Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er helt uholdbart

Flere politikere reagerer sterkt på glippen i nettportalen Altinn.

MISFORNØYD: Trond Giske sier at det er uholdbart at folk ikke har tilgang på selvangivelsene sine når de skal ha det.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MISFORNØYD: Trond Giske sier at det er uholdbart at folk ikke har tilgang på selvangivelsene sine når de skal ha det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemene oppsto etter at portalen var nede en periode på ettermiddagen tirsdag. Da den så ble åpnet igjen klokken 18.17, fikk alle som logget seg inn se det samme skjermbildet av en annen persons navn og personnummer. - Jeg holdt på å falle av stolen da jeg så dette. Jeg er helt satt ut. Altinn har til nå bare vært et irriterende problem for oss. Dette er langt mer alvorlig. Det er en kjempeskandale, sier nestleder Ulf Leirstein (Frp) i finanskomiteen på Stortinget til VG Nett. - Uholbart Næringsminister Trond Giske (Ap) holdes løpende orientert om utviklingen i saken og reagerer sterkt på at feilen kunne skje. - Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske.
Det er uvisst hvor lenge Altinn vil forbli stengt. Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for portalen, opplyser i en pressemelding onsdag morgen at nettportalen ikke vil bli åpnet igjen før årsaken til feilen er funnet og løsningen fungerer som normalt. - Alvorlig En rekke feilkilder er blitt utelukket, og Brønnøysundregistrene jobber nå sammen med leverandørene for å finne ut mer om hva årsaken kan være og rette feilen. - Dette er en svært alvorlig situasjon. Løsningen vil ikke åpnes før vi har full kontroll på situasjonen, sier fungerende direktør Håkon Olderbakk. Nettportalen har vært stengt siden klokken 18.34 tirsdag kveld, og Skattedirektoratet har varslet Datatilsynet og Finansdepartementet om hendelsen.

Det Norske Veritas (DNV) har utarbeidet en teknisk rapport om Altinn ll-løsningen på oppdrag fra Næringsdepartementet, skriver Teknisk Ukeblad. I denne rapporten slaktes kvaliteten på Altinn.

(NTB)

KJENNER IKKE FEILEN: - Vi vet ikke hva som er feilen enda, og vet heller ikke omfanget av problemet. Så lang vet vi om at det finnes personer som har kommet seg inn som andre personer enn seg selv, sier Kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregisteret, Mette Siri Brønmo.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
KJENNER IKKE FEILEN: - Vi vet ikke hva som er feilen enda, og vet heller ikke omfanget av problemet. Så lang vet vi om at det finnes personer som har kommet seg inn som andre personer enn seg selv, sier Kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregisteret, Mette Siri Brønmo. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!