Påkjørsel:

- Det er hjerteskjærende

I den perioden Aidan Ussing Press (19) skulle fylle dagene med moro og fest, ble han utsatt for en tragisk ulykke. - Det kunne ha gått så mye verre, sier moren hans til Dagbladet.

BRUKKET KJEVE: Aidan Ussing Press (19) har brukket kjeven to steder. Dersom legene vurderer at han må operere, kan han ende med å bli lam i halve ansiktet. Foto: privat
BRUKKET KJEVE: Aidan Ussing Press (19) har brukket kjeven to steder. Dersom legene vurderer at han må operere, kan han ende med å bli lam i halve ansiktet. Foto: privat Vis mer
Publisert

I disse dagene skulle 19-årige Aidan Ussing Press fra den sørfynske øya Strynø i Danmark fylle dagene med fest og moro for å feire at han har blitt ferdig med videregående.

Slik skulle det ikke bli.

Aidan hadde akkurat begynt studenterfeiringen, som kan minne om norsk russetid, før det hele gikk galt.

BLODIGE KLÆR: Bilde av de blodige klærene til Aidan Ussing Press etter han ble innlagt på Rigshospitalet. Foto: Privat
BLODIGE KLÆR: Bilde av de blodige klærene til Aidan Ussing Press etter han ble innlagt på Rigshospitalet. Foto: Privat Vis mer

- Blir kastet i lufta

Onsdag 6. juli hadde Aidan reist til København for å feire en klassevenninne fra Oure Kostgymnasium som hadde blitt ferdig student, akkurat som ham selv.

Festen var midt i byen, og litt over midnatt bestemte Aidan seg for å følge noen av vennene sine bort til Hovedbanegården, så de kunne rekke toget sitt hjem.

På vei tilbake til festen krysser han fotgjengerfeltet, på grønn mann, på den trafikkerte veien H.C Andersens Boulevard ved Rådhusplassen.

Så kommer det en bil susende bakfra.

- Bilen kjører inn i Aidan fra dens høyre side og ødelegger sidespeilet. Aidan blir kastet opp i luften og lander rett ved fortauskanten. Jeg har snakket med flere vitner som sier at det var ganske voldsomt, sier Anne-Line Ussing, moren til Aidan, til Dagbladet.

Hun opplyser at hun har blitt kontaktet av flere som var til stede under hendelsen.

STUDENT: Aidan Ussing Press sammen med moren sin Anne-Line Ussing og den australske faren sin Stuart Press, fra da han ble ferdig som student på videregående tidligere i sommer. Foto: Privat
STUDENT: Aidan Ussing Press sammen med moren sin Anne-Line Ussing og den australske faren sin Stuart Press, fra da han ble ferdig som student på videregående tidligere i sommer. Foto: Privat Vis mer

- Flyktet fra gjerningsstedet

Københavns Politi bekrefter hendelsen til den danske avisa B.T., som først omtalte saken.

- En bilist kjørte på, kort tid etter kl. 01.30 i natt, en fotgjenger på Rådhuspladsen i krysset H.C. Andersens Boulevard/Vesterbrogade, tvitret Københavns politi om morgenen 7. juli.

Videre skriver de at en patrulje kort tid etter oppdaget en bil som passet til signalementet for bilen.

- Føreren, en 21-årig mann, ble pågrepet og er siktet for blant annet å ha flyktet fra gjerningsstedet, for å ha kjørt under påvirkning av narkotika og for å ha kjørt uten førerrett, skriver politiet på Twitter.

Anne-Line Ussing sier til Dagbladet at hun synes det er trist at to menn på nesten samme alder tar så ulike valg. Aidan drakk bare få enheter, fordi han skulle kjøre hjem dagen etter. 21-åringen har tatt et valg om å sette seg inn i bilen, selv om han var påvirket av narkotika.

- Det gikk ut over ham som tok det fornuftige valget, sier hun.

Kan bli lam

Flere som var til stede kom raskt til unnsetning. Noen ringte til ambulansen, som ankom innen få minutter. I ambulansen blir Anne-Line Ussing kontaktet, og hun ringer umiddelbart til en venninne som bor i København.

Aidan blir innlagt på Rigshospitalet. Der finner de raskt ut av at han har brukket kjeven to steder.

VOLDSOMT: Anne-Line Ussing sier at flere øyenvitner seinere har kontaktet henne for å høre hvordan det hadde gått med Aidan etter de har bestrevet som den voldsomme påkjørselen. Foto: Privat
VOLDSOMT: Anne-Line Ussing sier at flere øyenvitner seinere har kontaktet henne for å høre hvordan det hadde gått med Aidan etter de har bestrevet som den voldsomme påkjørselen. Foto: Privat Vis mer

- Knokkelen har brukket det ene stedet, og det vil være risikofylt å operere. Legene opplyser at det er en stor risiko for å kappe over en nerve som vil føre til at han blir lam i den ene siden av ansiktet, sier Anne-Line Ussing.

Hun opplyser videre at de seinest også fredag fikk vite at det fortsatt var uavklart om han kan gjennomføre en operasjon.

Selv dro hun så raskt hun kunne inn til København, men kom først fram til Rigshospitalet torsdag morgen.

- Hjerteskjærende

Aidan har siden blitt sendt hjem. I mellomtida venter han på hvilken behandling han skal ha videre.

- Han kan nesten ikke snakke og han kan ikke spise fast føde, sier Anne-Line Ussing.

Som følge av skadene kan han ikke begynne å tygge før om seks uker og han kan ikke være fysisk aktiv før om tre måneder.

Dermed røk også den nye jobben han hadde skaffet seg for sommeren, og en reise til Australia for å besøke søsknene sine. Turen er nå utsatt på ubestemt tid.

- Jeg er fortsatt veldig i sjokk over det som skjedde, sier Anne-Line Ussing, og bryter ut i gråt over telefonrøret, før hun raskt samler seg igjen.

RØNTGENBILDE: På røntgenbilde kan man se at hans venstre kjeve er brukket på to steder. Foto: Privat
RØNTGENBILDE: På røntgenbilde kan man se at hans venstre kjeve er brukket på to steder. Foto: Privat Vis mer

- Det er hjerteskjærende. Dette skulle bare være en bra tid der han skulle feire at han går ut av videregående, etter tre tøffe år, med strålende resultater. Han har heldigvis gode kamerater som støtter ham, men livet går videre og de andre fester mens han må ligge innendørs, fortsetter hun.

Ifølge Anne-Line er ikke Aidan bitter over situasjonen, men kan syntes det er urettferdig. Og moren forteller at sønnen tar det hele med fatning.

- Jeg er overrasket at han har overskudd. Han er veldig takknemlig for all den hjelpen og omsorgen han får nå fra alle hold, sier hun.

Samtidig sier hun at han fortsatt er svært psykisk belastet over det som skjedde.

- Da vi skulle gå over fotgjengerfeltet fredag så holdt han meg ekstra hardt i hånda, sier hun og legger til:

- Det er et mirakel at han ikke har blitt ytterligere skadd. Det kunne ha gått så mye verre.

PÅKJØRSEL: En person er overkjørt av bussen. Foto: Jens Holm, Stringerfoto Video: Kirby Ann Basken Vis mer

Flere flykter etter ulykke

Etter saken ble publisert i B.T. sier Anne-Line Ussing at hun har blitt kontaktet av mange som også har blitt utsatt for det samme som Aidan.

De siste åra har det vært en voldsom økning av antallet bilister som kjører fra stedet etter en ulykke i Danmark.

I en artikkel i danske TV 2 fra 2020 framgår det at det fra 2018 til 2019 var en markant stigning av antallet bilister som enten flyktet fra stedet, unnlot å stoppe eller unnlot å yte hjelp etter de hadde vært involvert i en trafikkulykke.

Mens det i 2018 var snakk om 57 bilister, var det i 2019 steget til 110, ifølge tall fra politiet som TV 2 har fått innsikt i.

I den første halvdelen av 2020 var tallet på 51.

Københavns Politi opplyser til B.T. at de fortsatt etterforsker saken, og at de ikke har ytterligere opplysninger om saken på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer