- Det er helt utrolig at noe som foregår så langt borte skal ramme oss

Fiskere fortviler over importforbud.

FRUSTRERT: Styreleder i Nordland fiskarlag og fisker Hilmar Olav Sivertsen, her om bord på fiskebåten «Eros» mener fiskenæringa kan gå dårligere tider i møte med importfobudet fra Russland. Foto: Privat
FRUSTRERT: Styreleder i Nordland fiskarlag og fisker Hilmar Olav Sivertsen, her om bord på fiskebåten «Eros» mener fiskenæringa kan gå dårligere tider i møte med importfobudet fra Russland. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fisker Hilmar Olav Sivertsen er i disse dager på fiske med mannskapet på fire i båten «Eros». Fiskeren fra Landegode like utenfor Bodø er bekymret for hva Russlands eksportnekt kan bety for norsk fiskenæring.

- Det er klart vi forbereder oss på dårligere tider og at fisken kan bli vanskeligere å selge, sier Sivertsen til Dagbladet.

Utrolig at det skal ramme oss Han og mannskapet har vært ute på båten noen dager, og nyheten om Russlands importnekt som gjelder fisk, kjøtt, grønnsaker og meieriprodukter nådde først båten i dag tidlig etter de la til kai på Sommerøya i Troms i natt.

- Det er helt utrolig at noe som foregår så langt unna skal ramme oss fiskere. Det er også høyst beklagelig, sier han.

Han forteller at de fra båten selger til anleggene, og derfor vet han ikke hvor mye av deres ferske fisk som eksporteres til Russland. Han er imidlertid klar på at importnekten kan ramme anleggene, og derfor også båten hans og mannskapet.

- Prisen kan hvertfall gå ned på lang sikt, sier Sivertsen.

Russlands ett år lange importnekt for fisk, frukt, grønnsaker, kjøtt og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada trådte i kraft øyeblikkelig fra i går. Importnekten kommer som en konsekvens av strengere sanksjoner mot Russland fra EU og USA, som følge av Russlands støtte til separatister i Ukraina.

Norge eksporterte sjømat for over 6,5 milliard kroner til Russland i 2013.

Må fiske Laks er et svært attraktivt produkt på det norske markedet, og eksportører og fiskere mener det børt være gode muligheter for å finne alternative markeder for laks, til tross for at Russland er en viktig - men vrien - handelspartner.

- Russland og Ukraina er jo våre viktigste markeder. Ukraina står midt i en borgerkrig og Russland vil ikke ha fisken vår, det er klart det er kritisk, sier Sivertsen.

NORSK SØLV: Russland og Ukraina har tradisjonelt vært noen av de viktigste eksportmarkedene for norsk sild. Foto: Foto: Bjørn Owe Holmberg / Dagbladet
NORSK SØLV: Russland og Ukraina har tradisjonelt vært noen av de viktigste eksportmarkedene for norsk sild. Foto: Foto: Bjørn Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

I september/oktober startet sildefiskesesongen i Nord-Norge. Selv om det kan blir vanskeligere å selge fisken i året som kommer, er Sivertsen klar på at han og mannskapet skal ut på fiske.

- Kvotene er ganske små nå og konkurransen stor. Vi er nødt til å reise ut på sildefiske når sesongen er over. Vi må fiske kvotene våre og ha inntekter. Vi kan ikke gi oss av den grunn, og må bare stå på, så får vi håpe at de kommer til enighet ute i verden, sier Sivertsen til Dagbladet.

Det jobbes nå hardt i Nærings- og fiskeridepartementet, i sjømatbedrifter og i handelsorganisasjoner for å finne alternative markeder til Russland-fisken.

- Vi følger situasjonen nøye og er i tett dialog med næringen. Det er nå særlig viktig å kartlegge konsekvensene av tiltakene, samt se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker i går.

RAMMER NORSKE FISKERE: Vladimir Putin og Russlands importforbud av norske varer. Foto: REUTERS/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin
RAMMER NORSKE FISKERE: Vladimir Putin og Russlands importforbud av norske varer. Foto: REUTERS/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin Vis mer