- Det er helt sprøtt

Det sier nobelprisvinner Edvard Moser - og slår seg på tinningen med pekefingeren.

SKAL FEIRE I KVELD:  - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
SKAL FEIRE I KVELD: - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

MÜNCHEN (Dagbladet): Det er like mye Forskningsrådet og NTNU som i dag fikk nobelprisen i medisin, sier professor Edvard Moser - etter at den mest euforiske stemningen utpå ettermiddagen i dag fikk lagt seg litt. 

Mobiltelefonen hans danser uavbrutt - men blir bare besvart hvis det skulle være kona eller en av de to døtrene.  Champagne - Slik har det vært siden jeg kom av flyet litt over klokka 12. Kollegene mine på Max Planck Instituttet i München hadde i siste øyeblikk fått snust opp sensasjonen, og trommet ut 15 tyske forskere til å smelle champagnekorker på flyplassen i München.

- Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag. Og det hadde ikke et øyeblikk falt meg inn at den kunne komme til å lande hos oss. Så prestisjetunge utmerkelser som dette, pleier ikke å dukke opp før folk har rundet 80. Unge pristakere - Men denne gangen hos et norsk ektepar - med sine beste forskningsår foran seg?

- Det er faktisk veldig fint å ha en slik ting i ryggen under det videre arbeidet framover. Jeg er målløs over at komiteen har turt å satse på et prosjekt som egentlig bare har vært under utforskning i ni år. Nobelkomiteen har rett og slett tatt en sjanse, når de gir prisen til oss nå. De kunne ha lent seg tilbake, og ventet til alt var bevist flere ganger. I stedet velger medlemmene å kline til på denne måten, sier Edvard Moser mens vi suser i taxi på vei gjennom München til et ventende tv-studio. Stolt mor Han tilstår at det ennå ikke er blitt tid til å få en skikkelig prat med kona May-Britt - og bare to ord med en hoppende lykkelig eldstedatter Maria (23).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer