Det er i motgang du får vite hvem som er dine venner.

For første gang snakker Alf Tande Petersen (53) ut om konkursene og mediekjøret. - Det gjør jeg fordi det går på helsa løs, både for meg og familien, sier NRK-kjendisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alf Tande-Petersen er glad i familien sin. Samboeren og de tre barna, to gutter på 14 og 12 og ei jente på 10 år, er det viktigste i livet hans. De, vennene, mange av dem noen blant landets mest kjente personer, og bygdefolket i Vormsund, har vært hans støtte i denne vonde perioden på halvannet år hvor mediene har vrengt alle sider av to tragiske konkurssaker.

Ba om nåde

- Før påske måtte jeg sende ut en pressemelding hvor jeg ba om nåde. Vi opplevde en pågang fra medier over hele landet døgnet rundt. Det var en terrorsituasjon mot familien min. Jeg står fram nå fordi jeg er redd for helsa når familien plages på denne måten, sier Tande-P, som i over 12 år har vært Norges mest suksessrike TV-underholder.

Ingen har klart å samle flere seere foran TV-apparatene enn Tande-P. Han sto for en revolusjon da han i 1992 med «Tande På programmet» hadde 1.86 millioner seere, hundre tusen mer enn åpningsseremonien under OL på Lillehammer. Tredje omgang av «Hodejegerne» som nylig ble avsluttet, er Norges mest populære familieunderholdningsprogram.

Men forretningsmann? Hvorfor i all verden starte en hel restaurantkjede, slik han gjorde i år 2000?

- Vi hadde en forretningsidé. Jeg og to kompiser fra Vormsund. Vi skulle etablere spisesteder med folkelig mat og underholdning. Jeg hadde tross alt reist Norge opp og ned fra midt på 80-tallet og vet mye om hva folk vil ha. Vi visste at de ønsket restauranter med dans og underholdning.

På seks ulike steder i Norge startet Tande-P Drift AS, to på Vormsund, en i Trondheim, Verdal, Lillestrøm, Kragerø og Oslo.

Oversvømmelser

- Vi fikk alle startproblemer som nye virksomheter kan få. Det viktigste var ombyggingen av Dovrehallen i Oslo. Den ble altfor omfattende. Vi hadde maksimal uflaks med to kostbare oversvømmelser. Dessuten forsto vi for seint at man for å lykkes i restaurantbransjen selv må være til stede hele tida.

- Hvorfor er det så viktig?

- Kontroll, kontroll, kontroll. På alt.

Tande-P.s visjon var å investere i et konsept som skulle skape arbeidsplasser og god underholdning for folk flest. I løpet av måneder ble dette til et mareritt med søvnløse netter.

- Jeg skulle ha ansvar for underholdningsdelen. Jeg skrev til og med en kabaret for Tændis Nerby'n i Trondheim, men den ligger fortsatt her, sier Tande-P. og peker på PC-en.

- Det var et jævla slit fra starten av og ble bare verre. Den kostbare ombyggingen av Dovrehallen ble spikeren i kista.

Tande-P.s livsmotto er «Ikke spar deg selv, dø godt brukt», men et sted går kanskje grensen?

- Om jeg angrer? Nei, aldri! Det nytter ikke å la ting være uprøvd. Vi hadde jo aldri satt i gang om vi hadde visst at vi skulle tape penger.

Tapt millioner

Tande-P. har tapt millioner av kroner. Hvor mange vil han ikke si. 13. januar 2003 var det kroken på døra for Tande-P Drift AS med en gjeld på over 12 millioner. Sammen med en kamerat hadde Tande-P. investert over sju millioner.

- Den konkursen ble gjort opp fra bobestyrers side uten negative anmerkninger på noen av de impliserte.

- Men hvorfor starte på nytt etter en slik fiasko?

- Vi hadde ansatte å ta hensyn til og trodde på sunn drift i Trondheim. Vi hadde fått nok økonomisk juling, men det ble jo også en lærdom: Det er hundre ganger verre å komme seg ut enn å starte ny virksomhet.

Tande-P. fikk med seg en profesjonell styreleder, en forretningsadvokat og selskapet Skauum Drift overtok gjelda og driften av Tændis i Trondheim.

- Hvor mye investerte du i Skauum?

- Jeg vil ikke si noe beløp, men det ble en del. Jeg måtte ta på meg rollen som styreleder de siste fem- seks ukene før konkursen da han som skulle være profesjonell, ikke kalte inn til styremøter og forsvant fra det synkende skip. Jeg forhandlet med banken om å gå inn med en ny million da vi ble slått konkurs av fylkesskattekontoret på grunn av manglende innbetaling av moms.

Må betale tilbake

- Er du bitter?

- Nei, jeg gikk inn i dette med åpne øyne, men det er veldig vondt å vite at andre også har tapt penger og mistet jobben.

- Hva nå, klarer du forpliktelsene?

- Jeg har tapt mange millioner. Jeg har gjeld til banken som har sikkerhet i min eiendom. Og jeg må jobbe mer enn noensinne for å betjene denne gjelda, men jeg vil ikke ha fokus på min egen økonomi. Det er også andre som har tapt, både gårdeiere og leverandører. Det eneste hellet jeg har hatt, er rentenedgangen.

Tande-P. har opplevd medienes omtale av konkursene som verre enn de tapte pengene.

- Sett fra mitt ståsted har jeg vært investor i to selskaper, men oppmerksomheten hadde ikke vært større om jeg hadde vært en morder.

- Har ikke offentligheten krav på å få vite hvorfor så mange arbeidsplasser gikk tapt på grunnlag av dine investeringer?

- Jo, men her har det ikke vært en jakt for å få fram noe som er viktig for offentligheten, men fordi mediene skal selge på en kjendis. Min fallitt i næringslivet er totalt uinteressant som konkurssak for folk flest. Slike er det tusenvis av.

Enestående

- Hva har vært verst, konkursen og konsekvensene for de ansatte eller mediedekningen?

- Det er ikke sammenliknbare størrelser. Det er trist at folk mister jobben , men det er også trist at min familie rammes. Jeg kan fortelle om reportasjeteam som har ligget mellom trærne utenfor husene våre, helikopter over gården og reportere som har banket på dørene hos naboer i Vormsund for å spørre om hvordan vi har det økonomisk. Men der møter de heldigvis veggen. Lokalmiljøet har vært helt enestående. Jeg priser meg ofte lykkelig over at vi bor der vi bor. Og det er vel et ord som sier noe om at det er i motgang du får vite hvem som er dine venner. På den måten er jeg i hvert fall rik.

- Hva med den kreative Tande-P.?

- Hvis den siden blir ødelagt, tas jo jobben fra meg også. Foreløpig går det bra, men jeg er avhengig av å klare meg gjennom dette.

Seinest i fjor, under det verste presset, skrev han og Øivind Blunck sommerrevyen som gikk i Tønsberg.

- Flere har sagt at du bør ilegges karantene fra NRK så lenge du er under politietterforskning?

- Det utspillet rammer også meg fordi jeg er såkalt kjendis. En konkurs må avdramatiseres som noe som kan skje mange og kan ikke skape yrkesforbud.

Kan ikke regulere

- Bør ikke en kjendis som går konkurs, finne seg i offentlig omtale?

- Jo, hadde bare dekningen dreid seg om konkursen så hadde alt vært greit, men alle oppslag dreier seg om min person. Kjendiser gjør alt det som andre mennesker også gjør; de skiller seg, krasjer og dør, men mediene må begrense sin jakt. Hvis en person ikke ønsker å medvirke til omtale, må mediene selv vurdere hvor langt man skal gå i forhold til familie. Dette kan ikke reguleres av noen Vær varsom-plakat.

Tande-P. vil ikke navngi noen, men mener flere har benyttet hans konkurssaker til å markedsføre seg.

- De har framhevet sin egen posisjon ved å framstille sakene utelukkende negativt og ofte ondsinnet. Det er litt spesielt når de har blitt informert om hvordan dette går utover min familie.

Så smiler Tande-P. og slår på sin bærbare.

- Jeg hadde aldri klart meg gjennom dette hvis jeg ikke hadde sett humoren i ting, også som har med konkursen å gjøre. Her skal du se, sier han og leser høyt fra bostyrers salærkrav til tingretten som han har fått en kopi av:

«Det anmodes om et salær pålydende kr 430 000 for hele bobehandlingen. I dette beløpet inngår utgifter til porto, kopiering, telefon, telefaks og bistand fra sekretær. Det er på det rene at portoutgiftene blir relativt høye i et så stort bo.»

- Ha! Dette er altså den form for faktura en bobestyrer kan sende fra seg. Et frimerke her og et frimerke der, det er klart det blir penger av det. Tenk om vi andre kunne skrevet slike regninger.

Sier Tande-P. og gapskratter slik bare han kan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer