- Det er godt å ha venner i øyeblikk som dette

Jokela mintes massakre-ofrene i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUUSULA (Dagbladet.no): I kveld var det tid for å minnes de ni som ble drept under Jokela-massakren i går. Flere kirker i Tuusula hadde egne minnegudstjenester for de døde. De fleste pårørende, skolens elever og lærere møttes i Jokela kirke, noen få hundre meter unna skolen hvor det uvirkelige skjedde.

Like før klokken seks i kveld kom de flokkvis til kirken i det kalde novembermørket. Mange hadde vært ved skolen og tent lys langs den lille innsjøen som ligger ved det avsperrede området.

Satt på gulvet i kirken
Helt til slutt, like før gudstjenesten startet kom en stor flokk på omtrent 40 personer, både voksne og barn. De ble stoppet av frivillige fra Røde Kors som passet på at ingen pressefolk snek seg inn. Kirken var allerede full. Mange begynte å gråte i frustrasjon over at de ikke fikk plass. Etter noen minutter fikk de meldingen om at de kunne komme inn hvis de kunne nøye seg med å sitte på gulvet. Alle stolene var allerede opptatt.

Sakus kamerat ble drept

19 år gamle Saku Niskonnen var blant de flere hundre som hadde møtt opp for å dele sorgen. Han mistet selv en god kamerat under massakren i går formiddag.


- Jeg snakket med ham en halvtime før det skjedde. Det var siste gang jeg snakket med ham, forteller han til Dagbladet.no etter at gudstjenesten er over.

Saku sier at kirken var smekk full av venner og kjente fra det lille tettstedet noen mil utenfor den finske hovedstaden. Han forteller at dagen i dag har gått med til å være med venner.

- Det er godt å ha venner på en dag som dette sier han, mens han kjemper med følelsene og sjokket som fortsatt sitter godt i etter gårsdagen.

Vil sørge i fred

Jokela kirke var den eneste som stengte mediene ute under kveldens gudstjeneste. Innbyggerne i Jokela begynner å få nok av utenlandske journalister som har invadert lokalsamfunnet det siste døgnet.

Noen få ønsker å snakke med journalistene om tragedien, mens de fleste sukker og snur ryggen til. Det er tydelig at de ønsker å få ha sorgen i fred for omverdenen.