Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt klart at ting kunne ha vært gjort bedre

Men samferdselsministeren tar ikke selvkritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er helt klar på at samarbeidet mellom Jernbaneverket og Statens Vegvesen ikke har fungert godt nok i forkant av norgeshistoriens største togstans.

- Mandagen viste at de ikke koordinerte dette godt nok, og at det er behov for strakstiltak for å hindre en lignende situasjon om igjen, sier samferdselsministeren til Dagbladet.

Hun har i dag sittet i møter med de ansvarlige etatene etter veikaoset som følge av at både togstansen og veiarbeid på E6 ble iverksatt samme dag. Det har resultert i to tiltak for å bedre forholdene for bilistene og sikre bedre kommunikasjon mellom Statens Vegvesen, Jernbaneverket, NSB, Ruter og Flytoget.

- Ikke godt nok - To tiltak skal på plass. Det ene er at det skal bli bedre framkommelighet for busser gjennom anleggsområdet ved Furuset. Det andre er et permanent koordineringsforum. Statens Vegvesen fikk i dag i oppdrag å få et forum på plass, sier Meltveit Kleppa.

- Blir ikke dette litt etterpåklokskap?

- Jeg hadde forsikret meg om i forkant at den nødvendige kontakten mellom de ulike etatene var etablert og at samarbeidet gikk sin gang. Så er det helt klart at dagen i går viste at dette ikke var godt nok, sier hun.

Tar ikke selvkritikk - Tar departementet selvkritikk for at samarbeidet ikke har vært godt nok i forkant?

- Samarbeidet har tydeligvis ikke vært godt nok, og jeg er hjertens enig i at gårsdagen viser at kommunikasjonen mellom etatene ikke har vært godt nok håndtert.

- Men som ansvarlig statsråd, tar samferdselsdepartementet selvkritikk?

- Nei, jeg måtte kunne forutsette at etatene ville håndtere denne situasjonen. Jeg unner ingen å oppleve en dag som mandagen, men vi hadde forsikret oss om flere ganger om at det var en arbeidsgruppe som håndterte dette samarbeidet.

- Er det noe dere kunne ha gjort annerledes?

- I ettertid er det helt klart at ting kunne vært gjort bedre. Men nå snakker vi om dagen i går, og allerede i dag går trafikken mer smidig.

Dårlig kommunikasjon NSB sa til Dagbladet tidligere i dag at de ikke fikk vite om veiarbeidet på E6 før for en uke siden.

- Jeg skjønner godt at folk undres. Arbeidet var jo forberedt i lang tid. Men samtidig er det viktig å holde fast ved at de nå har fått beskjed om løpende kontakt i framtida.

- Sviktet Stortingsrepresentant for Høyre, Trond Helleland, mener samferdselsdepartementet burde ha vært mer proaktive.

- Det er bra at Kleppa gjør noe nå, men det er alltid i etterkant. En eller annen «quick fix». Hadde man hatt en koordinering mellom etatene, kunne man gjennomført mange tiltak for å lette situasjonen for trafikantene, sier han til Dagbladet.

- Det koordinerende ansvaret sentralt er det samferdselsministeren som har. Der har hun sviktet veldig.

Også samferdselspolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, mener det er på høy tid at departementet engasjerer seg mer.

- Det er helt utrolig at regjeringen har sittet i seks år før de har skjønt at det bør opprettes et slikt koordineringsorgan, sier han.

- Blir bedre Også i går var det tegn på køer in mot Oslo i morgentimene, men trafikken løsnet seinere opp.

Statsråden framhever overfor Dagbladet at Jernbaneverket på grunn av togstansen får gjennomført et arbeid som normalt ville tatt 18 måneder, på seks uker.

- Ting blir gradvis bedre, sier hun.