Det er ikke bare mennesker som tviler på seg selv

Vi er kanskje ikke så unike som vi tror. Også aper er selvbevisste, viser ny studie.

VURDERINGSEVNE:  Studien viser at macaque-apene er i stand til å vurdere sine egne prestasjoner og kunnskap. Foto: AP Photo/Brennan Linsley
VURDERINGSEVNE: Studien viser at macaque-apene er i stand til å vurdere sine egne prestasjoner og kunnskap. Foto: AP Photo/Brennan LinsleyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvbevissthet har lenge vært antatt å være et unikt trekk ved mennesket som skiller oss fra dyrene. Men mer og mer forskning viser at vi kanskje ikke er så unike som vi ønsker å tro. En ny studie viser at også aper kan bli usikre og tvile på sine egne evner.

Forskere i USA trente opp en rekke makak-aper til å spille dataspill. De ble opplært til å vurdere tettheten til en pikselert boks som enten høy eller lav. For å avgi svaret flyttet apene markøren mot enten bokstaven S (sparse) eller D (dense).

Hver gang de svarte riktig, fikk de en påskjønnelse i form av noe godt å spise. De ble ikke straffet for å svare feil, men spillet ble pauset og dermed måtte apene vente litt for å kunne erverve seg en påskjønnelse til.

Hoppet over Men apene hadde også et tredje alternativ - et spørsmålstegn - som gjorde at de kunne hoppe over oppgaven og begynne på neste, uten noen pause i spillet.

Forskerne hevder at apene brukte dette alternativet på samme måte som mennesker: Når et spørsmål var for vanskelig å besvare, så valgte de heller å hoppe over det.

- Apene later til å være klar over når sannsynligheten er stor for at de gjør en feil. Det virker som om de vet når de ikke vet, sier professor John David Smith ved State University of New York til BBC.

Kognitiv dannelse Den samme testen ble gjennomført på kapusineraper. De benyttet seg imidlertid ikke av det tredje alternativet.

- Det er et stort, teoretisk spørsmål her: Ble denne typen kognitiv adferd utviklet hos bare en gren av primater - den grenen som ledet til aper og mennesker?

- Muligheten til å tenke er en av de viktigstene bestanddelene i menneskets refleksjon, og sentral for alle former for læring og forståelse. Disse resultatene kan hjelpe til med å forklare hvorfor selvbevissthet er en så viktig del av vår kognitive dannelse og når det utviklet seg, sier Smith.

Tidligere forskning har vist at de samme makak-apene er villige til å ofre goder for å se på bilder av mektige eller seksuelt attraktive aper. Les mer om det her.