Regnskogen i fare:

- Det er helt vanvittig

Selger deler av regnskogen ulovlig på Facebook.

AVSKOGING: I raskt økende tempo hogges Amazonas-­regnskogen i Brasil ned og brennes for å rydde rom for jordbruk. Foto: AFP/NTB.
AVSKOGING: I raskt økende tempo hogges Amazonas-­regnskogen i Brasil ned og brennes for å rydde rom for jordbruk. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brasils høyreradikale president, Jair Bolsonaro, har ikke satt beskyttelsen av regnskogen øverst på listen av politiske saker. 11 088 kvadratkilometer av den brasilianske regnskogen i Amazonas ble avskoget i 2020, ifølge det brasilianske rombyrået INPE.

Uten at de eier tomtene selv, selger nå kriminelle deler av regnskogområder i Amazonas på Facebook. Salget har blomstret opp den siste tiden, og det handler om store pengesummer.

I en ny dokumentar har et team fra BBC utgitt seg for å være interessert i et tomtekjøp i regnskogen. Ved hjelp av skjult kamera har de avslørt at deler av Brasils Amazonas-regnskog selges ulovlig på Facebook.

De fant de ulovlige tomtene med å skrive de portugisiske ekvivalenter for søkeord som «skog», «innfødt jungel» og «tømmer» i Facebooks søkeverktøy. Noen av oppføringene har satellittbilder og GPS-koordinater.

Blant de tomtene de fant for salg var nasjonalparker og land som tilhører urfolk. Noen av tomtene som er oppført via Facebooks rubrikkannonsetjeneste, er så store som 1000 fotballbaner.

En dramatisk forverring

– Det er helt vanvittig. Det er nok et eksempel på en dramatisk forverring som viser at det er en stor mangel på kontroll av ulovligheter og avskoging i Amazonas. Vi har aldri før hørt at Facebook blir brukt som plattform til å annonsere dette, sier Ellen Hestnes Ribeiro til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer