MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, i organisasjonens hovedkvarter i New York for å diskutere klimaforhandlingene. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, i organisasjonens hovedkvarter i New York for å diskutere klimaforhandlingene. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

- Det er grunn til å være bekymret

Jens Stoltenberg er ikke optimist foran klimaforhandlingene etter møte med FNs generalsekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Situasjonen er dyster og alvorlig. Det er grunn til å være bekymret, sier Stoltenberg etter møtet med FN-sjefen Ban Ki-Moon i hovedkvarteret i New York.

De to smilte høflig før møtet begynte, men hovedtema - de internasjonale klimaforhandlingene - er langt fra et lystig tema.

- Tror på gjennombrudd - Kyotoavtalen utløper ved utgangen av 2012, og forhandlingene går mye saktere enn vi skulle håpe. Det er helt klart at det ikke vil komme på plass en ny avtale før den gamle utløper. Det er en stor skuffelsen,

Forhandlingene går fryktelig sakte, men Stoltenberg håper likevel det skal være mulig å få framgang på noen områder på de kommende forhandlingene i Durban i Sør-Afrika.

- Jeg håper at vi skal få på plass et grønt klimafond til å finansiere klimatiltak. Norge har vært med på å lede en slik gruppe. Det er innenfor rekkevidde i Durban, og ville være et gjennombrudd, sier Stoltenberg.

Dessuten ønsker han enda mer konkret satsing på skog, og at store utslippsland som Kina, India og Brasil også går med på å tallfeste noen forpliktelser.

Takker rockevenner I tillegg diskuterte FN-sjefen og Stoltenberg temaer som internasjonale finanskrisa og det framgangsrike arbeidet hvor Norge bidrar mye med å redusere barnedødeligheten i verden.

Ban Ki-Moon tok også opp initiativet «Energy for all» - som handler om å få til større investeringer i energi i u-land slik at flere får tilgang på strøm. Stoltenberg er takknemlig for innsatsen hans nye rockevenner i Linkin Park har nedlagt for å få en folkelig oppslutning om prosjektet. Den norske statsministeren møtte bandet for første gang natt til dag da han ble hedret som «Global mester i endring» av UN Foundation.

- Linkin Park har stilt seg bak prosjektet og brukt sosiale medier. Dermed har vi fått en voldsom folkelig tilslutning til dette på sosiale medier. Det er bra både for Statkraft og andre som er involvert. Så en takk til Linkin Park, sier Stoltenberg og smiler.

ROCKEVENNER: Statsminister Jens Stoltenberg har fått seg nye rockevenner fra bandet Linkin Park mens han har vært i New  York. De møttes i går da Stoltenberg ble hedret av UN Foundation. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
ROCKEVENNER: Statsminister Jens Stoltenberg har fått seg nye rockevenner fra bandet Linkin Park mens han har vært i New York. De møttes i går da Stoltenberg ble hedret av UN Foundation. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer