Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt ekstremt det som skjer

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, mener det er oppsiktsvekkende at KrF krever at statsministeren i en regjering de vil slutte seg til, skal møte i Stortinget for å si at hun har gjort en for dårlig jobb.

KRITISK: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, om manglende objektsikring. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig folkeparti (KrF) skjerper sin kritikk om regjeringens manglende objektsikring, og krever at statsminister Erna Solberg kommer til Stortinget.

Det ble klart da Hans Fredrik Grøvan torsdag holdt en improvisert pressekonferanse i dag.

- KrF mener regjeringens manglende oppfølging er sterkt kritikkverdig og svært alvorlig, og inviterer Stortinget til å vedta et såkalt daddelvedtak som er enda kraftigere enn sist gang Stortinget behandlet saken, sier Hans Fredrik Grøvan, som er KrFs representant i Kontroll og konstitusjonskomiteen.

Arbeiderpartiet innstiller på mistillitsforslag, bekrefter Dag Terje Andersen overfor Dagbladet. Det samme gjør SV. Senterpartiet vurderer også dette, men har ikke fattet sitt vedtak i saken ennå.

- Ekstremt

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum mener imidlertid at alvoret ikke kan sies tydeligere enn det Grøvan gjør i dag.

STORTINGET: Parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, forklarer hvorfor KrF konkluderer med å gi regjeringen sterk kritikk i spørsmålet om terrorsikring. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det er egentlig helt ekstremt det som skjer. KrF sier at den statsministeren de skal støtte om tre uker, skal inn i Stortinget og si at hun har gjort en altfor dårlig jobb når det gjelder heimevernet, politi og sviktet i grunnsikringen av viktige nøkkelobjekter, sier Vedum til Dagbladet.

Nøkkelobjekter i politi og forsvar kan være elforsyning, vannverk og militære installasjoner.

- Rett før de skal inn i regjeringen, krever de at Stortinget skal komme til Stortinget og understreke at de har gjort en for dårlig jobb. KrF går kjempelangt i sin kritikk, sier Vedum.

Han påpeker at KrF er i en spesiell situasjon.

- KrF er under et ekstremt press om dagen, og har i denne saken sett at regjeringen har gjort en altfor dårlig jobb. De pålegger seg selv også en sterk forpliktelse når de sier at regjeringen skal legge fram en konkret plan for bedring av dette. Det synes vi er viktig og KrF vil få et spesielt ansvar her om de går inn i regjering, sier han.

Konflikt med Frp

KrF og Frp er allerede i full klinsj, etter at KrF nullet ut Frp's taxfreeseier, samtidig som de var i budsjettforhandlinger sammen.

- Det er helt vilt, sa Helge André Njåstad tidligere i dag, da KrF ennå ikke hadde avvist at de kunne gå inn for mistillit. Innstillingen var enstemmig, sier Hans Fredrik Grøvan. Det samme sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Grøvan ville derimot ikke avkrefte om han på et tidspunkt hadde laget et utkast til et mistillitsforslag.

- Jeg vil ikke kommentere hva slags interne notater vi legger til grunn for våre drøftinger i stortingsgruppa, sier han.

På spørsmål om hva taxfree-saken og nå den skarpe kritikken mot regjeringen sier om samarbeidsklima, svarer KrF-politikeren:

- Jeg vil bli forundret om ikke også regjeringspartiene i komiteen vil rette kritikk mot sin egen regjering i denne saken. Det er åpenbare forhold. Dette må helt klart holdes atskilt fra sonderingene, hvis ikke hadde vi ikke gjort jobben vår her på Stortinget.

Grøvan mener KrF må fortsette å fremme sin primærpolitikk fram til en eventuell ny regjering er på plass.

- Jeg føler at her tar vi saken på alvor. Det må vi gjøre i alle saker, så må vi se hva som eventuelt kommer ut av en sonderingene og forholde oss til det når den tid kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!