«Det er gjørme og vrakbiter overalt. Men huset står. Nede i gata er hele hus borte.»

Redningsmannskaper prøver desperat å nå fram til områdene nordøst for New Orleans. Norske Espen Jensen (23) fløy i går med helikopter inn over områdene rundt hjembyen Slidell, rett nord for millionbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener er hjemløse, og dødstallene stiger i områdene der orkanen Katrina traff med all sin kraft natt til mandag. Mens vannet steg i New Orleans, var ødeleggelsene enda verre langs kysten av Mississippi.

-  Det opplyses at bortimot 50 mennesker er drept, men jeg frykter at det vil bli flere hundre, sier Jensen. Han studerer data ved New Orleans University, og bor sammen med foreldrene i småbyen Slidell. Brua fra New Orleans over Lake Pontchartrain er stengt, og helikopter er eneste måte å komme inn i området på.

Avsperret

-  Alle veier inn i området er sperret av politiet. Folk kommer seg verken ut eller inn.

På nordsida av New Orleans har redningsmannskapene ennå ikke nådd fram til det hardest rammede området, sier Jensen på telefon fra Morgan City, vest i Louisiana.

Via en norsk kompis som jobber i selskapet Taylor Energy, fikk Jensen i går fly i helikopter over hjemstedet og de ødelagte områdene langs kysten mot Mexicogolfen.

Sterke bilder

Han var en av de første som fikk se katastrofeområdet fra lufta.

 ENORME ØDELEGGELSER:  Vannet steg fortsatt i sentrum av New Orleans dagen etter at dødsorkanen Katrina traff med all sin kraft mandag. Mange familier har mistet alt de eier, og det kan ta år å rydde opp etter katastrofen. Foto: Scanpix/AP
ENORME ØDELEGGELSER: Vannet steg fortsatt i sentrum av New Orleans dagen etter at dødsorkanen Katrina traff med all sin kraft mandag. Mange familier har mistet alt de eier, og det kan ta år å rydde opp etter katastrofen. Foto: Scanpix/AP Vis mer

-  Ødeleggelsene er massive. Først tenkte jeg på ødeleggelsene da orkanen Ivan kom inn over Pensacola i Florida. Jeg håpet det ikke ville bli så ille, men så ble det mye verre, sier Jensen.

Havneområdene Eden Isles er knust, og store seilbåter ligger i klynger. Flere rekker av hus som lå ved kanalen, er utradert. -  En kompis av meg flyttet til Eden Isles for noen måneder siden. Nå er huset deres borte. Jeg har ikke hørt noe fra ham. Jeg regner med at han dro, men jeg kan aldri vite. Det er umulig å ringe folk her, sier Jensen.

Helikoptre fra den amerikanske kystvakta jobbet i går på spreng med å plukke opp folk fra kystområdene.

-  Da vi var i lufta, møtte vi helikoptre som hadde plukket opp folk. De jobber fremdeles på spreng, sier Jensen.

Huset står

Da han så familiens hus fra helikopteret, pustet han lettet ut.

-  Vi har hatt utrolig flaks. Huset vårt ser ille ut, men jeg ble likevel glad da jeg så det. Det er gjørme og vrakbiter overalt, og taket ser herjet ut. Men huset står. Lenger nede i gata er hele hus borte, sier Jensen.

Det vil ta lang tid før han kan håpe på å flytte tilbake.

Oversvømt

-  Vi skal prøve å kjøre inn til byen. Men veiene er oversvømt og stengt, så det spørs om det går. Jeg tør ikke tenke på hvor lang tid det vil ta å rydde opp. Myndighetene sier det kan ta flere år. Selv om pumpene i Slidell hadde virket, ville det tatt tre til seks måneder bare å få ut vannet, sier Jensen.

VASKET BORT: På disse bryggene bodde det folk i hus helt fram til søndag. Nå står bare tuftene igjen, som et vitne om Katrinas herjinger.
DIKENE BRAST: I østlige deler av New Orleans steg vannet flere meter i går. Dikene klarte ikke å holde vannet borte i orkanen.
TATT AV VANNET: Brua over Lake Pontchartrain, der flere tusen ble evakuert fra New Orleans, brøt sammen av vannmassene.
STILLE: Stormen har lagt seg, men vannet steg. Vannet sto høyt utenfor denne kirken i New Orleans, som ser ut til å ha klart seg godt.
HUSET STÅR: - Jeg hadde nettopp renset bassenget, sier Espen. Huset står, mens flere av naboene har fått sine hus skylt vekk.
KNUST: Orkanen knuste båter til pinneved da den traff land mandag. Her på marinaen Eden Isles nordøst for New Orleans ligger rester av båtene.