BEKYRMINGSFULLT: Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er bekymringsfullt at tallet på kvinners sykefravær grunnet psykiske lidelser står så å si stille. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEKYRMINGSFULLT: Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er bekymringsfullt at tallet på kvinners sykefravær grunnet psykiske lidelser står så å si stille. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er ikke alltid det å sykemelde er den beste medisinen

NAVs nye sykefraværstall viser liten endring innenfor fravær grunnet psykiske lidelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAV publiserte i dag nye sykefraværstall, som viser at sykefraværet for kvinner grunnet psykiske lidelser er så å si uten endring, med en nedgang på 28 tilfeller fra fjerde kvartal av 2011 til fjerde kvartal av 2012.

- Mange ønsker å jobbe Arbeids- og sosialpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet og stortingsrepresentant Karin Yrvin (Ap) mener innsatsen må økes for å snu situasjonen.

- Vi må ha en kraftig innsatsøkning for å snu situasjonen. Jeg tror mange med psykiske lidelser ønsker å jobbe, og er redde for å falle ut av arbeidslivet, sier Karin Yrvin til Dagbladet.

Hun mener det er viktig å tilrettelegge for personer med psykiske lidelser i arbeidslivet.

- Blant annet må de som trenger det få hjelp tidligere, og arbeidsgivere må også ha mer kunnskap om hva psykiske lidelser er, sier Yrvin.

- Bekymringsfullt Anette Trettebergstuen mener det er bekymringsfullt at tallet på sykefraværet for kvinner grunnet psykiske lidelser ser ut til å være uten endring.

- Det er bekymringsfullt selv om det står stille. Psykiske lidelser skiller seg fra å være fysisk syk. Det å ha vondt i sjela må behandles annerledes enn å ha vondt i beina, sier hun til Dagbladet.

Trettebergstuen og Karin Yrvin lister opp fem konkrete tiltak de mener bør gjennomføres, som du kan lese i sin helhet i faktaboksen på høyre side av artikkelen.

- Det er ikke alltid det å sykemelde er den beste medisinen. For personer med depresjon eller angst kan en sykemelding være mer til skade enn til hjelp. Vi må sette mer fokus på hva som er riktig medisin for de med psykiske lidelser, sier Trettebergstuen.

Hun mener at å være i arbeid kan være helsefremmende.

- Legene må være varsomme med å sykemelde de som kanskje ikke trenger sykemelding. Å være i arbeid kan også være helsefremmende, istedenfor å bli sittende hjemme alene, sier Trettebergstuen.

Forskjellen øker I sitt sykefraværsnotat skriver NAV at forskjellen mellom menn og kvinner øker, og at den langsiktige utviklingen i sykefraværet har vært mindre gunstig for kvinner enn menn.

- Det store spørsmålet er jo hvorfor sykefraværet er så mye høyere hos kvinner enn menn. Det finnes ingen enkel forklaring på det, og det må settes fokus på, sier Trettebergstuen.

VI TRENGER EN INNSATSØKNING: Karin Yrvin, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, mener det trengs en kraftig innsatsøkning for å snu situasjonen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VI TRENGER EN INNSATSØKNING: Karin Yrvin, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, mener det trengs en kraftig innsatsøkning for å snu situasjonen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer