- Det er helt forferdelig, det er vann overalt

Norske Bjørn Kjetil Lium befinner seg i Bulgaria, der tolv personer så langt har mistet livet etter flommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørn Kjetil Lium fra Trøndelag er på ferie med familien i Albena i Bulgaria. Der bistod han i dag som kokk på den lokale restauranten og hjalp til med å fylle sandsekker på stranda.

- Det er helt forferdelig. Det flyter solsenger, kvister og alt mulig rart i vannet her. Vi vasser i vann til knærne, sier Lium på telefon til Dagbladet fredag kveld.

Kraftig regnvær den siste tida har skapt flom og høy vannstand i store deler av Bulgaria. BBC melder at tolv personer skal ha mistet livet og at flere er savnet ved byen Varna og ellers øst i landet.

SANDSEKKER: Bjørn Kjetil Lium hjalp til med å fylle sandsekker på stranda i Albane. Foto: Bjørn Kjetil Lium
SANDSEKKER: Bjørn Kjetil Lium hjalp til med å fylle sandsekker på stranda i Albane. Foto: Bjørn Kjetil Lium Vis mer

I Varna har flomvannet økt vannstanden til rundt en meter. I Albena der familien Lium er på ferie, litt nord for Varna, har en rekke veier blitt stengt og hoteller har blitt evakuert.

Verste regnværet - Vi ble fortalt at dette er det verste regnværet på 150 år, sier Lium. 

I morges måtte han til og med hjelpe til på den lokale restauranten som kokk, da de vanlige kokkene sto fast i flommen.

- Hun som eide restauranten var så glad. Hun var helt andpusten da vi var ferdig med å servere. Selv om det ble en ganske enkel servering, sier trønderen.

STENGT VEI: Veien i Albena ligger under vann på grunn av det kraftige regnværet de siste dagene. Tolv personer skal ha mistet livet i Bulgaria som resultat av flommen. Foto: Bjørn Kjetil Lium
STENGT VEI: Veien i Albena ligger under vann på grunn av det kraftige regnværet de siste dagene. Tolv personer skal ha mistet livet i Bulgaria som resultat av flommen. Foto: Bjørn Kjetil Lium Vis mer

Etter at Bjørn Kjetil Lium hadde hjulpet til på restauranten løp han bort til stranda for å hjelpe turister og fastboende med å fylle sandsekker. Lium jobber også i Orkdal Røde Kors, og forteller at det var naturlig for han å bidra.

- Jeg jobber i Røde Kors, så hvis noen trenger hjelp, driter jeg i ferien og drar for å hjelpe, sier Lium.

Hotellet han og familien bor på har ikke blitt evakuert, og nå skal været bli bedre utover.

STRAND: Store deler av stranda i Albena er borte. Ifølge Lium flyter det kvister og solsenger i området rundt. Foto: Bjørn Kjetil Lium
STRAND: Store deler av stranda i Albena er borte. Ifølge Lium flyter det kvister og solsenger i området rundt. Foto: Bjørn Kjetil Lium Vis mer

- Vi kom ned hit 16. juni og det har vært regn hver dag. Men det skal bli bedre vær framover fra og med lørdag og søndag.

Varna hardt rammet I Varna skal ti personer ha mistet livet, inkludert to barn. Det er også meldt om to dødsfall like nord for byen Dobrich.

Meteorologer har uttalt at nedbøren som har falt i løpet av de siste 24 timene i regionene rundt Varna og Burgas, tilsvarer det som er vanlig på en måned. 

- Tragedien er enorm. Jeg står i gata her i Asparuhovo. Veien er borte, husene er borte og biler er stablet oppe på hverandre, sa ordføreren i Varna, Ivan Portnih, til Reuters tidligere i dag.

FLOM: Den høye vannstanden dekker veiene i Albane og rekker opp over fortauene. Foto: Bjørn Kjetil Lium
FLOM: Den høye vannstanden dekker veiene i Albane og rekker opp over fortauene. Foto: Bjørn Kjetil Lium Vis mer

En rekke innbyggere har måttet søke tilflukt på hustak, og redningskelikoptre har ved landsbyen Prilep flydd folk i sikkerhet.

VARNA: Dette bildet skal være tatt i byen Varna øst i bulgaria. Der skal ti personer ha mistet livet i flommen, og flere skal være savnet. Foto: REUTERS/Impact Press Group/NTB scanpix
VARNA: Dette bildet skal være tatt i byen Varna øst i bulgaria. Der skal ti personer ha mistet livet i flommen, og flere skal være savnet. Foto: REUTERS/Impact Press Group/NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer