Foto: Google/Stavanger Universitetssjukehus
Foto: Google/Stavanger UniversitetssjukehusVis mer

- Det er høy sannsynlighet for at det er en sammenheng

To tenåringer i Rogaland har fått smittsom hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel elev ved Randaberg videregående skole fikk diagnosen smittsom hjernehinnebetennelse i forrige uke, og en 19 år gammel mann fra Sandnes døde søndag på Stavanger universitetssjukehus av smittsom hjernehinnebetennelse.

Vaksinerer Tester gjort av de to tilfellene viser at begge tilfellene tilhører meningokokk gruppe C.

- Det er høy sannsynlighet for at det kan være en sammenheng mellom de to tilfellene, sier seksjonsoverlege Jon Sundal i Helse Stavanger HF, på sykehusets nettsider.

Det at det er klart at også det andre tilfellet, der en 19-åring døde, er meningokokk gruppe C, betyr at legene nå kan vaksinere de som har vært i nærheten av gutten i inkubasjonstiden.

Sykdommen spres ved dråpesmitte, det vil si ved deling av flasker, sigaretter og også ved hosting.

Smittefare De som er mest utsatt for smitte er de som bor sammen med den syke, samt svært nære venner. Klassekamerater og andre venner er mindre utsatt. Andre bekjente har enda lavere risiko for smitte.

Det første tilfellet, en 17 år gammel elev ved Randaberg videregående skole, ble syk for ti dager siden, og er nå på bedringens vei.

- Inkubasjonstiden for dette tilfellet er over. Vi har vaksinert folk som har vært nær pasienten, og tror ikke at det kommer til å dukke opp nye tilfeller her, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Janne Dahle Melhus, til Dagbladet.

Seksjonsoverlege Jon Sundal sier at folk må ha lav terskel for å oppsøke lege om de mistenker at de er smittet. Se symptomene i faktaboksen til høyre.