Ekspert Geir Hågen Karlsen:

- Det er helt avgjørende

Snart kan Vesten levere tyngre, vestlige stridsvogner til Ukraina, noe som blir ansett som et avgjørende vendepunkt.

AVBRYTES: Vladimir Putin fikk til slutt nok av sin egen visestatsminister under et regjeringsmøte 11. januar. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert

Debatten om våpenstøtte til Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Nå har Storbritannia og Polen bekreftet at de planlegger å sende tyngre, moderne stridsvogner til Ukraina, noe som legger press på stormakter som USA, Tyskland og Frankrike som hittil har bistått med stormpanservogner og lettere stridsvogner.

Onsdag understreket Ukraina-utenriksminister Dmytro Kuleba i en samtale med Nato-sjef Jens Stoltenberg hvor viktig det er for Ukraina å motta tyngre, vestlige stridsvogner. Stoltenberg svarte at timing er kritisk, og fastslo at Nato er nødt til å bistå med mer avanserte våpen fortere.

- BURDE IKKE EKSISTERT: I beste sendetid på russisk statseid TV vitses det om å ta i bruk atomvåpen mot Europa. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Helt avgjørende

- Stridsvogner er helt avgjørende for å slå gjennom forsvarslinjene og gjenerobre terrenget som Russland har tatt under krigen. Alternativet er å angripe frontalt over jordene med infanteri, men da blir man utsatt for beskytning fra fienden og vil bli påført enorme tap. Så disse pansrede kjøretøyene, særlig stridsvognene med best beskyttelse og de største kanonene, er helt avgjørende.

Det sier oberstløytnant og hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

- Vestlige land har vært tilbakeholdne når det gjelder leveranser av tunge og viktige våpensystemer til Ukraina. Men nå er vi i gang, og det ser ut til at Polen og Storbritannia vil åpne med å gi mindre mengder, men det medfører forhåpentligvis at andre land følger etter, sier Karlsen og legger til:

- Ukraina trenger hundrevis av stridsvogner og masse andre pansrede kjøretøy. Dersom de nå får dette på plass relativt raskt, kan de håpe på å ta tilbake okkuperte områder.

TEKNOLOGISK GERILJAKRIG: Ukrainske kreative og løsningsorienterte krigføring kalles «teknologisk geriljakrig» av Wall Street Journal. Video: Twitter, Telegram, Dagbladet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

«Skifte strategi?»

Nylig stilte general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen følgende spørsmål i en kronikk i Dagens Næringsliv: «Bør Vesten skifte strategi i Ukraina?». Med dette drøfter Diesen muligheten for at Vesten kan gå fra å forhindre Russland i å vinne krigen i Ukraina til å sørge for at Russland taper krigen i Ukraina.

Årsaken til at Diesen nå drøfter dette, er at premisset for Vestens nåværende strategi, nemlig at Putin vil forhandle om situasjonen blir vanskelig nok, ikke ser ut til å holde.

Et slikt strategiskifte må gjenspeile seg i forsterket våpenstøtte.

«Prisen for å sikre vestlige, strategiske interesser på lang sikt, blir dermed å leve med den risikoen en slik strategi innebærer på kort sikt. Utviklingen i konflikten kan likevel tyde på at tida for det er inne», konkluderer Diesen.

I NÆRHETEN: Den russiske fregatten «Admiral Gorsjkov» befinner seg i Norskehavet, og skal ha gjennomført en luftforsvarsøvelse i Norges nærområde. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Vinteroffensiv

Tidligere har det blitt sagt at Ukraina kan være i ferd med å planlegge en vinteroffensiv, men denne har imidlertid uteblitt.

- Jeg tror at ukrainerne legger stor vekt på å ikke gi fra seg noen tegn på hvor de vil iverksette sine offensiver. Villeding er helt avgjørende, og en offensiv skal komme offensiv skal komme overraskende på et sted hvor Russland er mindre forberedt. Men det blir vanskeligere nå ettersom ukrainerne har lyktes med villeding tidligere, noe som gjør at russerne kan være mer klar over det nå, sier oberstløytnant og hovedlærer Karlsen og fortsetter:

- Men det er alltid slik at man vil forsøke å gi inntrykk av at man skal angripe et sted for å villede fienden, før man deretter angriper for fullt med store styrker konsentrert et helt annet sted. Jeg tror ikke vi vil se antydninger til en slik offensiv før den er i gang.

Karlsen avslutter:

- Men det er viktig å få fram utstyr til Ukraina nå, altså. Jo før, jo heller. De trenger flere stridsvogner, i tillegg til at luftvern er helt avgjørende for å beskytte ukrainske byer mot terrorbombing.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer