Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt fantastisk at det skal være så vanskelig å få tak i noen kontanter

Knut fikk ikke tak i kontanter til konfirmasjonsgave. Han tror ikke at han er alene om å være frustrert over bankene.

FÅR IKKE TATT UT: Knut Fremstad er frustrert. Verken han eller sambygdingene fikk tatt ut penger før helga. Foto: Privat
FÅR IKKE TATT UT: Knut Fremstad er frustrert. Verken han eller sambygdingene fikk tatt ut penger før helga. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Fremstad (45) fra Fall i Søndre Land havnet i helga i en liten knipe. Som han erkjenner selv, er det ikke verdens største problem, men fredag fikk han seg en ordentlige overraskelse da han skulle ta ut penger i bygda for å gi i konfirmasjonsgave lørdag.

- Det er helt fantastisk at det skal være så vanskelig å få tak i noen kontanter, sier Fremstad til Dagbladet.

Han tror flere i Bygde-Norge opplever det som ham, med flere minibanker flyttet og betalingsløsninger som i stadig større grad baserer seg på teknologi.

- Vil gi en hundrelapp - Vi har Kiwi, Rema 1000, Statoil og Joker her. Jeg har vært innom samtlige uten å få ut penger, sier han.

Fremstad hadde tenkt å ta ut en tusenlapp han kunne gi i gave. Det fikk han ikke gjort i verken Fall eller Hov i Søndre Land.

Slik mener han det er blitt etter at minibanken i bygda ble flyttet for en måneds tid siden. Selv om det er post i butikk - som skal ha kontantgaranti - ved både Joker- og Statoil-butikken, var ikke dette tilfellet fredag. 

- Jeg må kjøre til Gjøvik i kveld. Jeg har ikke noe annet valg. Det er ikke så ille for meg å kjøre de snaut fire milene det er, men ikke alle har den muligheten. Det er mange som deler min frustrasjon over dette. Selv om vi ikke nødvendigvis brukte minibanken så ofte da vi hadde den, er det fint å kunne forholde seg til den, sa Fremstad da Dagbladet snakket med ham fredag.

Fremstad sier han ikke har noe sterkt forhold til kontanter, men mener samtidig at det har vært flere situasjoner den siste tida der han har trengt det.

- Nylig var det 17. mai, det har vært konfirmasjoner. Da vil jeg gjerne ha kontanter. I tillegg kommer det lag, foreninger, idrettsklubber, loddsalg. Hvis Frelsesarmeen kommer på døra, vil jeg gjerne ha en hundrelapp eller to å gi bort, sier han.

Kontantløst samfunn - Hvordan skal vi lære unga våre penger når vi ikke har noe konkret å vise til? En kan Vippse og overføre, men jeg blir oppgitt når jeg ikke får brukt sedler og mynter lenger. Det er helt gangbar valuta, sier han.

Storbanken DNB har blant annet uttalt at de ønsker et kontantfritt Norge. Dette er også banken til Fremstad, som ikke kunne gi han kontantene han trengte fredag.

- Det virker som vi blir veldig styrt av hva DNB og de andre bankene ønsker og kan tjene penger på. Nå passer jeg på å ha kontanter hver gang jeg kommer hjem til bygda, sier han.

- Beklager Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Marit E. Giske, sier at DNB-kunder slik som Fremstad skal få tatt ut penger i butikker som har post i butikk.

- Vi har Norges beste tilgang på kontanter. Ved steder som har post eller bank i butikk skal du få tatt ut kontanter. Vi har dette over 2000 steder i Norge, og det er ingen som har bedre tilgang.

DNB var i kontakt med de to butikkene med post i butikk, og bekrefter at det har vært begrensninger i kontantbeholdningen.

- Det har vært konfirmasjon to helger på rad, noe som nok kan være en forklaring. Vi må bare beklage det også på vegne av butikken, sier Giske.

Hun sier det er naturlig at det er færre minibanker nå enn tidligere.

- De blir generelt brukt mye mindre enn før, sier Giske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!