<strong> - ILLE :</strong>  Medlem i helse- og omsorgskomiteen, Laila Dåvøy (Krf). mener det er ille at det offentlig helsevesenet ikke har noe videre tilbud til borreliapasienter som ikke blir friske etter endt tre-ukers antibiotikabehandling. - Her er det mange borreliapasienter som opplever at de ikke blir trodd og som blir avfeid av det norske helsevesenet. De blir fortalt at det «sikkert er noe psykisk». Det er så ille, sier hun.  Foto: Hildegunn Bernsen / KrF
- ILLE : Medlem i helse- og omsorgskomiteen, Laila Dåvøy (Krf). mener det er ille at det offentlig helsevesenet ikke har noe videre tilbud til borreliapasienter som ikke blir friske etter endt tre-ukers antibiotikabehandling. - Her er det mange borreliapasienter som opplever at de ikke blir trodd og som blir avfeid av det norske helsevesenet. De blir fortalt at det «sikkert er noe psykisk». Det er så ille, sier hun. Foto: Hildegunn Bernsen / KrF Vis mer

- Det er helt uvirkelig at mennesker som har blitt syke av flåttbitt ikke blir trodd i det norske helsevesenet

Laila Dåvøy (Krf) mener det er flaut for regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Hvorfor må de som er blitt syke av flåttbitt betale titusener til privat helsevesen for å få nok hjelp?», spør medlem i helse- og omsorgskomiteen, Laila Dåvøy (KrF) på sin Twitterkonto.

- Det er helt uvirkelig at mennesker som har blitt syke av flåttbitt, og som har utviklet alvorlige sykdomstilstander, ikke blir trodd i det norske helsevesenet, sier Dåvøy til Dagbladet.

- Flaut for regjeringa Dåvøy viser til historier slik den Dagbladet i sommer fortalte om Jonas (12) fra Oslo - som ble forklart av det offentlige helsevesenet at han hadde mistet troen på egne bein - da han plutselig gikk fra å være frisk til å bli svært sjuk og sengeliggende.

Både han og søstrene Madeliene (17) og Henriette (12) fra Töckfors forteller at de, etter å ha blitt «utredet for alt i det offentlige», fikk påvist borreliose ved den omstridte privatklinikken Norsk borreliosesenter i Oslo. De forteller at de har blitt mye bedre etter langvarig antibiotikabehandling, noe det offentlige ikke tilbyr.

I de norske rettningslinjene er to til tre uker antibiotikakur anbefalt. Dersom pasienten ikke blir frisk av dette finnes det ingen retningslinjer.

- Det er så så pinlig for regjeringen at vi har et helsevesen i Norge som ikke tilbyr borrelia-pasienter behandling. Vi kan ikke ha det todelt slik det er nå, hvor bare de med penger har muligheten til å få behandling i det private. Dette er så flaut, sier Krf-politikeren.

- Blir ikke trodd Dåvøy har i en årrekke kjempet for ME-pasientenes rettigheter, og forteller om pasienter som har fått diagnosen ME, til tross for at de egentlig har den flåttbårne sykdommen borrelia.

- Her er det mange borreliapasienter som opplever at de ikke blir trodd og som blir avfeid av det norske helsevesenet. De blir fortalt at det «sikkert er noe psykisk». Det er så ille, sier hun.

Dåvøy, som er utdannet sykepleier og som har vært leder for Norsk Sykepleierforbund, stilte i forrige uke et skriftelig spørsmål til helseminister Jonas Gahr Støre. 

Hun vil vite hva som er «status på området kronisk borreliose når det gjelder forskning, antibiotikakonsensus og internasjonalt samarbeid», og svaret vil komme denne uka.

<strong>FLERE TILFELLER ENN ANTATT:</strong>  En svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsjukdom. Hele 17 prosent av barna hadde borrelia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FLERE TILFELLER ENN ANTATT: En svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsjukdom. Hele 17 prosent av barna hadde borrelia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det er forferdelig at disse pasientene går og blir så syke. Det er antagelig slik med borrelia at jo tidligere du får behandling, jo lettere er det å bli kvitt sykdommen.

Hun mener det ikke går an å argumentere med økt antibiotikaresistens som en årsak til at disse pasientene ikke burde få antibiotika.

For dårlige tester I november 2009 leverte norske arbeidsgruppe nedsatt av Helsedirektoratet en rapport kalt «Diagnostikk og behandling av Lyme Borreliose».

«Det finnes i dag ingen fullgod test som med sikkerhet kan avklare om man er frisk etter gjennomgått behandling eller som kan brukes for å følge effekten av behandlingen.», står det i rapporten.

I helga innrømmet Helsedirektoratet overfor TV 2 at borrelia-testene, kalt ELISA-tester, er for dårlige. 

- Testene er ikke gode nok, og det har vi ikke tatt inn over oss. I Norge har vi større muligheter enn andre land til å muligheter til å forske og sette i gang eksperimentell behandling, sier hun og fortsetter:

- Også er det den holdningen blant helsepersonell som finnes der ute til borrelia-pasienter. Det er pasientene som er eksperter på sin sykdom og vet hva slags behandling som virker og ikke virker.

- Regjeringen må ta grep Ifølge Folkehelseinstituttet er «Flått er på framgang i hele Europa.  I forrige måned fikk Høyre-leder Erna Solberg ut og kritiserte det norske forskningsmiljøet for å ikke ta flått-problematikken alvorlig nok.

Dåvøy mener nå det offentlige må ta regi og satse på forskning på dette feltet.

- Det er det samme hvordan, bare det blir gjort. Jeg har nesten ikke ord, sier Dåvøy.

Overraskende tall En svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsjukdom.

<strong>PRIVATKLINIKK:</strong> Lege Rolf Luneng driver Norsk Borreliose-senter i Oslo, en klinikk som ikke følger de europeiske rettningslinjene for antibiotikabehandling av borreliapasienter. Han mener pasientene trenger mer enn tre uker antibiotika dersom de ikke blir friske. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PRIVATKLINIKK: Lege Rolf Luneng driver Norsk Borreliose-senter i Oslo, en klinikk som ikke følger de europeiske rettningslinjene for antibiotikabehandling av borreliapasienter. Han mener pasientene trenger mer enn tre uker antibiotika dersom de ikke blir friske. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Hele 17 prosent av barna hadde borrelia.

I Norge fant overlege Dag Tveitnes ved barneklinikken på Stavanger Universitetssykehus at to av tre barn, som har vært innlagt på sykehus i Sør-Rogaland med hjernehinnebetennelse, hadde blitt syke etter å ha blitt bitt av flått.

Borrelia

• Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie. Vanlige kjennetegn ved sykdom er karakteristisk utslett, feber, hodepine, muskel- og leddsmerter.

• En fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien borrelia, mens det er påvist at 12 prosent av flått i Sogn og Fjordane har borrelia i gjennomsnitt.

• Omtrent 300 tilfeller rapporteres årlig, men mange tilfeller innrapporteres ikke.

• Folkehelseinstituttet anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

• I juni i år ble det kjent norske myndigheter og EU har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjektet ScandTick. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor.

• LB kan behandles med to til tre ukers antibiotikakur, men det finnes ikke vaksine mot sykdommen. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Forskningsprosjektet «TickDeer» ved Atle Mysterud, Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer