- Det er hårreisende at Liv Signe legger skylda på pasientene

Siv Jensen (Frp) går rett på Navarsete (Sp) som sier at det blir kortere helsekøer om folk møter opp til timene sine.

DEBATT:
F.v. programleder Jarle Roheim Håkonsen, Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Bent Høie (H) og Liv Signe Navarsete (Sp) under den NRK-sendte helsedebatten i Tromsø torsdag kveld.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
DEBATT: F.v. programleder Jarle Roheim Håkonsen, Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Bent Høie (H) og Liv Signe Navarsete (Sp) under den NRK-sendte helsedebatten i Tromsø torsdag kveld. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK har i kveld et direktesendt folkemøte fra Det medisinske fakultet på Universitetet i Troms. Tema for kvelden er helse, og Siv Jensen (Frp), Bent Høie (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Trine Skei Grande (V) stilte til debatt.

En undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet viser at helsepolitikk har størst betydning for hvilken stemmeseddel velgerne ender opp meda. Spørsmålet som ble stilt var «Hvilket saksområde er viktigst for deg når du velger parti?». Helse kommer på topp (17 prosent), etterfulgt av verdispørsmål (15 prosent).

Bent Høie (H) og Trine Skei Grande (V) sier at sykehussystemet de rødgrønne har bygget opp skaper klasseskiller.

- Det bekymrer meg at man må være så frisk at man orker å søke rundt og finne løsninger, og søke om lån for å få behandling, sier Skei Grande.

- Du må være veldig frisk for å kunne være syk. Når jeg reiser rundt for å snakke med helsevesenet sier de slå ring om pasientene, sier Skei Grande, og sier at det har blitt 60 prosent byråkrati og 40 prosent pasienter under denne regjeringen, på grunn av byråkrati og papirarbeid.

- For alle Helseminister Jonas Gahr Støre er enig i at man må slå ring rundt det private, og mener at de har et helsesystem for alle.

- Vi behandler 1,6 millioner flere i året siden 2005, og vi har lave andeler, sier Gahr Støre. Han sier det er avgjørende å nå satse på sykehusene som de bruker ni av ti kroner på, kroner som han sier at høyresiden vil bruke på å privatisere.

Under debatten ble Liv Signe Navarsete (Sp) spurt om hvordan Sp ser på at de har vært med på å bygge opp et helsevesen der folk frykter å ikke få behandling.

- Vi har fantastiske sykehus, leger og sykepleiere som tar i mot pasientene. For å få ned køene må folk først og fremst møte opp til timene sine, sier Navarsete og legger til at 82 000 pasienter møtte ikke fram til avtalt time i fjor i Helse-Vest, og at ventelista var på 47 000.

- Det er hårreisende av Navarsete å legge skylda på pasientene. De venter på å få hjelp. Vi diskuterer her hvordan vi skal lage et system som hjelper pasientene, og det handler om finansiering, sier Siv Jensen (Frp)

Ifølge avisa Nordlys ligger det i dag rundt 270 000 henvisinger i kø i Norge. En pasient med en henvisning har vært hos sin fastlege, og deretter fått bekreftet av spesialisthelsetjenesten at han eller hun har rett til helsehjelp.

Disse pasientene har ikke behov for akutt helsehjelp. Hver pasient kan ha flere henvisninger.

Ventetida øker På hjemmesidene sine skryter Høyre av at gjennomsnittlig ventetid ble redusert dramatisk, fra 231 dager i 2001 til 86 dager i 2005 - da de borgerlige satt ved makta. Antall i helsekø sank fra ca. 264 000 til ca. 201 000.

- Helseministeren er bekymret for pengene, jeg er bekymret for pasientene. Ap sparer penger - tror de - ved å sette folk i kø. men de glemmer at kø koster penger. Vi må ta i bruk nye løsninger, sier Bent Høie (H)
Fra 2006 og fram til i dag har køene innen somatikk og sykehusbehandling økt fra ca 205 000 til 250 000 pasienter. Køene vokser fordi flere flere diagnoser enn før kan behandles. Men ventetida for den enkelte har gått noe ned, fra 63 til 60 døgn (rettighetspasienter). For alle pasienter er køen gått ned fra 77 til 74 dager.

For rettighetspasienter innen psykiatri er ventetida nå 46 dager i snitt.

Private sykehus
Høyre vil innføre fritt behandlingsvalg slik at pasientene fritt kan velge mellom offentlige sykehus og private, godkjente klinikker for å få behandling. Det offentlige skal ta regningen hvis pasienten blir behandlet ved private sykehus.

 

Arbeiderpartiet ønsker på sin side å beholde dagens ordning, som innebærer at det offentlige får styre hvilke tjenester de vil kjøpe fra private.

De offentlige sykehusene vil svekkes dramatisk dersom flere private sykehus får slippe til, tror Ap.

- Det er viktig for oss å ivareta den viktige institusjonen et sykehus er. Sykehusene driver med akuttbehandling, forskning og opplæring. Et sykehus som skal besørge viktige samfunnsoppgaver, kan ikke realistisk sett konkurrere med en liten klinikk, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Aps nettsider.

Kreftbehandling Regjeringen lovet at 80 prosent skal få behandling innen 20 dager etter en kreftdiagnose er stilt, dette er et løfte som de ifølge NRKs programleder ikke har klart å oppfylle.

Dette synes Siv Jensen er for dårlig.

- I detøyeblikket det er en minste mistanke om kreft, skal de kalles inn til undersøkelse. Det vil bidra til å redde liv, sier hun.

Frp har foreslått å innføre garantiordningen som Danmark har tidligere. Da stemte de rødgrønne imot forslaget fra Frp i Stortinget.