- Jeg ser at kollegaene mine fryser, sier Stephanie Anita Heggen Bahl til Dagbladet.
I seks år har Bahl jobbet i sykepleien i Oslo, og i like lang tid har hun irritert seg over uniformen hun har måttet bruke hver dag, forteller hun.
- Grunnen til at vi har uniform er blant annet smittevern. Vi går opp i mye forskjellig, ikke bare stell av syke mennesker, men også masse boliger som ikke er rengjort eller som har veggedyr. Hjemmetjenesten har en arbeidsuniform som ikke er tilpassa jobben, mener Bahl.

Nyttårstalen ikke avklart
- Kalde og klissvåte
Dagens sykepleiere i Oslo får utdelt bukse og en kortermet kittel i bomull. Sko og jakke står de som regel for selv, og det samme gjelder klær for å holde seg varme.
Bahl mener dette ikke er en fullverdig uniform.
- Om vinteren må vi ha ull under og dun over. Til og med pasienter spør om vi fryser. Pleiere kommer inn kalde og klissvåte, og faller og sklir på isen. Vi får ikke buff engang, sier sykepleieren.

På jobb har Bahl egne sko, jakke og eget ullundertøy som hun ikke våger å ta med seg hjem, forteller hun.
- Jeg vil ikke ta det med hjem på grunn av faren for å ta med veggedyr hjem.
Bahl mener uniformer for sykepleiere blant annet blir nedprioritert fordi det er et kvinnedominert yrke.
- Det er flest kvinner som jobber i helse og da er det lettere å nedprioritere. Jeg har ropt i seks år, men jeg må rope enda høyere for vi blir ikke hørt. Jeg har samme type uniform nå som for seks år siden.

Magesmerter var rier: Fødte på flydo
Inviterer helsebyråden på skift
Bahl publiserte nylig et innlegg på Facebook om det hun mener er problematisk med uniformene, og støtten har ikke latt seg spare på, forteller hun.
- Folk er veldig engasjerte og det er veldig bra, for det er et nasjonalt problem.
Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, Robert Steen (Ap) har blant annet blitt tagget i kommentarfeltet på innlegget sammen med en invitasjon til å delta på et skift i uniformen.
- Han har ikke svart enda, sier Bahl.

Advarer: - Kommer tre coronabølger
- Burde vært på plass for lenge siden
Da Dagbladet kontakter Steen svarer han heller ikke på om han har planer om å takke ja til invitasjonen.
Ifølge helsebyråden har kommunen et stramt budsjett og er nødt til å prioritere annerledes.
- Tilpassede uniformer i hjemmetjenesten er noe jeg har vært opptatt av lenge, og jeg foreslo derfor å sette av penger til dette i årets budsjett. Det har dessverre vært et stramt budsjett i år og vi måtte blant annet prioritere eldre og ernæring, selv om jeg er enig i at tilpassede uniformer burde vært på plass for lenge siden, sier Steen til Dagbladet.

Smittevernutstyr tilgjengelig
Han sier at ansatte i hjemmetjenesten får arbeidstøy i tråd med Arbeidstilsynets pålegg.
- Ansatte i hjemmetjenesten i Oslo kommune får arbeidstøy i tråd med Arbeidstilsynets pålegg. Der hvor det er fare for smitte, skal kommunen ha smittevernutstyr tilgjengelig som kan brukes utenpå uniformen, sier Steen.
Helsebyråden svarer ikke på spørsmålene om bruken av privattøy.
Dagbladet har fått tilgang på en rapport fra Arbeidstilsynet Østfold og Akershus fra 2015 om policy om arbeidstøy i hjemmesykepleien og ved sykehjem. I rapporten står det at det foreligger lite dokumentasjon som viser at mye smitte skjer via personalets arbeidstøy, men at det er vist at ansatte kan overføre mange ganger større smittedoser til pasienter via klær enn ved luftbåren smitte.

Forbløffende funn: Øker risikoen
- Skikkelig irriterende
En rapport fra Statistisk sentralbyrå fra 2019 om arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2035, opplyser at det er utdannet for få sykepleiere, og at det vil forverre seg de kommende åra.

Leder i Norges Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, mener at uniformene bør være et minimumstiltak for å beholde folk i jobb.
- Uniformene tipper lasset for en del sykepleiere. Vi mangler livsnødvendig kompetanse og må gjøre det vi kan for å holde folk i jobb, og da bør en ordentlig uniform være et minimum. Det er skikkelig irriterende, sier Larsen.
Larsen mener at uniformene lager farer for de ansatte.
- Vi er i en normalisert pandemi og vi vet hvordan smitte spres, det er viktig å ha riktig utstyr. I tillegg er det hindises å sende ut ansatte i så lite tøy på vinterstid. Vi har høyt sykefravær, så jeg synes det er underlig at helsesektoren ikke ivaretar sine, sier Larsen.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!