Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke bare syrerne som flykter fra IS. Hva med oss?

Syrere på flukt fra IS har god sjanse for å få asyl. Irakere, derimot.

HJELP OSS!  Dunya Youssif (30) var lærer fra Irak, men er nå på flukt sammen med mannen og deres 6 år gamle datter i Libanon. - Vi flyktet fra IS. Her i Libanon er det alt for mange flyktninger. Noen må hjelpe oss, sier Youssif.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJELP OSS! Dunya Youssif (30) var lærer fra Irak, men er nå på flukt sammen med mannen og deres 6 år gamle datter i Libanon. - Vi flyktet fra IS. Her i Libanon er det alt for mange flyktninger. Noen må hjelpe oss, sier Youssif. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): I den kristne delen av Beirut høres barnerop og latter fra bak en mur. Her driver organisasjonen Insan Association en skole for irakiske flyktningbarn. 48 jenter og gutter i alderen ni til 12 år får undervisning av to irakiske lærere. Barna er svært ivrige og holder armene høyt opp i været, i håp om at nettopp de får svare på den smilende læreren Dunyas Youssefs spørsmål.

- Skolen er vårt lys i hverdagen. Livet som flyktning her i Libanon er nemlig ekstremt vanskelig. Vi har brukt opp alle sparepengene våre, og sliter med å overleve, forteller lærer Dunya så fort barna er ute av skoleporten.

- Hjelp oss! Den smilende, men slitne læreren fortsetter:

- Dere er fra Norge? Kan dere hjelpe oss dit? Libanon er overfylt av flyktninger. Her er 1,5 millioner flyktninger i et land der libaneserne sjøl er slitne og uten arbeid. Hvordan tror du det blir når vi kommer hit, på toppen av alle problemene? Spør Dunya Youssef (30).

Hun, mannen og deres seks år gamle datter bodde opprinnelig i den kurdiske byen Bartella, ikke langt unna Mosul. Terrorgruppa IS tok kontroll over Mosul i juni 2014. Da flyktet den lille familien. Nå har de bodd ett år og to måneder i Libanon. Sparepengene er brukt opp, og de har fått låne ekstra penger fra fjerne slektninger.

AUSTRALIA NESTE:  10-årige Helen er svært fornøyd med både skole og liv som irakisk flyktning i Libanon. - Alt er bedre her enn i Irak. Og snart skal jeg til Sydney, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AUSTRALIA NESTE: 10-årige Helen er svært fornøyd med både skole og liv som irakisk flyktning i Libanon. - Alt er bedre her enn i Irak. Og snart skal jeg til Sydney, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Livet i Libanon er så dyrt, og lønna herfra rekker ikke engang til husleie. Vi er nødt til å dra fra Libanon og mot Europa, sier hun.

Australia neste Dunya Youssef forteller at hun har hørt at mange av syrere som ankommer Europa får asyl.

- Dere må hjelpe oss også. Vi må bort. Vi kan ikke være her. Libanon er overfylt, sier hun.
En av elevene på skolen er også igjen i skolegården. Det er 10 år gamle Helen. Også hun og familien flyktet fra Irak på grunn av IS.

- Vi dro fordi folk sa at IS var på vei. Idet vi ankom Bagdad, var IS i byen. Jeg har aldri sett eller møtt dem, så jeg kan ikke si så mye noe om hvordan de er, men jeg har hørt at de er ganske ille, sier Helen.

I motsetning til sin lærer, er 10-årige Helen mye mer oppløftet over livet i Libanon.

- Jeg elsker skolen her og jeg elsker livet i Libanon. Alt er egentlig bedre her enn i Irak, og så lærer jeg fransk, sier hun og fortsetter:

IVRIGE ELEVER:  Her sitter ivrige irakiske flyktninger og får gratis skole av organisasjone Insan Association. De hjelper barn som ellers ikke ville ha fått skolegang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IVRIGE ELEVER: Her sitter ivrige irakiske flyktninger og får gratis skole av organisasjone Insan Association. De hjelper barn som ellers ikke ville ha fått skolegang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Snart skal jeg forresten til Australia. Bestemor bor der og sier at vi vil få det veldig fint. Vi skal til en by som heter Sydney, sier hun.

Slik er det i Norge 1360 syrere fikk innvilget asyl i Norge i fjor, mot 20 irakere. 90 prosent av syrerne som fikk søknaden sin realitetsbehandlet fikk opphold i Norge. 35 prosent av irakerne fikk opphold. 

- Vi sender ikke syrere tilbake til Syria i dag. Når det gjelder irakere, er det slik at vi prioriterer saker som ligger an til avslag, og derfor har vi i størst grad behandlet saker for irakere som kommer fra trygge deler av Irak, sier fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i UDI til Dagbladet.

Hvis vi ser på alle søknadene totalt, ikke bare dem som fikk søknaden sin realitetsbehandlet, er innvilgelsesprosenten for syrere 70 prosent, mot åtte prosent for irakere.

Terrorgruppa IS kom sommeren 2014 inn i Irak fra Syria og tok store områder i Nord-Irak.

- Det er også mulig å sende irakere som kommer fra utrygge deler av Irak tilbake til de trygge delene (internflukt), forutsatt at internfluktområdet er trygt, tilgjengelig og det framstår som rimelig å returnere de dit, sier Bærvahr i UDI.

ELSKER SKOLEN:  Disse irakiske flyktningene får gratis skolegang i Beirut. - Skolen er det beste her i Libanon, sier de samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ELSKER SKOLEN: Disse irakiske flyktningene får gratis skolegang i Beirut. - Skolen er det beste her i Libanon, sier de samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart