Reuters. Hagl på størrelse med tennisballer lavet ned fra Georgia til Minnesota, melder National Oceanic and Atmospheric Administration.

Ekstemværet som strekker seg fra nord i Texas til Minnesota hadde bygd seg opp i flere timer i løpet av søndag før den først tornadoen traff like ved Wichita i Kansas.

Klokka 18 i går ettermiddag fikk innbyggerne i Pink i Oklahoma en krass advarsel:

- Stor tornado vest for Pink! Søk dekning nå! Ikke vent! advarte værstasjonen.

- Du kan ble drept hvis du ikke er under bakken eller i et tilfluktsrom. Komplett ødeleggelse av nabolag, bedrifter og biler vil skje. Flyvende gjenstander vil være dødelig for mennesker og dyr.

- En evighet Amerikanske myndigheter sendte søndag også ut tornadovarsel for Nebraska, Minnesota, Wisconsin, Illinois og Missouri. Torsdag omkom seks mennesker og mange ble skadd da ti tornadoer raste over Texas.

Etter tornadoene gikk redningsmannskaper fra hus til hus i et forsøk på å gjøre rede for alle.

Mike Booth forteller at ofte har personer som ikke blir funnet med en gang forlatt området før stormen, og at alle i trailerparken har blitt gjort rede for.

- Det virket som det varte i en evighet. Det var dyp rumling veldig lenge. Den var så nære at det føltes ut som du kunne ta på den, sier Shawn Savory, en lokal butikkeier, om tornadoen.

Katrina Ash (7) holder fast i dokka si og bestefar mens en tornado herjer nabolaget deres i  Dale, Oklahoma. Foto: Sue Ogrocki / AP Photo
Katrina Ash (7) holder fast i dokka si og bestefar mens en tornado herjer nabolaget deres i Dale, Oklahoma. Foto: Sue Ogrocki / AP Photo Vis mer