- Det er helt «høl i hue»

Politikere reagerer på at barn av arbeidsinnvandrere kan få skolepenger uten å ha vært i Norge.

Ikke løfte en finger: Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet mener Norge ikke skal føye seg etter de tre EU-dommene. Foto: Knut Falch / SCANPIX
Ikke løfte en finger: Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet mener Norge ikke skal føye seg etter de tre EU-dommene. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er helt høl i hue og viser at EØS forgriper seg på områder de ikke har noe med, sier Anne Tingelstad Wøien fra Senterparitet (Sp).

Dagbladet skrev i dag at tre nye EU-dommer kan gjøre norsk utdanningsstøtte langt dyrere. En av konsekvensene kan bli at barn av arbeidsinnvandrere kan få studiestøtte uten å ha vært i Norge,

- Urettferdig for norske studenter Både Fremskrittspartiets Per Sandberg og Anne Wøien fra Senterpartiet reagerer sterkt på konsekvensene dommene kan få for det norske velferdssystemet.

EU-dommer i Nederland, Danmark og Tyskland åpner for at langt flere enn tidligere kan ha krav på utdanningsstøtte. Dommene kan føre til at Norge må åpne for å utbetale utdanningsstøtte til personer som bare kort tid har jobbet i Norge.

- Deres barn vil også kunne ha krav på studiestøtte - selv om de aldri har vært i, eller aldri kommer til å komme til Norge, sier professor i Europa-rett ved universitet i Oslo, Finn Arnesen.

Det reagerer Per Sandberg på, og mener det blir urettferdig overfor norske studenter.

- Det betyr at vi i praksis betaler polske barn for å studere i Polen, fordi foreldrene jobber i Norge. Det blir galt overfor norske studenter, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Like rettigheter for alle - I følge EØS-avtalen er utdanning et nasjonalt ansvarsområde. Avtalen kan ikke fortelle oss hvordan vi skal dele ut studiestøtte, sier en opprørt Wøien.

Hun mener det først og fremst er norske studenter som skal få studiestøtte, samt arbeidsinnvandrere som har opparbeidet seg rettigheter og betalt skatt til Norge i minst 2 år.

Finn Arnesen forteller at utdanningsstøtte går inn under sosiale tjenester og dermed faller under EØS-avtalen.

- Når vi har lover som gir nordmenn rett til studiestøtte, skal EØS-arbeidstakere ha like rettigheter.  Dommen i Danmark handler  om at barnet til en arbeidsinnvandrer har rett på studiestøtte uavhengig om det befinner seg i landet foreldrene arbeider i, sier Arnesen.

- Vi bør ikke løfte en finger Kunnskapsdepartementet skriver til Dagbladet at de er i ferd med å vurdere eventuelle endringer i regelverket om studiestøtte, som følge av dette. Det reagerer Sps Anne Tingelstad Wøien på.

- Departementet bør ikke endre noe foreløpig. De må sitte helt stille og ikke gjøre noen ting. Vi skal ikke føye oss etter en dom på områder vi bestemmer over selv. Vi må slutte med å alltid være «den snilleste gutten i klassen», sier Wøien.

UREALISTISK Finn Arnesen, professor i Europa- rett, mener det neppe er rom for en særordning for Norge i å reforhandle EØS-avtalen.
UREALISTISK Finn Arnesen, professor i Europa- rett, mener det neppe er rom for en særordning for Norge i å reforhandle EØS-avtalen. Vis mer

Arnesen mener det er fare for erstaningssaker om ikke norske mynidgheter løfter enn finger for å tilpasse regelverk etter EØS-krav.

- Norske myndigheter har plikt til å ta en selvstendig avgjøresle om å tilpasse nasjonalt lovverk. De har også rett til å mene at det ikke er behov for en slik tilrettelegging til EØS. Men erstatningssaker vil ligge nærmere hvis man dropper å i det hele tatt vurdere det, sier Arnesen.

- EØS utfordrer velfersstaten Per Sandberg mener de tre EU-dommene er et eksempel på at EØS-avtalen truer den norske velferdsstaten.

-  Europa sliter økonomisk og Norge blir som en honningkrukke som alle tiltrekkes. Det er helt avgjørende at regjeringen finner et såkalt «handlingsrom» for å stramme inn lovverket. Hvis ikke regjeringen finner det, burde EØS-avtalen reforhandles, sier Sandberg.

Det mener Arnesen er helt urealistisk.

- Det er neppe rom for særordninger for Norge, sier professoren.

  

TRUENDE: Per Sandberg mener de tre EU-dommene beviser at EØS-avtalen truer velferdsstaten.
TRUENDE: Per Sandberg mener de tre EU-dommene beviser at EØS-avtalen truer velferdsstaten. Vis mer