«Det er helt vilt. Helt vilt»

SØRUMSAND/OSLO (Dagbladet): - Retten har snodd seg som en slange etter påtalemyndighetens pipe. De har stjålet mine døtre! sier en harmdirrende og gråtkvalt Bodil Kirkemo anklagende til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld reiste hun bort fra alt, til et ukjent sted for å få ro i sjelen. Men hun tok seg tid til å snakke med Dagbladet på telefon. Hovedsakelig for å framføre sin massive kritikk av politi, aktorat og de fem dommerne i Nes herredsrett.

- Retten har gjort seg skyldig i justismord. Hvilke andre land i verden kan dømme to sakesløse personer uten fnugg av bevis? I den vestlige verden: stort sett bare Norge, både spør og svarer den rasende firebarnsmora.

Makkverk

Nå er to av hennes fire barn blitt dømt og innesperret for overlagt trippeldrap. De har medvirket til en av de råeste forbrytelsene som er gjennomført i Norge i fredstid.

Men Bodil Kirkemo - mor i den splittede og ribbede familien Kirkemo - avviser dommen. Hun kaller den et makkverk.

- Ingen av mine døtre har vært i kårboligen og skutt. Det vet jeg som mor. Kristin har rotet seg opp i noe. Hun har mottatt et av drapsvåpnene og levert det videre. Men til hvem? Det får vi aldri svar på. Politiet har helt fra første dag etterforsket i bare én retning. De tok den enkleste veien. Den gikk rett over jordet fra kårboligen. Der fant de Per og Veronica.

Bodil Kirkemo kaller Nes herredsretts knusende dom et justismord:

- Det finnes ikke andre ord som beskriver domfellelse av uskyldige mennesker. Jeg tror det sitter mange slike i norske fengsler.

Resignasjon

I går formiddag var Bodil Kirkemo til stede i Frogner grendehus da dommen falt. Dagbladet fulgte domsavsigelsen sammen med henne på tredje benk. Herfra så hun sine døtre - født med et drøyt års mellomrom på begynnelsen av 70-tallet - bli dømt til 21 års fengsel.

Hun fortrakk ikke en mine.

Men da hun satte seg i bilen og ble kjørt bort fra Frogner grendehus klokka 10.45, kom tårene.

Den 52 år gamle arendalskvinnen kom til rettsbygningen kledd i grå buksedress, med blå- og hvitstrikket genser under.

Hun måtte kjempe med følelsene under hele den halvtimelange opplesningen. Håp ble til hån, fortvilelse ble til resignasjon. Men Bodil beholdt maska - og verdigheten. Ingen fikk se henne gråte.

Besvimer

Det begynte ikke så verst:

Da sorenskriver Våpenstad med lys og karakteristisk stemme antyder at forbrytelsen markert skiller seg fra ekteparet Orderuds livsførsel, nikker Bodil.

Men da dommeren kort etter fastslår at Per og Veronica hadde bygd seg opp betydelig aggresjon, kommer den første klare hoderystingen. Og Våpenstad har mer på lager:

- Gårdstvisten har utvilsomt ledet til drapene, slår han fast.

Da lukker Veronica øynene på tiltalebenken, og Bodil rister innett på hodet.

Kort etter vakler Veronica ut, støttet av medforsvarer Heidi Ysen. Slaget om skyldspørsmålet er tapt, men hos Bodil overtar morsinstinktet:

- Hun besvimer! Hun besvimer! hvisker hun fram.

Mens Våpenstad ufortrødent leser videre på dommen.

Fortvilelse

Til nå har Bodil Kirkemo sittet og kløpet seg selv i høyre overarm med venstre hånd. Hun går over til å folde hendene i fanget. Hun vet hva som kommer.

Våpenstad gir beskjed om at Veronica får 21 år. Bodils hender stivner et øyeblikk. Ansiktet røper intet.

Dommeren går over til å snakke om den andre datteren, Kristin. Bodil kikker ut av vinduet. Så sier Våpenstad at også Kristin blir å dømme til 21 års fengsel.

- Det er helt vilt. Helt vilt, hvisker Bodil.

Våpenstad slår fast at Lars Grønnerød ville veket tilbake dersom han hadde hatt kjennskap til trippeldrapet. Da ler Bodil lavt og hånlig, og hvisker noe til en slektning.

I kaoset etter at retten er hevet, klarer Bodil relativt usett å komme seg inn på bakrommet, der Per og Veronica sitter i bunnløs fortvilelse.

Når Bodil kommer ut, er hun nesten oppløst. Hun smyger seg vekk, bort fra hele sirkuset.

Og så kommer gråten.

<B>HARMDIRRENDE: - Retten har gjort seg skyldig i et justismord. De har stjålet mine døtre, sa en harmdirrende Bodil Kirkemo etter domsavsigelsen. Hun så sine to døtre - født med ett års mellomrom - bli dømt til 21 års fengsel. I forgrunnen: Jan Paust, sønn av avdøde Per Paust.