- Det er ikke Ap's rolle å legitimere regjeringens feilgrep

Mani Hussaini og Thorbjørn Berntsen ut mot Arbeiderpartiet.

Mot dumping i Førdefjorden: Mani Hussaini og Thorbjørn Berntsen vil presse Arbeiderpartiet til å stemme mot dumping av avfall Førdejorden. Foto:  Lars Eivind Bones/Morten Kristoffersen.
Mot dumping i Førdefjorden: Mani Hussaini og Thorbjørn Berntsen vil presse Arbeiderpartiet til å stemme mot dumping av avfall Førdejorden. Foto: Lars Eivind Bones/Morten Kristoffersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): AUF-leder Mani Hussaini og tidligere miljøvernminister for Arbeiderpartiet (Ap) Thorbjørn Berntsen vil nå presse Ap til å stemme mot dumping i Førdefjorden og for utredning av andre alternativer.

Svakt grunnlag - Beslutningene er tatt på for svakt grunnlag. Arbeiderpartiet har alltid vært et miljøparti. Det må de vise nå, sier Hussaini.

Klima- og miljødepartementet gav i april Selskapet Nordic Mining ASA tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Opposisjonen pålegger regjeringen å utrede alternativer til sjødeponi, nå ber Hussaini og Berntsen AP vise at de er et miljøparti.

Ikke mulig å spore miljøpolitikk
- Arbeiderpartiet må vise lederskap mot det grønne skiftet, sier Hussaini. Grunnlaget for dette vedtaket er for svakt.

Tidligere miljøminister Thorbjørn Berntsen er enig.

- Det er ikke noe miljøpolitikk å spore her, vil Arbeiderpartiet ha en grønn politikk, må de søke etter grønne løsninger, og det kan ikke være å dumpe millioner av avfall fra industrivirksomhet ned i en fjor.

Diskusjonen om dumping av gruveavfall i Førdefjorden tok en overaskende vending i Stortingets energi- og miljøkomité, torsdag forrige uke. Senterpartiet fremmet da forslag om at alternative deponeringsløsninger på land skal konsekvensutredes før beslutningen om dumpingen iverksettes.

Samtlige opposisjonspartier stiller seg bak forslaget med unntak av Arbeidspartiet. Dette liker ikke Hussaini.

- Det er ikke Ap's rolle å være med på å legitimere regjeringens feilgrep, sier han. 

I fjor advarte miljødirektoratet mot sjødeponiet, men etter en ny vurdering av saken konkuderte de med at fordele er større enn ulempene samlet sett.

- Miljødirektoratet bør ikke endre standspunkter i så store og viktige saker, sier Berntsen. Det svekker troverdigheten og den er det særlig viktig å ta vare på. Man må legge mer arbeid i å finne andre lagringsmuligheter, og finner man ikke det, men forsetter prosessen med dumping av avfall i Førdefjorden, velger man ikke en grønn løsning, men en tradisjonell løsning.

Ikke aktuelt med omkamp Berntsen legger til at selv om dette er et vanskelig valg å ta med tanke på arbdeisplaser, er det nå Arbeidspartiet kan vise at de går inn for et grønt næringsliv. 22. mai uttalte statsminister, Erna Solberg, til Bergens Tidene at Sogn og Fjordane trenger arbeidsplasser, og at det ikke er aktuelt med noen omkamp.

- Av og til må vi foreta avveininger mellom vakker natur og arbeidsplasser. I Sogn og Fjordane er det mye vakker natur, men fylket trenger også arbeidsplasser. Regjeringen anser seg ferdig med behandlingen av saken, sier hun til avisa.

AP som grønt parti Gruveselskapet Nordic Mining har selv uttalt at det er snakk om naturlige, ufalige mineraler.

- Vi har forståelser for at det er masse følelser og ulike syn på denne saken. Men det har vært en veldig bred utredning og prosess, og nå har miljøvernmyndighetene fattet en beslutning, har direktør Ivar Fossum i Nordic Mining ASA uttalt til Dagbladet.

Men det hjelper ikke for Hussaini og Berntsen.

- Vi har miljøbevegelsen i ryggen, og forventer at AP nå viser som som det grønne partiet det skal være, sier Hussaini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer