FEUIL DEBATT: Akhenaton de Leon mener voldtektsdebatten tar feil retning når fokuset er på rase og etnisitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEUIL DEBATT: Akhenaton de Leon mener voldtektsdebatten tar feil retning når fokuset er på rase og etnisitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det er ikke akkurat minoritetskvinnene man ser i gatene fredag og lørdag kveld

Voldtektsmennene velger ikke ut fra rase, men fra tilgjengelighet, mener rådsleder i Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo, Akhenaton De Leon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akhenaton De Leon, reagerer på Jenny Klinges (Sp) utspill om at voldtektsmennene ikke går etter sine egne.

- Mennene går jo ikke etter sine egne jenter, de går etter norske jenter, hevdet hun.

- De er rovdyr At minoritetskvinner sjeldent er ofre i overfallsvoldtekter, er det naturlige årsaker til, mener De Leon, som er rådleder i Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo.

- Jeg vet ikke om en voldtektsmann går nedover gata for å bevisst voldta en blond, hvit kvinne, men tror det er sårbarheten de bruker som middel. De velger heller en full person enn en som er edru. De velger ikke store, sterke damer som kan slå dem ned. Disse mennene er rovdyr som er ute etter et bytte, mener De Leon.

- Det er ikke akkurat minoritetskvinnene man ser i gatene fredag og lørdag kveld. Hadde de gått i gatene, hadde de også vært et mål, fortsetter han.

Må løfte diskusjonen De Leon etterlyser nå en nøktern, edruelig og saklig diskusjon om voldtektsproblematikken.   - Jeg synes politikere bør løfte diskusjonen om rase og etnisitet opp til andre variabler som psykisk helse og rusproblemer. Tallene fra Oslopolitiet de siste åra viser at både rus, alkohol og psykiske lidelser ofte er innblandet når det gjelder overfallsvoldtekt. Både mennene og ofrene er ofte ruset eller beruset, sier han.

Kardemommeby-mentalitet De Leon er også kritisk til forslagene om å skulle kurse innvandrere som kommer til Norge.   - For meg høres det ut som en Kardemommeby-mentalitet. Tror man virkelig at en hardbarket voldtektsmann blir forandret med en time med kurs, spør han.

Serievoldtekt kan assosieres med en sykdom, som pedofili, mener De Leon.

- Det skaper et falskt inntrykk å tro at man kan bli frisk etter bare ett kurs, sier han.

Må ta ansvar Dette er imidlertid Klinge uenig i, og holder fast ved at det dreier seg om kvinnesyn.

- Når vi ser at at mange av dem som har islam som hovedreligion har et annet kvinnesyn, så mener jeg at det å legge til rette for at de endrer kvinnesyn vil føre til at færre begår voldtekt, sier Klinge.

Hun sier hun har til gode å se at muslimske menn tar avstand fra dette synet på kvinner, og sier at norske kvinner kan få kle seg som de vil.

- Hvis det er slik at majoriteten av muslimske menn i Norge har et greit kvinnesyn, og ikke er enig at andre har det kvinnesynet, så har de en jobb i å vise oss det.

- I det norske samfunnet har holdningen til likestilling endret seg over tid, og jeg tror det også kan endre seg blant muslimske menn. Og spørsmålet er da hvem som skal ha ansvar for dette. Jeg mener de har et stort ansvar selv, sier Klinge.

-GÅR ETTER NORSKE JENTER: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge hevdet tidligere i dag at overfallsvoldtektsmennene går etter norske jenter.
-GÅR ETTER NORSKE JENTER: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge hevdet tidligere i dag at overfallsvoldtektsmennene går etter norske jenter. Vis mer