Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke alt som står i avisa som er sant

Siv Jensen slår tilbake samtidig som Erna Solberg reiser hjem for å rydde opp. Bompengespørsmålet skaper full splid i regjeringen.

BOMKAOS: Siv Jensen om bompengekaoset. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Erna Solberg er på vei hjem tidligere en fra et møte med de nordiske statsminsterne i Reykjavik, Kjell Ingolf Ropstad har utsatt sin tur til Sørlandet, Trine Skei Grande satt i dag i partilederutspørring i NRK og uttalte at hun håper på en løsning i bompengekonflikten.

Siv Jensen står imidlertid på sitt, og vil ikke forhandle mer om skissen Frps landsstyre har blitt enig om.

- Ikke alt i avisa er sant

Dagbladet har vært i kontakt med Jensens statssekretær Atle Simonsen tirsdag kveld, som sier at Frp-lederen ikke har noen kommentarer. Hun har likevel lagt ut en video på Facebook med et tydelig budskap til politikere fra Venstre og KrF som i VG tirsdag stempler Frp som illojalt.

- Vi kan lese i VG i dag at Fremskrittspartiet ikke er til å stole på fordi vi har sagt ja til en bompengeløsning. Vel, det er ikke alt som står i avisa som er sant. For å være helt ærlig, så synes jeg det har blitt nok bråk og krangling nå, sier Siv Jensen.

Slik Dagbladet skrev i går, er oppfatningen hos Siv Jensen og Frp at skissen er blitt forhandlet om siden juni, og at partiene og deres organer hadde en frist til fredag i forrige uke med å avklare sin holdning til skissen.

- Vi har hatt mange tidsfrister og framdrift. Frp har holdt alle tidsfristene, sier hun.

REISER HJEM: Det var tydeligvis god stemning da Erna Solberg møtte Finlands statsminister Antti Rinne, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Islands statsminister Katrin Jakobsdottir og Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Reykjavik i dag. Stemningen i Solbergs egen regjering er langt surere. Foto: Naina Helén Jåma/TT / NTB scanpix
REISER HJEM: Det var tydeligvis god stemning da Erna Solberg møtte Finlands statsminister Antti Rinne, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Islands statsminister Katrin Jakobsdottir og Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Reykjavik i dag. Stemningen i Solbergs egen regjering er langt surere. Foto: Naina Helén Jåma/TT / NTB scanpix Vis mer

Full forvirring

Hun mener det ikke er Frp som har hatt problemer med å bestemme seg i bompenge saken.

Spørsmålet alle stiller seg er om bompengespørsmålet kan felle Erna Solbergs borgerlige flertallsregjering.

Det er spørsmålet alle stiller seg når det nå er full klinsj mellom regjeringspartnerne Frp på den ene siden og Venstre på den andre.

Kjernen i konflikten er den såkalte bompengeskissen som har blitt sendt rundt internt i regjeringspartiene. Frp-leder Siv Jensen kalte søndag inn til et ekstraordinært landsstyremøte, der landsstyret enstemmig stemte for skissen, som har en ramme på over 20 milliarder kroner over ti år.

- Ulik oppfatning

Siv Jensen har uttalt flere ganger siden søndag at hun og Frp ikke vil forhandle mer om skissen og sier seinest i dag at hun ser seg ferdig med saken. Hun kaller skissen «et endelig resultat som partiene skulle ta stilling til».

Venstre sier de ikke godtar skissen, av frykt for økt biltrafikk i byene.

- Jeg synes det er dumt at de påstår at de er ferdigforhandlet når det ikke er enighet i bunn, sa Grande i ettermiddag.

KRISESTEMNING: Frp-toppene avbildet da de gikk ut og annonserte at de stiller seg bak bompengeskissen søndag. Frps trekk har ført til regjeringskrise. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KRISESTEMNING: Frp-toppene avbildet da de gikk ut og annonserte at de stiller seg bak bompengeskissen søndag. Frps trekk har ført til regjeringskrise. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror velgerne helst vil se en løsning. Jeg håper vi får til det snart, sier Grande på NRKs partilederutspørring tirsdag kveld.

Samtidig var hun klar på at de ikke er der nå.

- Det har framgått ganske klart de siste at vi ikke har en avtale, sier hun under utspørringen.

Hun sier samtidig at hun og Siv Jensen har «en litt ulik oppfatning av prosessen»- Hun sier Venstre er villige til å forhandle - noe Frp sier ikke er aktuelt.

FÅR STØTTE: Trine Skei Grande om bom-konflikten som kan sprenge regjeringen. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Heller ikke Kristelig Folkeparti anser skissen som et sluttforhandlet forslag til avtale.

- Lykke til

Dermed kan det bli opp til statsminister Erna Solberg å finne en løsning mellom de fire partiene i spørsmålet som nå splitter regjeringen. Solberg har i dag deltatt på de nordiske statsministernes uformelle møte på Reykjavík på Island. Men i stedet for å spise middag med de andre statslederne i kveld og reise tilbake til Norge i morgen, reiste Erna Solberg hjem før tida.

Ifølge TV 2 for å forsøke å løse opp i bompengekrisa. Kanalen skriver også at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad utsetter en planlagt tur til Kristiansand.

- Vi snakker nå sammen, så snakker vi sikkert internt i hvert enkelt parti om hvordan vi skal gå videre, var Solbergs korte kommentar til kanalen utenfor Hotel Reykjavík like etter klokka 18 tirsdag kveld.

- Lykke til med å rydde opp i kaoset som regjeringspartnerne dine har skapt, Erna Solberg, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet tirsdag kveld.

Skaper forundring

Han viser også til Granavolden-plattformen mellom de fire regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF, der «regjeringen har som mål at all vekst i persontrafikken i byene skal tas av kollektivtransport, sykkel og gange». Det er derfor Venstre frykter for lavere bompengepriser til byene. Knag Fylkesnes ber statsministere lytte til bekymringen.

BOMKAOS: Siv Jensen oppdaterer pressen angående bompengedebatten. Reporter: Trym Mogen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Jeg forutsetter at statsministeren vil stille seg på klimaets side og bak nullvekstmålet for biler inn i byene som de fire partiene ble enige om i regjeringsforhandlingene for bare et halvt års tid siden, sier SV-nestlederen.

- Ingen ny Jensen-kommentar

Bompengekonflikten som nå splitter Norges regjering har skapt forundring. Audun Lysbakken kalte i går regjeringskrisen for en av de rareste i historien, mens KrFU-leder Martine Tønnesen kaller konflikten for «flaut».

Det er uklart om de fire partilederne Solberg, Jensen, Skei Grande og Ropstad nå snakker sammen.

Jensens statssekretær Atle Simonsen viser tirsdag kveld til Jensens tidligere uttalelser om at de har forhandlet ferdig, at forhandlingene har pågått siden juni og at de må komme seg videre.

- Hun har ingen ny kommentar i kveld, sier Simonsen til Dagbladet tirsdag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling