- Det er grovt diskriminerende og nedverdigende

Nesten blinde Martin (33) ble nektet inngang på utested.

Martin Smedstad (33) er nesten blind og ble stoppet i døra til utestedet Stratos. Foto: Thomas Borgos Hjelle /Dagbladet
Martin Smedstad (33) er nesten blind og ble stoppet i døra til utestedet Stratos. Foto: Thomas Borgos Hjelle /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uken skrev Dagbladet om Martin Smedstad (33) som ble nektet inngang på utested fordi han brukte blindestokk.

Episoden har skapt sterke reaksjoner og Norges Blindeforbund mener vakten opptrådte diskriminerende.

- Det er grovt diskriminerende å påstå at han ikke kan ta vare på seg selv. Han er en oppegående voksen mann som ikke har noe problem med å klare seg selv, og det er fryktelig nedverdigende å få beskjed om noe annet, sier informasjonsleder i Norges Blindeforbund, Kristin Ruud, til Dagbladet.

Blindeforbundet har nå tatt fatt i denne enkeltsaken og har kalt inn det aktuelle vaktselskapet til et møte.

- De kommer hit klokken 13 i dag. Vi syntes ikke vaktselskapet hadde noen god forklaring på det som skjedde, og vi vil forsøke å hindre at dette skjer igjen, sier hun.

Nettopp startet med stokk Martin lider av sykdommen Retinitis pigmentosa, som enkelt forklart gir gradvis dårligere syn over tid. Noen blir også født blinde, mens andre kan beholde et «kikkertsyn» gjennom mesteparten av livet.

- Han hadde nettopp startet å bruke blindestokk, noe som sitter langt inne for mange som gradvis får dårligere syn. Da han fikk slik behandling på grunn av at han brukte stokken, er det lett å se for seg at det gjør ting verre, sier Ruud.

På generelt grunnlag sier Ruud at tilsvarende episoder forekommer med jevne mellomrom.

- Dette er langt fra første gangen vi hører om noe tilsvarende. Heldigvis skjer det ikke veldig ofte, men vi hører for eksempel om blinde som ser litt annerledes ut i øya, og dermed blir tolket som fulle og blir kastet ut, sier Ruud.

Avdelingsleder Åsulv Solstad i Likestillings- og diskrimineringsombudet har også fått sett på saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en klage i forbindelse med den aktuelle saken og vi vil nå ta stilling til den. Det første vi må gjøre er å få en redegjørelse fra det aktuelle vaktselskapet og utestedet, sier Solstad til Dagbladet.

Vil granske Deretter vil ombudet vurdere episoden.

- Vi ønsker å få denne saken mest mulig opplyst for å finne ut av om Martin har blitt utsatt for diskriminering eller ikke, sier han.

- Vi har ikke mulighet til å tilkjenne erstatning eller oppreisning, men det er veldig vanlig at partene setter seg ned og kommer frem til en løsning i etterkant av ombudets behandling. Hvis ikke løsning oppnås, er det mulighet for å prøve saken for domstolen. 

Daglig leder i vaktselskapet Trivselsvakt AS, Daniel Azouar, ønsker møtet velkommen.

- Vi er opptatt av å alltid forbedre oss som selskap, våre tjenester og vårt personale. Det er også derfor vi har bedt om et felles møte med den som opplevde seg diskriminert, slik at vi alle gjennom en åpen samtale kan lære av denne hendelsen og unngå slike misforståelser i fremtiden, sier Azouar til Dagbladet.

Sikkerhetshensyn - På hvilket grunnlag mente vakten at Martin ikke var i stand til å ta vare på seg selv?

- Stratos er et aktivt sted med en del risikoelementer. Det er viktig at vi som vakter tar hensyn til vurdering av den enkeltes sikkerhet og adgang til stedet. Sterkt nedsatt syn kan dermed tilsi at gjesten frarådes å gå inn uten edru ledsager, sier Azouar.

REAGERER: Informasjonsleder i Norges Blindeforbund, Kristin Ruud. Foto: Norges Blindeforbund
REAGERER: Informasjonsleder i Norges Blindeforbund, Kristin Ruud. Foto: Norges Blindeforbund Vis mer