– Det er grenser for hvor naiv du har lov å være

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du uttalte i går til VG at du ser på de siste utspillene til Frp’s innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, om asylmottak i Afrika og stans av statlig støtte til Islamsk Råd, som enten ukloke eller tegn på at partiet mister kontrollen. Hvorfor er det dumt å

komme med disse sakene nå?– Fordi de sparker inn åpne dører. Alle som ikke stemmer Frp, vet at det er det mest innvandringsskeptiske partiet. Når de ikke stemmer Frp, så er ikke det fordi partiet ikke er innvandringsfiendtlige nok. For kjernevelgerne er dette gode saker, men kjernevelgerne er allerede mobilisert. Dette skyldes enten dårlig planlegging eller mangel på kontroll og jeg mistenker det siste. Det kan se ut som om Per-Willy Amundsen er den eneste av dem som ikke er på ferie.

– Nylig ble det kjent at flere asylsøkere får innvilget asyl i Norge enn før. Tror du ikke Frp prøver å slenge seg på en sak som opptar mange?– Hvis den saken gjør folk bekymret, jobber den allerede i Frp’s favør. Økningen i innvilgede asylsøknader har naturligvis med konfliktnivået å gjøre. Når vi kriger i et land, burde vi ikke være overrasket over at flyktningstrømmen øker. De som virkelig uroer seg, stemmer Frp for lengst. Da blir det litt plumpt å komme med utspillet. Frp burde i stedet latt saken jobbe for dem i det stille.

– Hvilke saker burde partiet kjørt fram?– De kunne mobilisert mot regjeringen og gjort som avdøde John Alvheim og trukket fram velferdssaker. I slike spørsmål er det klart at regjeringen har ansvaret. Frp har dessuten markert seg som partiet for dem som ikke tror miljøendringer er farlige. Det kunne de utnyttet populistisk, og populisme er alltid viktig for et parti som FrP.

– Per-Willy Amundsen sier til VG at «han bare svarte på spørsmål fra en journalist» i saken om Islamsk Råd. Holder den forklaringen vann?– Hvis du er talsmann for Norges nest største parti er det grenser for hvor naiv du har lov å være. Når en journalist ringer, er det lov å si «jeg kommer tilbake til deg om ti minutter» og så ta en telefon til partisekretæren. Kanskje de håper at noen vil tro at stakkars ham, nå har pressen lurt ham. Men det må gå an å forvente mer av en profesjonell politiker.

– Hvordan vil du karakterisere Frp’s valgkamp så langt?– Jeg vil si det verste jeg kan si om et partis valgkamp, nemlig at de er forutsigbare. De gjør det alle fordommer skulle tilsi.

Kanskje de er redde for å ta de store sjansene nå når de drømmer om regjeringsmakt?– Jeg har ikke sett noen meningsmålinger i det siste som bringer Frp til makten etter valget. Derimot vet jeg at 54 % av Norges befolkning sier de under ingen omstendighet vil gi sin stemme til Frp. Hvorfor de selv og pressen snakker om Frp i regjering hele tida, vet jeg ikke.

– Frp’s partisekretær Geir Mo sier at det er AP-mannen Aarebrot og ikke forskeren Aarebrot som snakker når du uttaler deg negativt om Frp’s valgkamp. Hva sier du til det?– Jeg kan gjerne uttale meg som AP-mann. I så fall vil jeg si at Frp’s valgkamp er det mest geniale jeg har sett på lenge. Stå på. Jeg har ingen innvendinger overhodet.

– Mo mente også du kunne trenge en ferie. Skal du på ferie snart?– Jeg skal ta ferie snart, men med tanke på valgkampen er det neppe lurt å si hvor. Men Geir Mo bør huske på at jeg også kan bruke unnskyldningen Frp griper til: Det er pressen som ringer meg.