EU-DEBATT: Norge ble tema da EU-sjefene Jose Manuel Barroso (f.v), Herman van Rompuy og Martin Schulz holdt pressekonferanse i forbindelse med signering i Nobel-protokollen. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/NTB Scanpix
EU-DEBATT: Norge ble tema da EU-sjefene Jose Manuel Barroso (f.v), Herman van Rompuy og Martin Schulz holdt pressekonferanse i forbindelse med signering i Nobel-protokollen. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/NTB ScanpixVis mer

- Det er i deres interesse, rent økonomisk

Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland gjorde det klart at det ikke skulle handle om norsk EU-medlemsskap. Det gjorde det likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Tusen takk», sa Herman Van Rompuy på norsk etter en kort, innledende tale om fredsprisen, og om Europa som symbol på håp.

Presidenten for det Europeiske rådet når neppe opp til Diana Ross-utsagnet «jeg er norsk» på lista over populære norgesvenn-uttalelser, men fokuset på Norge holdt seg under hele pressekonferansen.

Van Rompuy stilte sammen med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-parlamentssjefen Martin Schultz for å møte internasjonal presse på Nobelinstituttet.

Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland gjorde det klart at dette ikke skulle handle om norsk EU-medlemsskap, men så ble det slik likevel: Da en asiatisk journalist lurte på hvordan EU-lederne kan overbevise nordmenn om at EU er bra saker, ville alle tre komme med argumenter.

- Dere er mer integrerte enn mange medlemsland. 80 prosent av eksporten deres går til EU, sa Barroso.

- For deres land er fordelene åpenbare, sa Herman Van Rompuy, og viste til det indre markedet.

-Det er i deres interesse, rent økonomisk. Men samarbeidet bygger ikke bare på interesser, men på verdier. Fred er en slik verdi.

- Ingen fare å bli medlem -Jeg forstår at mange nordmenn er redde for at deres identitet ville forsvunnet i en slags europeisk sammensmeltning, sa Martin Schultz.

- Men EU handler nettopp om å bevare våre forskjellige identiteter, våre forskjellige språk, vår kulturarv. Å bevare det som allerede finnes, er imidlertid ikke et godt nok argument for EU i seg selv, sa sosialisten Schultz, og nevnte samarbeid om klimaproblematikken, jobbskaping og overnasjonal kontroll med finansmarkedene som hovedgrunner for at EU må spille en rolle i framtida.

Herman Van Rompuy snakket om verdien av å ha forskjellige identiteter:

- Vi ber ikke innbyggerne i EUs medlemsland om å kaste sin gamle identitet. Men vi tilbyr flere identiteter, lag på lag med muligheter. Identitet er ikke negativ i seg selv, bare hvis man baserer sin egen identitet negativt, som noe som skal stå i mot andre mennesker, sa Van Rompuy.

Diktopplesning I hvor stor grad det er slik nordmenn konstruerer sin identitet forble uklart, for presidenten for rådet ville gjerne lese opp et dikt.

Hermann Van Rompuy er kjent som en skap-poet, med to utgitte diktsamlinger bak seg. Dagens spesialskrevne, japanskinspirerte haikudikt hadde han skrevet spesielt for anledningen, og i henhold til haiku-tradisjoner leste han det opp to ganger. Her er det, i haltende norsk oversettelse:

Etter krig kom fred
og oppfylte det eldste ønsket
Nobels drøm ble virkelighet.

EU-toppenes boktips For dem som er på jakt etter julegave-tips, fikk EU-lederne også anledning til å fortelle hvilke bøker som har formet dem.

Martin Schultz valgte seg «Ekstremismens tidsalder» av Eric Hobsbawm. Herman Van Rompuy gikk, passende nok, for «Krig og fred» av Tolstoj. Kommisjonens president Barroso holdt fram den nylig avdøde historikeren Tony Judts mastodont-historiebok «Postwar», samt dagbøkene til EU-legenden Jean Monnet.  

VILLE IKKE HA NORSK FOKUS: Nobel-general Torbjørn Jagland sa at det ikke skulle handle om norsk EU-medlemskap - men det ble det likevel. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/NTB Scanpix
VILLE IKKE HA NORSK FOKUS: Nobel-general Torbjørn Jagland sa at det ikke skulle handle om norsk EU-medlemskap - men det ble det likevel. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/NTB Scanpix Vis mer