<strong>SKAL FEIRE I KVELD:</strong>  - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
SKAL FEIRE I KVELD: - Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag, sier den ferske norske Nobelprisvinneren Edvard Moser. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer

- Det er helt sprøtt

Det sier nobelprisvinner Edvard Moser - og slår seg på tinningen med pekefingeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

MÜNCHEN (Dagbladet): Det er like mye Forskningsrådet og NTNU som i dag fikk nobelprisen i medisin, sier professor Edvard Moser - etter at den mest euforiske stemningen utpå ettermiddagen i dag fikk lagt seg litt. 

Mobiltelefonen hans danser uavbrutt - men blir bare besvart hvis det skulle være kona eller en av de to døtrene. 

Champagne
- Slik har det vært siden jeg kom av flyet litt over klokka 12. Kollegene mine på Max Planck Instituttet i München hadde i siste øyeblikk fått snust opp sensasjonen, og trommet ut 15 tyske forskere til å smelle champagnekorker på flyplassen i München.

- Hånda på hjertet, jeg ante faktisk ikke at de delte ut prisen i dag. Og det hadde ikke et øyeblikk falt meg inn at den kunne komme til å lande hos oss. Så prestisjetunge utmerkelser som dette, pleier ikke å dukke opp før folk har rundet 80.

Unge pristakere
- Men denne gangen hos et norsk ektepar - med sine beste forskningsår foran seg?

- Det er faktisk veldig fint å ha en slik ting i ryggen under det videre arbeidet framover. Jeg er målløs over at komiteen har turt å satse på et prosjekt som egentlig bare har vært under utforskning i ni år. Nobelkomiteen har rett og slett tatt en sjanse, når de gir prisen til oss nå. De kunne ha lent seg tilbake, og ventet til alt var bevist flere ganger. I stedet velger medlemmene å kline til på denne måten, sier Edvard Moser mens vi suser i taxi på vei gjennom München til et ventende tv-studio.

Stolt mor
Han tilstår at det ennå ikke er blitt tid til å få en skikkelig prat med kona May-Britt - og bare to ord med en hoppende lykkelig eldstedatter Maria (23).

Lillesøster Ailin (19) har sikkert også forsøkt noen ganger i løpet av dagen - men kablene til Tyskland har gått varme hele dagen på grunn av denne prisen.

- Men min 83 år gamle mor i Oslo har jeg fått vekslet noen ord med. Du kan tro hun var glad, stolt og lykkelig, konstaterer Edvard Moser.

Skryt til NTNU
- Jeg har selvsagt også hatt telefoner fra kolleger i Trondheim, og rektor på NTNU - som ikke var mindre happy enn alle andre. NTNU innkasserer med denne prisen en skikkelig fjær i hatten. Nåde Forskningsrådet og NTNU har begge dratt til med store tilskudd og masse penger - en av de nødvendige forutsetningene for å få til noe slikt som dette. Jeg har tidligere antydet at investeringene i slike tunge og kostnadskrevende prosjekter, kunne komme til å ende med priser og utmerkelser i ligaen rett under Nobel. Men å hente hjem selveste Nobels medisinpris - det er virkelig gjevere enn noen kunne forestilt seg, sier Edvard Moser.

Feiring
I kveld blir det bytur i München med ledelsen for Max Planck, tyske kolleger, italiensk mat og fine viner.

- Men ikke noe overdrevet. Vi skal opp igjen i morgen tidlig og forske videre, sier den ivrige akademikeren - og klør seg litt med pekefingeren over tinningen.  

Egentlig hadde prisvinneren planlagt å bli noen uker i München for å arbeide på ting sammen med tyske og andre internasjonale forskere på Max Planck Institutt. 

- Nå kan det se ut som jeg blir nødt til å reise hjem til Norge igjen allerede i morgen. Det er visst ganske mange ting på stell omkring dette. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer