- Det er hennes far og onkel som bestemmer

Tanta til jenta som skal ha blitt tvangsgiftet som 13-åring forteller om mennenes rolle.

MOTSTRIDENDE: Klienten til advokat Sidsel Katralen (i midten) ga andre detaljer rundt "forlovelsen" enn jentas fetter og offeret selv. I bakgrunnene forsvarerne Heidi Ysen og Aase Sigmond. 
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
MOTSTRIDENDE: Klienten til advokat Sidsel Katralen (i midten) ga andre detaljer rundt "forlovelsen" enn jentas fetter og offeret selv. I bakgrunnene forsvarerne Heidi Ysen og Aase Sigmond. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også tanten (47) til jenta som skal ha blitt giftet bort til sin sju år eldre fetter i Oslo, er tiltalt i tvangsekteskap-saken, som også omfatter vold og seksuelle overgrep.

- Onkelen ba om jentas hånd Mens kvinnens sønn hevder at det kun var hans og jentas beslutninger som lå bak forholdet, etterlot 47-åringen et helt annet inntrykk i Oslo tingrett i dag. Ifølge henne var det fedrene i de to familiene, etter iniativ fra den eldste mannen, som bestemte at 13-åringen skulle forloves med fetteren.

- En dag kom min mann og sa at han hadde snakket med jentas far og hadde bedt om hennes hånd. Jeg var ikke forberedt på det. [Fetteren] gikk først ikke med på det, han ble overrasket, men det ble klart at det var snakk om en forlovelse og at det først senere skulle bestemmes om de skulle gifte seg, forteller kvinnen.

Hun opplyser at hennes ektemann, jentas onkel, «bidro med ansvar overfor» også overfor den andre familien. Kvinnene hadde ingen innflytelse over denne typen beslutninger, og ble bedt om å ikke blande seg.

- Jeg og hennes mor er tilstede, men det er hennes far og onkel som bestemmer, sier 47-åringen.

- Ikke imam Tanten bekrefter at det var hun som arrangerte den omstridte festen, der den da 13 år gamle jenta ifølge påtalemyndigheten ble tvunget til å inngå et religiøst fundert ekteskap. Men tanten nekter for at det var en imam tilstede som skulle vie paret denne dagen.

- Det var en familiefest uten fremmede tilstede. Det var min mann som (i seremonien, red.anm.) spurte jenta "gir du samtykke". Selvfølgelig sa hun ja, sier kvinnen.

Ifølge henne sto ikke jenta fritt til å bryte det tanten kaller en forlovelse.

- Da måtte hun ha gått til hennes far og hans far for å ordne det, sier 47-åringen.

- Så begge familiene måtte ha godkjent det?, spurte aktor.

- Nei, ikke kvinnene og barna, det er bare fedrene.

Den tiltalte tanten har i politiavhør tidligere forklart at det i hennes klan fra Irak ikke har skjedd at noen har brutt en slik forlovelse

Kvinnen nektet i dag for at hennes familie har mishandlet eller truet jenta, slik hun har fortalt i retten. 47-åringens ektemann (51), jentas onkel, er ikke tilstede i rettssaken.

Politiet har etterlyst han både nasjonalt og internasjonalt, og mener at han kan oppholde seg i Irak.