- Det er helt uvirkelig

Nestleder i Støttegruppa om hvordan det er å sitte i retten og høre Breivik forklare hvordan han skjøt ungdom på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Breivik-rettssakens femte dag forklarte tiltalte Anders Behring Breivik seg om grusomhetene på Utøya. Til tross for at han innledningsvis forklarte at han bare husker omtrent ti minutter av hendelsene på Utøya, forteller han svært detaljert om det aller meste av hendelsene på øya.

Nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Christin Bjelland, satt i tinghuset og hørte Breiviks forklaring om drapene på Utøya.

- Det er vanvittig grusomme detaljer som kommer fram. Men det er derfor vi er her, nå får dommerne høre med hans egne ord og hans eget kroppspråk hvordan han legger fram det han har gjort.

Forlot ikke salen Bjelland sier at hun ikke la merke til noen som forlot salen under forklaring. 

- Det går ikke an å forberede seg på slike detaljer. Hver av oss som er rammet er opptatte av å takle situasjonen der og da. Vi prøver å puste rolig og tar hånda til den som sitter ved siden av.

- Det er helt uvirkelig. Han har selv dratt parallell til hvordan slikt virker på film. Men nå hører dommeren hva det er han sier. Vi går gjennom den rettsprossessen vi skal gjennom - uansett hvor vondt det er, sier Bjelland.

- Uhyre sjeldent - Det er uhyre sjeldent at en drapsmann så systematisk og så deltajert og med så stor tilsynelantede ro skilder sine egne ugjerninger, sier John Olav Egeland, redaktør og politisk kommentator i Dagbladet.

- Normalt må aktor dra ugjerningene ut av folk som er tiltalt for drap. Breivik gjennomgår dette med en detaljrikdom som ingen med normal samvittighet ville klart å gjøre, sier Egeland.
Han forteller at det netsen er den totale taushet i sal 250 i Oslo tinghus mens den brutale forklaringen fra Utøya pågår.

- Det er en hendelse som ingen kan forestille seg før det skjer. Det er noe i tonefallet og i beretningen. Særlig kontrasten i den nesten kysniske skildring av drapshandlingen mens han legger vekt på hvor vanskelig dette var for ham selv, bidrar til å gi mange kvalmefornemmelser, sier Egeland. Jaktkommando Breivik fortalte i retten i dag at det var hundre stemmer i hodet som ba ham om å la være før han fyrte av første skudd. Dette beskriver Egeland som en ikke uvanlig reaksjon i en slik situasjon. Men der stopper også det normale reaksjonsmønsteret. - Det er åpenbart at når det første skuddet går, er hans menneskelig jaktkommando i gang. Derfra er det ingen nåde for noen, sier Egeland.
Den politiske kommentatoren reagerer på Breiviks beskrivelser av selve drapshandlingene:

SYSTEMATISK OG DETALJERT: - Det er uhyre sjeldent at en drapsmann så systematisk og så deltajert og med så stor tilsynelantede ro skilder sine egne ugjerninger, sier John Olav Egeland, redaktør og politisk kommentator i Dagbladet om Breiviks forklaring i retten fredag. Her er Anders Behring Breivik da han ankom retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SYSTEMATISK OG DETALJERT: - Det er uhyre sjeldent at en drapsmann så systematisk og så deltajert og med så stor tilsynelantede ro skilder sine egne ugjerninger, sier John Olav Egeland, redaktør og politisk kommentator i Dagbladet om Breiviks forklaring i retten fredag. Her er Anders Behring Breivik da han ankom retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Han beskriver hvordan han skyter folk i hodet for deretter å foreta oppfølgingsskudd som om det var et jaktlag i Østerdalen. Men det var det ikke. Dette er unge mennesker, sier Egeland.

JAKTLAG: - Breivik beskriver hvordan han skyter folk i hodet for deretter å foreta oppfølgingsskudd som om det var et jaktlag i Østerdalen. Men det var det ikke. Dette er unge mennesker, sier politisk kommentator John Olav Egeland. Foto:  Even Bast/Dagbladet
JAKTLAG: - Breivik beskriver hvordan han skyter folk i hodet for deretter å foreta oppfølgingsskudd som om det var et jaktlag i Østerdalen. Men det var det ikke. Dette er unge mennesker, sier politisk kommentator John Olav Egeland. Foto: Even Bast/Dagbladet Vis mer