- Det er ikke akkurat Redd Barnas ledere som står der og raller

Nato-toppenes allsangnummer møtt med hard skyts.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen har gått verden rundt. Arm-i-arm, står de, Nato-toppene, og synger «We are the world. We are the children». Låta som ble skrevet på 80-tallet for å samle inn penger til sultofre i Afrika.

Dette har ført til noen hevede øyebryn.

- Nå er jo jeg vantro i utgangspunktet, men her reagerte jeg med ekstra mye sjokk og ganske mye vantro, sier Dagsavisen-spaltist Aslak Borgersrud, mest kjent fra den venstreradikale rap-gruppa Gatas Parlament.

Allsang i Mordor! Etter at han så Nato-toppenes sangnummer, fyrte han løs i kommentaren «16 sanger som bør synges etter at NATO drepte We are the world»:

- Det er allsang i Mordor! Sauron og hans orkekompiser holder hverandre i hendene, svaier fram og tilbake og synger «Imagine all the people — living life in peace».

- Nei, forresten. Det er allsang på Nato-toppmøte. Jens Stoltenberg og alle hans haukehomies holder hverandre i hendene, svaier - tilsynelatende på en deilig blanding av makt og alkohol — mens de skråler «We are the world», skriver Borgersrud.

- Absurd - Jeg visste ikke egentlig helt hvordan jeg skulle reagere. Det er så absurd at verden ikke lenger henger på greip, sier han.

- Og at det skjedde samme uka som Gullruten vant Gullruten... Jeg føler at alt språk, all kommunikasjon, har mistet all sin verdi. Jeg forstår ingenting mer. Hvordan skal jeg tolke noe etter at Nato-toppmøtet har sunget «We are the world»?

- Det finnes ingen metafor grotesk nok til å yte det rettferdighet når sånne maktbosser, rusa på sitt eget ego og tilgjengelige atombomber, står der og svinger og later som de er en aller annen form for veldedig organisasjon, mens du nesten hører kuleregnet fly forbi.

- Jeg tenkte sånn: Hva kan jeg kryssklippe dette med? Kan jeg kryssklippe dette med bombene som smalt i Libya og drepte barn. Nei, ikke engang det vil være sterkt nok til å overgå videoen av de Nato-toppene i seg selv.

Også musikkjournalist Egon Holstad himler med øynene over sangnummeret.

- Hvis dette opptrinnet var alvorlig ment, noe det virkelig ser ut som, humor har vel aldri vært NATOs fremste våpen, er jeg skråsikker på at det er en del av en subtil, psykologisk krigføring.  Litt sånn «Klarer vi ikke å bombe dere til helvete, ja da skal vi pinadø heller SYNGE dere ihjel», skriver han i en kommentar til Dagbladet.

-  Det neste blir vel at Frps landsmøte drar i gang allsang på Michael Jacksons «Heal the World», legger han til.

- Tror Kerry er glad han dro På Twitter har heller ikke reaksjonene latt vente på seg.

- Putin er nå villig til å trekke seg, mot at Nato aldri, aldri utsetter verden for dette igjen, twitrer spaltist i Nordlys, Kjetil Steigen.

- Oh my! Jeg vedder på at #SecKerry (USAs utenriksminister John Kerry) er glad for at han dro hjem tidlig og gikk glipp av dette, skriver journalist Matthew Lee i nyhetsbyrået AP.

The Russian Times har ifølge danske Jyllandsposten samlet flere av de giftigste reaksjonene, inkludert denne kommentaren:

- Oversettelse til Putin: Vi overgir oss.

- Veldig, veldig pinlig Rødt-leder Bjørnar Moxnes omtalte også videoen på Twitter, etter at den ble publisert i diverse norske medier.

- Dette er jo veldig, veldig pinlig å se på. Det er litt for gamle gubber som prøver litt for hardt å være ungdommelige, og det er alltid pinlig - uansett hvem det er.

- Men jeg får en litt ekkel bismak også. Når en gjeng med mektige gubber, som styrer verdens mektigste våpenmakt, synger «we are the ones to make a better place, so let's start giving», blir det litt vondt å se på.

- Det er ikke akkurat Redd Barnas ledere som står der og raller, det er krigsalliansen Nato, sier han.

- Hvis noen PR-folk har sagt at dette er smart, ville jeg tatt en prat med det PR-selskapet, og revurdert den strategien for å gjøre Nato ungt og hipt.

ARM-I-ARM: Generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med blant andre den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu (i midten) den greske utenriksministeren Nikos Kotzias (nummer tre f.v.), EUs utenrikssjef  Federica Mogherini (nummer to f.h.) og andre NATO-topper. Foto: Abdulhamid Hosbas / AP Photo / NTB scanpix
ARM-I-ARM: Generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med blant andre den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu (i midten) den greske utenriksministeren Nikos Kotzias (nummer tre f.v.), EUs utenrikssjef Federica Mogherini (nummer to f.h.) og andre NATO-topper. Foto: Abdulhamid Hosbas / AP Photo / NTB scanpix Vis mer