Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk økonomi i kraftig medvind:

- Det er grunn til å juble

Økonomer spår gode tider og høyere lønninger. Arbeidsledigheten synker raskere enn ventet.

OPTIMIST: Porteføljeforvalter hos Storebrand, Olav Chen, er overrasket over hvor raskt arbeidsledigheten har gått ned. Foto: NTB scanpix
OPTIMIST: Porteføljeforvalter hos Storebrand, Olav Chen, er overrasket over hvor raskt arbeidsledigheten har gått ned. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revidert statsbudsjett og tall for første kvartals utvikling i brutto nasjonalprodukt (BNP) ble lagt fram tirsdag. Der ble det klart at regjeringen og finansminister Siv Jensen kutter i oljepengebruken med 0,2 prosent sammenlignet med hva som ble forespeilet i høst. Det legges opp til å bruke 2,7 prosent av Oljefondet i 2018.

Til tross for kuttet i pengebruken, lar ikke porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, seg imponere av finansministerens grep.

- Med tydelig bedring i norsk økonomi, hvor arbeidsledigheten faller kjappere enn ventet, oljeprisen på vei opp og boligmarkedet som har stabilisert seg, er det absolutt riktig å redusere oljebruken. Nå har vi definitivt lagt de dårligere tidene bak oss, men dette er som forventet. Faktisk burde man være tøffere og bruke enda mindre oljepenger, sier Chen.

Han forklarer at når økonomien nå går bedre enn ventet, bør det brukes mindre oljepenger enn ventet. Ellers risikeres det flere rentehevinger enn ventet, særlig når lønnsveksten også tar seg opp i et strammere arbeidsmarked enn ventet.

Jubelstemning

BNP-tallene viser også positiv utvikling for starten av 2018. I årets tre første måneder var det en framgang på 0,6 prosent, samtidig som arbeidsledigheten går nedover.

Chen sier at utviklinga er bedre enn ventet, og bekrefter at norsk økonomi vokser godt. Oljekrisa betegner han nå som tilbakelagt, og det ventes at veksten i oljeinvesteringer blir positiv igjen for første gang siden krisa.

- Arbeidsledigheten er det som har overrasket mest og falt kjappere enn alle hadde sett for seg. Det betyr at lønnsvekst tiltar, noe som potensielt kan skape inflasjon på mellomlang sikt, sier Chen.

- Hva kan man si om statusen for norsk økonomi nå?

- Det er grunn til å juble

- Trenger ikke stimulansen

Analytiker og ekspert på norsk makroøkonomi, Joachim Bernhardsen i Nordea, er ikke overrasket over tallene fra det reviderte statsbudsjettet. Han forteller at 0,2 prosent tilsvarer omkring 5,5 milliarder mindre i oljepengebruk.

- Oljefondet har vokst siden i høst, derfor er det ikke overraskende at man ser en noe lavere bruk. Når det er sagt, så er dette en veldig fornuftig pengebruk, sier Bernhardsen.

Han trekker fram det faktum at norsk økonomi går bra, som hovedårsaken til at det nå ikke pøses store summer ut av Oljefondet.

- Man trenger nå ikke den stimulansen av norsk økonomi som man tidligere hadde behov for. Da er det fornuftig å spare, sier Bernhardsen.

Spår høyere lønnsvekst

Bernhardsen tror den positive starten på året vil slå godt ut for lønnsveksten i 2018. Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, er enig i spådommene.

- Jeg trodde utviklinga i BNP kom til å ligge noe lavere, men dette var gode nyheter. Det er absolutt grunn til å være optimist både med tanke på lønnsutvikling og norsk økonomi, sier Haugland.

Sjeføkonomen legger til at for oljepengebrukens del, er utviklinga helt i tråd med forventningene.

- Det kommer mer oljepenger inn på grunn av høyere oljepris, men likevel opprettholdes et budsjett som verken gir gass eller brems i norsk økonomi. Det må sies å være fornuftig akkurat nå, sier Haugland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media