- Det er helt hinsides. Det er en skam

Kriminelle utlendinger koster opp mot én million kroner fram til de uttransporteres, ifølge Politidirektoratet.

FORVENTER HANDLING: Frp's justispolitiker Jan Arild Ellingsen (t.v.) forventer at partikollega og justisminister Anders Anundsen (t.h.) imøtekommer politiets ønske om raskere utsending av kriminelle utlendinger. Her er de to, sammen med tidligere Frp-representant på Stortinget Hans Frode Kielland Asmyhr, under 22. juli-høringen i Stortinget. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FORVENTER HANDLING: Frp's justispolitiker Jan Arild Ellingsen (t.v.) forventer at partikollega og justisminister Anders Anundsen (t.h.) imøtekommer politiets ønske om raskere utsending av kriminelle utlendinger. Her er de to, sammen med tidligere Frp-representant på Stortinget Hans Frode Kielland Asmyhr, under 22. juli-høringen i Stortinget. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK omtaler i dag en rapport fra Politidirektoratet, som ifølge direktoratet avdekker at hver kriminelle utlending som blir sendt ut av landet koster i gjennomsnitt over 800 000 kroner.

Av 2135 kriminelle utlendinger som uttransportert i perioden 2011-2012, har direktoratet valgt ut 24 personer der gangen gjennom rettsystemet er blitt gransket. Disse koster ifølge politiets beregninger i snitt 824 370 kroner - enkelte har hatt en prislapp på neste tre millioner.

Nå får Frp's justisminister Anders Anundsen marsjordre - fra Frp i justiskomiteen på Stortinget:

- Dette er helt hinsides. Det er en skam med tanke på minstepensjonister og alle de i dette landet som ikke får tilstrekkelig gode tjenester, utbryter Frp-representant i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen.

- Hør på politiet Overfor NRK er politiet klare på at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å kaste ut kriminelle utlendinger raskere.

- Dette er veldig viktig, blant annet fordi vi ser at det har en preventiv effekt. Det er forebyggende, for de blir hindret fra å begå ny kriminalitet i Norge når de er sendt ut av landet, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet til statskanalen.

Ellingsen er klar på at justisministeren må imøtekomme politiets ønske.

- Hvis det finnes en systemendring vi kan gjøre for at dette skal gå fortere, så bør det gjøres.

Han er like klar på at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister og Frp-leder Siv Jensen må gi Anundsen ryggdekning slik at han kan prioritere i tråd med politiets ønske.

- For hvordan vil det være dersom en lagkaptein ikke støtte laget sitt? Jeg tror Anundsens problem er det motsatte - at han har større ambisjoner enn han kan få gjennomslag for. Men han bør han mulighet til å få dette gjennom i regjering, og så i Stortinget. For å være en god justisminister må du være god både på krigslist og folkedans. Og Anundsen er en smart fyr, sier Ellingsen.

- Jævlig dyrt Prislappen for de 24 utsendte som direktoratet har gransket, er på 20 millioner kroner. Videre anslås det at totalsummen for alle de 2135 som ble sendt ut mellom 2011 og 2012, er på nærmere 2 milliarder kroner.

- Dette er store tall. Jeg tror de fleste som ser disse tallene, tenker: Dette ser jævlig dyrt ut, sier Ellingsen, og fortsetter:

- Jeg tror at den jevne nordmann som er skattebetaler og hovedsponsor for regjeringens aktivitet, har et intenst ønske om at skattepengene skal brukes rasjonelt og best mulig. Så jeg tror Anundsen kommer til å ta grep, han ønsker nok ikke å se flere slike oppslag.