Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt sprøtt

Det sier nobelprisvinner Edvard Moser - og slår seg på tinningen med pekefingeren.

SKAL FEIRE I KVELD:  - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
SKAL FEIRE I KVELD: - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÜNCHEN (Dagbladet): Det er like mye Forskningsrådet og NTNU som i dag fikk nobelprisen i medisin, sier professor Edvard Moser - etter at den mest euforiske stemningen utpå ettermiddagen i dag fikk lagt seg litt. 

Mobiltelefonen hans danser uavbrutt - men blir bare besvart hvis det skulle være kona eller en av de to døtrene. 

Champagne
- Slik har det vært siden jeg kom av flyet litt over klokka 12. Kollegene mine på Max Planck Instituttet i München hadde i siste øyeblikk fått snust opp sensasjonen, og trommet ut 15 tyske forskere til å smelle champagnekorker på flyplassen i München.

- Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag. Og det hadde ikke et øyeblikk falt meg inn at den kunne komme til å lande hos oss. Så prestisjetunge utmerkelser som dette, pleier ikke å dukke opp før folk har rundet 80.

Unge pristakere
- Men denne gangen hos et norsk ektepar - med sine beste forskningsår foran seg?

- Det er faktisk veldig fint å ha en slik ting i ryggen under det videre arbeidet framover. Jeg er målløs over at komiteen har turt å satse på et prosjekt som egentlig bare har vært under utforskning i ni år. Nobelkomiteen har rett og slett tatt en sjanse, når de gir prisen til oss nå. De kunne ha lent seg tilbake, og ventet til alt var bevist flere ganger. I stedet velger medlemmene å kline til på denne måten, sier Edvard Moser mens vi suser i taxi på vei gjennom München til et ventende tv-studio.

Stolt mor
Han tilstår at det ennå ikke er blitt tid til å få en skikkelig prat med kona May-Britt - og bare to ord med en hoppende lykkelig eldstedatter Maria (23).

Lillesøster Ailin (19) har sikkert også forsøkt noen ganger i løpet av dagen - men kablene til Tyskland har gått varme hele dagen på grunn av denne prisen.

- Men min 83 år gamle mor i Oslo har jeg fått vekslet noen ord med. Du kan tro hun var glad, stolt og lykkelig, konstaterer Edvard Moser.

Skryt til NTNU
- Jeg har selvsagt også hatt telefoner fra kolleger i Trondheim, og rektor på NTNU - som ikke var mindre happy enn alle andre. NTNU innkasserer med denne prisen en skikkelig fjær i hatten. Nåde Forskningsrådet og NTNU har begge dratt til med store tilskudd og masse penger - en av de nødvendige forutsetningene for å få til noe slikt som dette. Jeg har tidligere antydet at investeringene i slike tunge og kostnadskrevende prosjekter, kunne komme til å ende med priser og utmerkelser i ligaen rett under Nobel. Men å hente hjem selveste Nobels medisinpris - det er virkelig gjevere enn noen kunne forestilt seg, sier Edvard Moser.

Feiring
I kveld blir det bytur i München med ledelsen for Max Planck, tyske kolleger, italiensk mat og fine viner.

- Men ikke noe overdrevet. Vi skal opp igjen i morgen tidlig og forske videre, sier den ivrige akademikeren - og klør seg litt med pekefingeren over tinningen.  

Egentlig hadde prisvinneren planlagt å bli noen uker i München for å arbeide på ting sammen med tyske og andre internasjonale forskere på Max Planck Institutt. 

- Nå kan det se ut som jeg blir nødt til å reise hjem til Norge igjen allerede i morgen. Det er visst ganske mange ting på stell omkring dette. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!