- Det er ikke bare tull det hun sier

Forsker forstår Siv Jensens frykt for islamisering. Men politisjef i Malmö avviser sharia-påstander.

FÅR FORSKERSTØTTE: Siv Jensen advarer mot snikislamering av Norge. Forsker Inger-Lise Lien ved Najonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress forstår Frp-formannens frykt.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
FÅR FORSKERSTØTTE: Siv Jensen advarer mot snikislamering av Norge. Forsker Inger-Lise Lien ved Najonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress forstår Frp-formannens frykt. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Debatten er opphetet etter at Frp-formann Siv Jensen i en tale til partiets landsstyre i helga advarte mot det hun kaller en snikislamisering av Norge.

Bakgrunnen for partiformannens utspill er hijabsaken og krav fra islamske grupper om egen undervisning og om egen mat i norske fengsler.

- Det vi ser er områder i Oslo som er veldig tett befolket av folk med minoritetsbakgrunn. Vi vet veldig lite om hva som skjer der og det er svært uheldig, sa Jensen til Dagbladet.no tidligere i dag.

- Ønsker større islamisering
Forsker Inger-Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har forståelse for den frykten FrP-formann Siv Jensen føler på og utbasunerer om «snikislamisering» av Norge.

- Oslo har en del bydeler med stor innvandrerprosent. Det foregår en større grad av polarisering enn tidligere. I innvandrermiljøene finnes det krefter som ønsker stadig større grad av islamisering. Det finnes de som mener at det norske samfunnet er umoralsk og vil beskytte sine barn mot dette. Siv Jensen har rett i det, sier Inger-Lise Lien til Dagbladet.no.

Sosialantropologen understreker at det i innvandrermiljøene også finnes krefter som ønsker mer integrasjon og kontakt med det norske samfunnet.

- Maktbalansen mellom de ulike kreftene i miljøene er vanskelig å bedømme. Vi mangler skikkelige studier om hvordan dette utvikler seg i bydeler med store innvandrergrupper, som i Groruddalen og på Holmlia, sier Lien.

Forskeren mener det er viktig ar det norske samfunnet støtter de demokratiske og liberale kreftene som finnes i innvandrermiljøene.

- Liberale innvandrere frykter islamisering
- Innvandrerbarn er utsatt for sterkere påvirkninger enn tidligere. Miljøene har etablert seg, og den religiøse faktoren blir sterkere. Noen ønsker sterkere islamisering, vil ha større grad av kontroll over kvinnene og presser på institusjoner for innføring av hijab. I moskéene foregår misjonering inn mot egne miljøer, og det pågår religiøs opplæring på Koran-skolene, sier Inger-Lise Lien.

Lien advarer mot å avvise Frp-formannens utspill som tøv.

- Jeg har mange liberale informanter i innvandermiljøene som er redde for det samme som Siv Jensen. Det er ikke bare tull det hun sier. Jeg kjenner pakistanere og somaliere som frykter økt islamisering. Mange fra Iran også. De har flyktet fra et religiøst samfunn med Sharia, og frykter at det samme skal oppstå her. Særlig frykter mange kvinner disse kreftene, sier Lien til Dagbladet.no.

- Svensk lov som gjelder
I landsstyretalen lørdag trakk Jensen paralleller til Sverige, og viste til en rapport om tilstanden i bydelen Rosengård i Malmö. Jensen sa at sharia hadde tatt over og satt svensk lov til side, og at svensk politi knapt turte å nærme seg bydelen. Tilstander Jensen slett ikke vil ha i Oslos gater.

Politisjef Börje Aronsson i Rosengård i Malmö kan ikke gå god for Siv jensens beskrivelse av bydelen han har politiansvar for.

- Nei, det er ikke sharia, men svensk lov som gjelder i Rosengård, sier Börje Aronsson til Dagbladet.no.

Med 94 prosent innvandrere er Rosengård Nordens mest innvandrertette bydel. Og bydelen sliter med en god del gjengvold og bråk. Politisjefen avviser likevel at politiet ikke tør gjøre jobben de er satt til.

- Under visse omstendigheter har vi hatt behov for ekstra beskyttelse, men det forekommer slett ikke regelmessig, understreker Aronsson.

FARLIGE KREFTER? Sosialantropolog Inger-Lise Lien sier det finnes krefter i norske innvandrermiljøer som ønsker større grad av islamisering.  NTB-foto: Terje Bendiksby
FARLIGE KREFTER? Sosialantropolog Inger-Lise Lien sier det finnes krefter i norske innvandrermiljøer som ønsker større grad av islamisering. NTB-foto: Terje Bendiksby Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer