Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt jævlig og tragisk at luftens engler skal komme ut for noe sånt som dette

Sondre Bjartland, som er hardt skadet etter helikopterulykka, var med og reddet Petters liv.

MØTTES: Petter Auren møtte Sondre Bjartland på Norsk luftambulanses hovedbase på Lørenskog i fjor. Han hadde meg seg sønnene Jonas og Jørgen. Det ble et sterkt møte. Og en fin tur for de to guttene. - De syntes det var storveis, sier han. Foto: Eline Dalland/Norsk Luftambulanse
MØTTES: Petter Auren møtte Sondre Bjartland på Norsk luftambulanses hovedbase på Lørenskog i fjor. Han hadde meg seg sønnene Jonas og Jørgen. Det ble et sterkt møte. Og en fin tur for de to guttene. - De syntes det var storveis, sier han. Foto: Eline Dalland/Norsk Luftambulanse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt jævlig og tragisk at luftens engler skal komme ut for noe sånt som dette. For det er strengt tatt det de er, sier Petter Auren (41).

Han frontkolliderte med en trailer da han var på vei til jobb i Rakkestad tidlig om morgenen 3. mai 2011. Han ble livstruende skadd. Blant de som sørget for at han reddet livet var redningsmann Sondre Bjartland, som nå ligger hardt skadd på Ullevål etter helikopterulykken på Sollihøgda tirsdag.

«Vi gjør bare jobben vår» Petter fikk møte redningsmannen da Norsk Luftambulanse magasin skrev om ulykken og redningen i fjor. Det ble et sterkt møte.

- Jeg fikk treffe ham på basen der. Det var merkelig, det var som om underbevisstheten min kjente ham igjen. Det var som om kroppen sa: «Han der kjenner du», sier Petter Auren.

Han takket da for den livreddende hjelpa og sa at han var evig takknemlig.

- Han svarte da: «Vi gjør bare jobben vår». Men jeg har tenkt på det etterpå. De gjør ikke bare jobben sin. Det de gjorde, er det som gjør at jeg tross alt er i live og at jeg kan stå og gå i dag, sier 41-åringen.

Tror han sovnet Petter Auren husker selv ikke hva som skjedde ulykkesmorgenen og det er ingen som egentlig vet hvorfor han krasjet inn en trailer. Mest sannsynlig sovnet den nybakte tobarnsfaren ved rattet, der han var på vei til jobb i sekstida om morgenen etter flere våkenetter.

Etter ulykka var det lokale brannvesenet og ambulansen raskt på stedet, og fikk skåret Petter ut av den totalskadde bilen. 27 minutter etter ulykka var luftambulansen på plass, med lege Stephen Sollid, pilot Øyvind Alnes og altså redningsmann Sondre Bjartland.

Legen så med en gang at Petter hadde skader i ansiktet og i brystet. Flere ribbein var brukket og den ene lungen punktert. Petter sleit med å puste og ble lagt i respirator.

Etter et kvarter på bakken lettet de og satte kurs mot Ullevål universitetssykehus. Fra helikopteret varslet Sollid om at pasienten hadde flere skader som hver for seg kunne være dødelige. En time og 18 minutter etter kollisjonen var Petter på operasjonssalen. Han lå på operasjonsbordet seks timer den første dagen. Så ble han holdt i kunstig koma i to uker.

Tilbake for fullt Nå, to og et halvt år og utallige opptreningstimer senere, føler han seg klar for å jobbe 100 prosent igjen.

- Nå går jeg bare og venter på å få lov til å jobbe fullt igjen. Jeg jobber 78,5 prosent nå, men håper fastlegen gir grønt lys for 100 prosent.

I sommer syklet han Grenserittet. Denne sesongen har han meldt seg på det noe lengre Landegrensen-rittet.

- Det har vært en forholdsvis lang vei tilbake, men jeg har nå fått det til, sier mannen som har 19 skruer i kroppen, 9 av dem i kneet.

Broren omkom Sondre Bjartland kommuniserte med helsepersonell på stedet etter ulykka tirsdag. Både politiet og havarikommisjonen håper han vil bidra med informasjon som kan kaste lys over ulykkesårsaken. Bjartland har jobbet for Norsk Luftambulanse i 20 år, og beskrives som dyktig og erfaren.

Hans bror Øyvind Bjartland omkom i en helikopterulykke på Dovrefjell i 1987. Han var også redningsmann og jobbet for Norsk luftambulanse.

Pilot Bjørn Nergård (52) og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) mistet begge livet i ulykka på Sollihøgda.

- Det var et veldig erfarent crew. Både legen, redningsmann og pilot har kjørt lenge og vært i Luftambulanse-tjenesten i mange år. Det var noen av våre mest erfarne som var med i ulykken, sa direktør Syver Leivstad i Norsk Luftambulanse på en pressekonferanse.

Hele Norges coronakart