Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppdragelse

- Det er hjemme, ikke på skolen, barna må lære høflighet

Pensjonert lærer mener det er for seint når barna er 10 år. 

«TIL FORELDRENE»: Den pensjonerte læreren Paulo Gandro synes ikke oppdragerrollen må legges på lærerne. Foto: Anders Rosenberg / Privat
«TIL FORELDRENE»: Den pensjonerte læreren Paulo Gandro synes ikke oppdragerrollen må legges på lærerne. Foto: Anders Rosenberg / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Tenk om man kunne henge opp dette på hver eneste skole, sier svensk-portugisiske Paulo Gandra (73) til Dagbladet.

Den pensjonerte læreren mener mange foreldre hadde hatt godt av å blitt påminnet beskjeden som henger på en portugisisk skolevegg:

  • «Det er i hjemmet man lærer barna de magiske ordene «god dag», «vær så god», «unnskyld» og takk».
  • Det er også hjemme at man lærer å være respektfull, ikke juge, komme til tida, være flittig, solidarisk og respektere sine venner, eldre og alle lærere.
  • Hjemme lærer man seg også å være renslig, ikke prate med munnen full og ikke kaste søppel på gulvet eller på bakken.
  • Det er fortsatt hjemme man lærer seg å være organisert, ta vare på tingene sine og å ikke røre andres ting.
  • Her i skolen lærer vi språk, matte, historie, geografi, fysikk, vitenskapelige fag, engelsk og gym. Vi bare forsterker den oppdragelsen barna får hjemme av sine foreldre!»

Gandra har vært lærer i Stockholm 40 år, og har opplevd å ha mange engasjerte, veloppdragene elever, men da han fant lista delt av en barndomsvenn i en åpen Facebook-gruppe, måtte han dele det med svenskene.

40 ÅRS ERFARING: Paulo Gandro er mannen som oversatte lista til svensk. Og plutselig ble den norsk, også. Foto: Anders Rosenberg / Privat
40 ÅRS ERFARING: Paulo Gandro er mannen som oversatte lista til svensk. Og plutselig ble den norsk, også. Foto: Anders Rosenberg / Privat Vis mer

- For seint ved 10, 13 år

Han oversatte innlegget, og i skrivende stund har 32 000 mennesker delt det. Det var Expressen som først omtalte saken.

- Har barna blitt 10, 13 år uten å ha lært seg høflighet, så er det for seint, sier han til Dagbladet.

Beskjeden fra den portugisiske skoleveggen rørte ved noe i ham.

- Jeg har vært priviligert av å jobbe som gitarlærer for elever som har måttet betale for å lære - og de har vært veldig engasjerte og høflige barn. Men jeg har også vært klasselærer, og opplevd å plutselig få mange oppgaver som jeg ikke mener en lærer burde ha: Å måtte oppdra barna.

Saken fortsetter under bildet.

- KUNSTIG Å SETTE SKILLE: Superlærer Håvard Tjora er enig i mye, men mener likevel at skolen alltid har vært en «medoppdrager». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- KUNSTIG Å SETTE SKILLE: Superlærer Håvard Tjora er enig i mye, men mener likevel at skolen alltid har vært en «medoppdrager». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det var mye uro, ingen arbeidsro slik det var da jeg var ung. Når en lærer sier noe til elevene, så mottas det ikke bra - fordi elevene ikke aksepterer at det er lærerene som skal fortelle dem hvordan ting skal være, mener han.

- Jeg opplever at barna gjør som de vil, fordi de ikke hører på hva lærerne har å si. Det er i hjemmet, ikke på skolen, at barna må lære høflighet, sier han til Dagbladet.

- Foreldrene har kanskje selv problemer med å oppdra barna, så hvordan skal man forvente at lærerne klarer det? Det blir enklere for alle om foreldrene begynner allerede når barna er ett, to år gamle.

Gandra har i sine 40 år som lærer hatt elever i blant annet fransk og data, i tillegg til å være gitarlærer på en privatskole.

- Sånn skal det være

- Barna må vite at mamma og pappa sier «sånn skal det være, så da skal man oppføre seg slik også på skolen, og også mot lærerne», sier han.

Mannen som har fått tilnavnet Superlærer, her hjemme - Håvard Tjora - er enig i flere av listas punkter, men mener det blir for enkelt å si at ikke lærere ikke i det hele tatt er med på å oppdra barna.

Saken fortsetter under.

- Det blir litt kunstig å sette et skille. Vi er med barna hver eneste dag og har jo en medoppdrager-rolle, i og med at vi er med dem hver dag og over flere år, sier han til Dagbladet.

- Oppdragende institusjon

- Lærere påvirker jo barna hver eneste dag, forventer at de hilser, er høflige. Det er en del av oppdragelsen. Skolen har alltid vært en oppdragende institusjon, der forventningene til mamma og pappa legger de viktigste føringene i væremåten til ungene, sier han.

Tjora mener at han som lærer er med på å utforme barnas holdninger og væremåte mot både medelever og lærere.

- Jeg tror det er viktig å snakke om hvordan man som familie vil ha det. De forventningene vi har til ungene våre vil påvirke barna. Det er et veldig viktig poeng at foreldrene har ansvaret, men det blir rart å si at hele ansvaret ligger hos dem, sier han.

Han sier koder - som det å hilse pent, takke for maten eller hjelpen, være høflig mot de rundt seg - læres i hjemmet. Men selv om et barn er uhøflig på skolen, betyr ikke det at foreldrene ikke har lært dem høflighet.

- Barna er jo mennesker, individualister. De er kanskje på én måte på skolen, og på en annen måte hjemme. Miljøet i klasserommet kan også påvirke dem; er det hardt miljø og bråkete rundt dem, så kan de jo oppleves som mindre høflige enn de kanskje ellers ville vært.

- Sprell betyr ikke uoppdragen

Opplever du at foreldre forventer at dere lærere skal oppdra barna for dem?

- Nei, jeg opplever ikke at foreldre sier «dere må oppdra ungen min». At et barn lager mye sprell behøver ikke å bety at de er dårlig oppdratt. Miljøet barnet er i - og rammene og reglene de har rundt seg utenfor hjemmet - er også med og avgjør. Men samtidig er det mange som skulle snakket mer med barna sine om hva man som familie er opptatt av og hva man forventer: hvordan man behandler lærere, venner og familie, for eksempel.

Han mener det er viktig å huske på at skolen er en videreføring av barnehagen.

- Man skal ikke som forelder fraskrive seg rollen som oppdrager bare fordi barnet begynner på skolen. De er ikke ferdig utlært da, sier Tjora.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling